'جاماسب نوذری' مدیركل امور دانشجویان داخل درباره تخلفات دانشجویان در فضای مجازی این چنین توضیح میدهد: «انتشار عكسهای غیراخلاقی یا مرتكب شدن كار خلاف اخلاق در فضای مجازی همچنین انتشار تصاویر نامناسب در كانالهای اطلاعرسانی، شامل برخوردهای انضباطی با دانشجویان میشود.»
وی بیان كرد آییننامه انضباطی دانشجویان با اصلاحیه جدید تغییرات زیادی نكرده است، برخی اصلاحات در حد تغییر كلمات بود و در واقع اصلاحات پیچیدهای در آن اعمال نشد.
این موضوع سبب شد بسیاری از دانشجویان در شبكههای مجازی نسبت به آن واكنش نشان دهند.
به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز، 7 اردیبهشت ماه روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاری های داخلی نشان می دهد كه رسانه های نزدیك به طیف اصلاح طلب به واكنش برخی فعالان دانشجویی و استادان دانشگاه پرداخته و افزودن بند رصد دانشجویان در فضای مجازی را پیشنهاد وزارت بهداشت دانسته اند.
از سوی دیگر رسانه های منتسب به جریان اصولگرا به این موضوع توجه كمتری نشان داده و تنها به انتشار بیانیه روابط عمومی وزارت علوم در خصوص تشریح جزئیات این آیین نامه بسنده كرده اند.
رسانه های اصلاح طلب
...............................
**اصلاح آیین نامه انضباطی دانشجویان
روزنامه ایران در مطلبی با عنوان 'رصد دانشجویان در فضای مجازی' درباره اصلاحات آییننامه انضباطی دانشجویان نوشت: برخیها نوشتند كه این آییننامه دخالت در زندگی شخصی آنها است و برخی دیگرهم گفتند این آییننامه وزارت علوم پر از ابهام است. البته این اولین باری نیست كه مسئولان آموزشی در مسائل شخصی دانشجویان مداخله میكنند، همین چند ماه پیش بود كه دستورالعمل پوشش دانشجویان دانشگاه آزاد خبرساز شد. آییننامه ای كه پوشیدن لباس راحتی در خوابگاه را برای دانشجویان ممنوع میكرد.
' علی اكبر مؤمنی ملك شاه' دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر در گفتوگو با «ایران» میگوید: واقعاً معلوم نیست كه این آیین نامهها چه اهمیتی برای وزارت علوم دارد. یكی از قوانین وزارت علوم این است كه دانشگاه نباید به مسائل بیرون از محیط آموزشی دانشجو ورود كند. تدوین این نوع آیین نامه یعنی اینكه خود وزارت علوم قوانین خودش را نقض میكند.
وی با اشاره به اینكه فضای مجازی محیط خصوصی دانشجو است میافزاید : دانشجویان موظف هستند در داخل دانشگاه شرایط و قوانین را رعایت كنند اما واقعاً صفحه اینستاگرام یا توئیتر كه یك محیط شخصی برای خود دانشجو است چه آسیبی به دانشگاه وارد میكند.
'غلامرضا ظریفیان' استاد دانشگاه در گفتوگو با «ایران» درباره این موضوع میگوید: قوانین مربوط به فضای مجازی باید درقانون كشور دیده شود. اگر هركسی در فضای مجازی مرتكب جرمی شود باید قوانینی وجود داشته باشد كه بر اساس آن مجازات شود. اینكه بخواهیم قوانین دانشگاهها به این موارد ورود كنند به نظرم چندان برازنده دانشگاه نیست.
'رصد دانشجویان در اینترنت' عنوان گزارشی در روزنامه شرق است، درباره آن می خوانیم: این اتفاق در شرایطی میافتد كه پس از رویكارآمدن دولت حسن روحانی، قولهایی مبنیبر آزادشدن فضای دانشگاهها و اجازه فعالیت مجدد به تشكلهای صنفی داده شده بود، اما نهتنها در سالهای گذشته با بازداشت و حبسهای طولانیمدت برای دانشجویان روبهرو بودیم، بلكه هرازگاهی اخباری از این قبیل، نشان میداد كه عرصه بر دانشجویان تنگتر میشود. لغوشدن نشستها و برنامههای دانشجویان، اجازهندادن برگزاری تشكلها از یك طرف و سرككشیدن به حوزه خصوصی دانشجویان در فضای مجازی از طرف دیگر، در شرایط فعلی نتیجهای جز سرخوردگی برای دانشجویانی كه در زمان انتخابات 29 اردیبهشت پشتسر حسن روحانی ایستادند نخواهد داشت.
تارنمای فرارو در گزارش خود از مطالب منتشر شده در روزنامه شرق و ایرنا استفاده كرده است.
**برخی از مخالفان و موافقان آیین نامه انضباطی دانشجویان
به گزارش روزنامه شرق، 'غزل معصومشاهی' فعال دانشجویی دانشگاه صنعتی امیركبیر، با انتقاد از عملكرد وزارت علوم تأكید كرد: در همه این سالها علاوهبر فشار خارج از دانشگاه به دانشجو، كمیته انضباطی هم یكی از اهرمهای فشار به دانشجویان بوده كه با انواع و اقسام فشارها قصد داشته عرصه را بر دانشجویان تنگتر كند.
شرق افزود: گفتنی است 'احمد معتمدی' رئیس دانشگاه امیركبیر، با مثبت ارزیابیكردن این اتفاق عنوان كرده است: تغییراتی كه در این آییننامه ایجاد شده، به تخلفات دانشجویان در فضای مجازی مربوط میشود كه پیش از این نیز در دانشگاه امیركبیر در صورت وجود شكایت، این تخلفات بررسی و پیگیری میشد، اما وجود یك آییننامه جامع میتواند كمك زیادی به فعالیتهای دانشگاه كند. وی افزود: هنوز تغییرات جدید آییننامه انضباطی دانشجویان به ما ابلاغ نشده است، اما در این دانشگاه سعی شده تا اگر دانشجویی در فضای مجازی مرتكب تخلفی شود، با شكایت از دانشجوی خاطی این موضوع پیگیری شود. موضعگیری افرادی مانند معتمدی و مثبت ارزیابیكردن این اتفاق از جانب آنها از آنجا تعجببرانگیز است كه زمانی افرادی مانند معتمدی داعیه آزادی در دانشگاهها را در زمان دولت اصلاحات در سر میپروراندند، اما حالا از اتفاقی مانند ورود حراست و كمیته انضباطی به صفحات مجازی دانشجویان استقبال میكنند.
** افزودن بند رصد دانشجویان در فضای مجازی پیشنهاد وزارت بهداشت
روزنامه شرق می نویسد: 'علیرضا عبداللهینژاد' مدیر روابط عمومی وزارت علوم، در گفتوگو با این روزنامه گفت بر اساس پیگیریهای وزارت علوم از مبادی ذیربط و مدیركل امور دانشجویان، لازم به توضیح است كه بند مطروحه با این توضیحات پیشنهادی، از طرف وزارت بهداشت برای اصلاح آییننامه آورده شده و شامل بحثهای مربوط به اخلاق حرفهای است كه به شورای اسلامیشدن دانشگاهها آمده و هنوز هم به صورت رسمی ابلاغ نشده، اما آنچه مشخص است این است كه خیلی با بحث حریم شخصی دانشجویان منافات ندارد. تنها آنجایی كه بر فرض مثال دانشجویی عكس مستهجنی را در گروهی منتشر كند و شاكی هم داشته باشد، این بند میتواند كمككننده باشد یا در حوزه اخلاق پزشكی، انتظار حفظ راز و حریم شخصی بیماران را میتوان پیگیری كرد. ما تأكید میكنیم كه حریم شخصی افراد برای ما محترم است.
**اصل عدم ورود به حریم شخصی افراد است
به گزارش خبرگزاری ایلنا، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در واكنش به برخی بحثهای مطرح شده در خصوص تغییرات جدید در آئین نامه انضباطی دانشجویان اعلام كرد: اصل مورد تاكید در رسیدگی به تخلفات دانشجویان، عدم ورود به حریم شخصی افراد است. متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
با توجه به برخی بحثهای مطرح شده در فضای مجازی در خصوص تغییرات جدید آئین نامه انضباطی دانشجویان به اطلاع میرساند:
بنا به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، برخی اصلاحات حداقلی در آئین نامه انضباطی دانشجویان - كه بیش از 20 سال از تصویب آن گذشته است - مطرح میشود كه شامل تخلفات حرفهای و تخلفات پژوهشی و برخی اصلاحات عبارتی با توجه به گذشت زمان است.
این اصلاحات به تصویب شورای اسلامی شدن دانشگاهها رسیده ولی هنوز ابلاغ نشده است، زیرا برای ابلاغ باید به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی برسد.
جزئیات این تخلفات در شیوه نامه مرتبط خواهد آمد كه یكی از اصول مورد توجه در تدوین این شیوه نامه، 'عدم ورود به حریم شخصی دانشجویان' است.
شایان ذكر است كه در خصوص فضای مجازی تغییر خاصی پیش بینی نشده و در حال حاضر نیز شوراهای انضباطی در دانشگاهها به تخلفات آشكار در فضای مجازی كه شاكی خصوصی داشته باشد، ورود پیدا میكنند و این، موضوع جدیدی نیست.
**مخالفت با برخورد خلاف قانون در دانشگاه ها
تارنمای انتخاب در مطلبی به گفت و گوی ایرنا با 'غلامرضا غفاری' معاون فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پرداخت و به نقل از وی نوشت: ما به دنبال رشد سیاسی دانشجویان و مخالف سیاست زدگی و برخورد خلاف قانون در دانشگاه ها هستیم.
معاون فرهنگی وزیر علوم افزود: هر فعالیت فوق برنامه درسی دانشجویان و تشكل های دانشجویی كه در چارچوب قوانین باشد، مورد تایید است و نباید از آن جلوگیری شود.
وی ادامه داد: برنامه هایی كه در چارچوب قوانین و مقررات است و با هنجارهای جامعه مشكلی ندارد، باید اجرایی و حتی از طرف دانشگاه نیز به آنها كمك شود.
وی تصریح كرد: اگر در دانشگاهی از اجرای برنامه ای كه مجوز داشته و در چارچوب قواعد و قوانین بوده، جلوگیری شود، باید دانشجویان به معاون فرهنگی اطلاع دهند. در این صورت قطعا معاونت فرهنگی به موضوع ورود و با افراد متخلف برخورد می كند.
** واكنش دبیر شورای اطلاعرسانی دولت به تغییر آییننامه انضباطی دانشجویان
به گزارش خبرآنلاین، 'علیرضا معزی' دبیر شورای اطلاع رسانی دولت به تغییر آییننامه انضباطی برای كنترل فعالیت دانشجویان در فضای مجازی واكنش نشان داد و در توییتی نوشت: این تغییر نیاز به تصویب نهادهای بالادستی دارد، پیشنهاد را در قالب مصوبه اعلام كردهاند.
رسانه های اصولگرا
............................
** توضیح وزارت علوم درباره آیین نامه انضباطی دانشجویان
صراط نیوز نوشت: در پی انتشار خبری مبنی بر برخورد كمیتههای انضباطی دانشگاهها با تخلفات دانشجویان در فضای مجازی، وزارت علوم با صدور اطلاعیهای به تشریح جزئیات تغییر آئین نامه انضباطی دانشجویان پرداخت.
تارنمای صراط نیوز و خبرگزاری مهر و دانشجو متن این اطلاعیه را منتشر كرده اند.
پژوهشم**9054**1732
تهران- ایرنا- اعلام خبر اضافه شدن تخلفات دانشجویان در فضای مجازی به آیین نامه انضباطی دانشجویان از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری واكنش های متفاوتی را در رسانه های داخلی همراه داشته است.