شاهرود -ایرنا - نخستین همایش علمی میراث عرفانی ایران زمین شامگاه چهارشنبه با حضور جمعی از استادان دانشگاه و علاقه‌مندان به ادبیات و عرفان در بسطام شاهرود آغاز به کار کرد.

این همایش در حالی به همت بنیاد فرهنگی و ادبی بایزید بسطامی برگزار می شود که نمایندگانی از بنیاد فردوسی و بنیاد شمس تبریزی و نیز تعدادی از بزرگان اهل سنت نیز در آن حضور دارند.
دبیر این همایش در گفت و گو با ایرنا، با اشاره به دریافت ۲۰ مقاله در مدتی کوتاه پس از انتشار فراخوان برگزاری همایش، ابراز کرد: از این تعداد، ۶ مقاله برای ارائه انتخاب شده و تلاش می شود باقی آن ها نیز در آینده منتشر شود.
مجید پازوکی یادآور شد: جزئیاتی از زندگی بایزید بسطامی و افکار او،نظرات موافقان و مخالفان  بایزید و اطلاعاتی درباره تاریخ و جغرافیای قومس در زمان زندگانی وی از جمله محورهای صحبت های سخنرانان این همایش است.
وی ادامه داد: همچنین در آستانه هفته وحدت تعدادی از بزرگان اهل سنت نیز در همایش حضور دارند که می تواند نمادی برای حفظ وحدت به شمار رود.
این استاد ادبیات همچنین در سخنرانی علمی خود در ابتدای همایش، با تأکید بر اینکه بایزید بسطامی تاکنون چنان که شایسته است معرفی نشده، اظهار داشت: در عرفان و تصوف اسلامی هیچ نامی بیشتر از بایزید آورده نشده و به عقیده بسیاری از فعالان این حوزه، عرفان اسلامی و ایرانی با بایزید آغاز شده است.
پازوکی با بیان اینکه تنها موضوع مورد اختلاف میان مولانا و شمس تبریزی ، بایزید است، افزود: مولانا موافق بایزید بود و در مثنوی ۲۵۰ بار از وی یاد کرده است و در برابر وی شمس تبریزی به عنوان مخالف، ۳۵ بار در مقالات از او نام می برد.
وی با اشاره به وجود نام بایزید در حدود ۷۰ اثر معروف از بزرگان تاریخ ادبیات،تصریح کرد: حتی در ادبیات غیر عرفانی مانند بوستان سعدی هم از بایزید نام برده شده است.
این پژوهشگر قدیمی ترین اثری که از بایزید یاد کرده را مربوط به قرن چهارم هجری دانست و افزود: طبقات صوفیه، نفحات الانس، تذکره الاولیا و کشف المحجوب از مهمترین آثاری است که به این شخصیت مهم نیز اشاره کرده اند.
نخستین همایش علمی میراث عرفانی ایران زمین، پنجشنبه با ارائه چهار مقاله به کار خود پایان می دهد.

بایزید بسطامی ملقب به سلطان العارفین بزرگ‌ترین عارف قرن سوم هجری و از بزرگان اهل تصوف است که در حدود سال های ۱۶۱ تا ۲۳۴ ه.ق می زیسته و آرامگاه وی اکنون زیارتگاه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است.