«سرگئی لاوروف» در گفت وگو با برنامه «مژدونارودنایا آبازرنیا» (بروسی تجزیه و تحلیل بینالمللی) شبکه تلویزیونی روسیه 24 گفت: فرمت روسیه، آمریکا و چین برای مذاکرات درباره افغانستان وجود دارد که پاکستان نیز به تازگی به آن پیوسته است.
وی افزود: تمایل برای پیوستن ایران به این فرمت وجود دارد و من هم معتقدم که پیوستن ایران میتواند سودمند باشد.
لاوروف همچنین همکاریهای روسیه با آمریکا در باره کره شمالی و شبه جزیره کره را خوب ارزیابی کرد.
نقض برجام از سوی آمریکا را نمیتوان با نقض پیمان موشکی از سوی واشنگتن برابر دانست
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی گفت که نمیتوان خروج آمریکا از برجام را با خروج این کشور از پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میان برد یکی دانست چرا که آمریکا با خروج از توافق هسته ای با ایران، تصمیم شورای امنیت سازمان ملل و قطعنامه لازمالاجرا بودن آن را نقض کرد.
لاوروف افزود: آمریکا نه فقط از برجام خارج شد بلکه سایر کشورهای باقیمانده در آن را از اجرای قطعنامه شورای امنیت درباره این توافق بینالمللی منع کرده است.
وی ادامه داد: اما در مورد پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میانبرد وضع فرق میکرد و در این توافقنامه هر طرف حق خروج از آن را داشت و پس از شش ماه از اعلام خروج، توافقنامه بیاعتبار میشد.
پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میانبرد هشتم ماه دسامبر سال ۱۹۸۷ بین «میخائیل گورباچف» آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و «رونالد ریگان» رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
براساس این پیمان، توسعه و کاربرد تمام موشکهای هستهای و غیرهستهای کوتاه و میان برد به استثنای موشکهای دریایی ممنوع شد.
این پیمان نخستین قرارداد کنترل تسلیحات هستهای موشکی راهبردی در جهان به حساب میآمد که با توجه به اینکه در دوره جنگ سرد بین دو ابرقدرت (شوروی و آمریکا) امضا شده بود از اهمیت بسیار بالا و حیاتی برخوردار شد.
براساس این قرارداد، موشکهای میان برد از یک هزار تا پنج هزار و ۵۰۰ کیلومتر و کوتاه برد از ۵۰۰ تا یک هزار کیلومتر باید نابود میشدند.
پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میان برد روز یازدهم مرداد، پس از ۳۱ سال لغو شد، آمریکا با متهم کردن روسیه به نقض آن، به طور رسمی از این پیمان خارج شد و به دنبال آن روسیه نیز خروج از این پیمان را اعلام کرد.