محمد رضا شانه ساز روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره موارد مطرح شده در مورد بازنگری سند جامع خدمات سلامت در داروخانهها افزود: سند فقط افق را ترسیم میکند و وقتی قرار باشد به اجرا برسیم، هر کدام از این موارد باید در فرآیند مربوط به خود تعریف شده و با بخش مربوطه هماهنگ شود. علت اعتراض به این سند این بوده که فکر میکردند سند معادل اجراست، اما این طور نیست و فقط افق دراز مدت بیان شده و بندهای پیش بینی شده در مرحله اجرا باید حسب مورد بررسی شده و فرآیند اجرا مشخص شود.
وی ادامه داد: به نظر میرسد افرادی که به سند جامع خدمات سلامت در داروخانهها اعتراض داشتند، این سند را کامل مطالعه نکردند و ای کاش قبل از اینکه اعتراض خود را رسانهای کنند با سازمان غذا و دارو جلسه میگذاشتند تا در این زمینه اطلاعات تکمیلی دریافت کنند.
شانه ساز اظهار داشت: واقعیت این است که هیچ نکته جدیدی در این سند به غیر از آنچه در بسیاری از کشورها وجود دارد، اضافه نشده است. مسائل و تجربههای موجود در این سند، در بسیاری از کشورها که از ما در ارائه خدمات دارویی و بیمهای جلوتر هستند یا کشورهایی که در سطح ما قرار دارند، وجود دارد. این انتظارات از طرف دستگاههای نظارتی مثل دیوان عدالت اداری از نظام سلامت وجود داشت که این اقدامات را سالها قبل انجام دهد.
داروساز در دسترسترین عضو تیم سلامت است
معاون وزیر بهداشت بیان کرد: داروساز در دسترسترین عضو تیم سلامت برای مراجعه کنندگان و بیماران است. افراد بدون هیچ واسطهای میتوانند به داروسازان مراجعه کرده و با داروسازان در تماس باشند. این موضوع به عنوان یک ظرفیت در دنیا مطرح است و از آن استفادههای فراوانی میشود.
وی افزود: بیمارانی که احتمال ابتلا به دیابت یا بیماری قلبی برای آنها وجود دارد، اگر بخواهند به پزشک مراجعه کنند باید به بیمارستانها رفته و در نوبت قرار بگیرند، اما با انجام یک مشاوره ساده با داروسازان میتوانند راهنمایی گرفته و بعد به پزشک مراجعه کنند. از این ظرفیت در دنیا استفاده میشود.
سند جامع موازی برنامه پزشکی خانواده نیست
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سوال که آیا این سند یک نوع موازی کاری با برنامه پزشکی خانواده نیست، گفت: موضوع سند جامع خدمات سلامت داروخانهها ارتباط تکمیلی با بحث پزشکی خانواده دارد و مغایر با آن نیست. در کشورهایی مثل انگلستان، کانادا، استرالیا، مالزی و تایلند از ظرفیت داروسازان استفاده میکنند و این در حالی است که نظام ارجاع و پزشکی خانواده در این کشورها وجود دارد.
وی بیان کرد: در این کشورها بخشی از نظام ارجاع به حوزه داروسازی محول شده و از این ظرفیت استفاده شده است. در این شرایط هزینهها کاهش پیدا میکند، زیرا بیماری در مراحل اولیه و ابتدایی شناسایی میشود و در نتیجه هزینههای بیماری در مراحل پیش رفته به نظام سلامت تحمیل نمیشود.
مدیریت منابع نظام سلامت با اجرای سند جامع
شانه ساز اظهار داشت: اجرای سند جامع خدمات سلامت در داروخانهها در زمینه مدیریت منابع نظام سلامت نیز حتما موثر است. بسیاری از افراد دچار بیماریهایی میشوند که اصلا از آن خبر ندارند. ممکن است فردی با سردرد به داروخانه مراجعه کند و بخواهد یک داروی مسکن دریافت کند، اما با اطلاعات رد و بدل شده با داروساز، ممکن است داروساز مشکل را حادتر ببیند و بیمار را به پزشک مربوطه ارجاع بدهد تا مشکل اصلی او شناسایی شود.
سند جامع خدمات سلامت در داروخانهها بازبینی میشود
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: هفته گذشته جلسهای با رئیس سازمان نظام پزشکی داشتیم و تجربههای روز دنیا را در این زمینه عرضه کردیم. قرار شد نکتههایی در بازبینی این سند اضافه شود. در هفته جاری نیز جلسه دیگری با سازمان نظام پزشکی خواهیم داشت و موارد را بررسی میکنیم.
وی ادامه داد: نکته اینجاست که در این زمینه در ایران بسیار دیر اقدام شده است و باید از ظرفیت داروسازان استفاده کنیم.
معاون وزیر بهداشت بیان کرد: سازمان غذا و دارو در زمینه اصلاح و بازبینی سند جامع خدمات سلامت در داروخانهها آمادگی کامل برای شنیدن انتقاد یا بررسی نکتههای منطقی را دارد.
مهرناز خیراندیش، مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامت سازمان غذا و دارو نیز پیش از این درباره این سند گفته بود: اجرای سند خدمات سلامت طی ۲۰ سال آینده میتواند با افزایش دسترسی، هزینههای نظام سلامت را کاهش دهد. تمام خدماتی که در این سند آمده است نیاز به استاندارد دارد که باید برای آنها نوشته شود.