خبرگزاری "راشا تودی" امروز گزارش داد که "سامح الشکری" وزیر خارجه مصر برای مشارکت در نشست وزیران خارجه مصر، سودان و اتیوپی که با هدف بررسی موضوع احداث سد رنسان (النهضه) اتیوپی برگزار می شود، عازم واشنگتن شد.
گزارش ها حاکی است که وزیران خارجه سودان و اتیوپی نیز در راستای دعوت دولت آمریکا عازم واشنگتن هستند تا با میانجیگری دولت این کشور و با حضور بانک جهانی بر سر ادامه ساخت یا توقف کارهای عمرانی این سد با یکدیگر مذاکره کنند، چرا که میانجیگری دولت روسیه برای حل این اختلاف در سوچی نتیجه ای نبخشید تا جایی که کشورهای مصر و اتیوپی تهدید کردند چنانچه نتوانند به نتیجه مطلوبی در این زمینه دست یابند از توان نظامی خود کمک خواهند گرفت.
خبرگزاری آسوشیتدپرس آمریکا نیز امروز ضمن تایید سفر وزیر خارجه مصر به واشنگتن برای همین منظور، تصریح کرد که الشکری زودتر از همتایان اتیوپیایی و سودانی خود به آمریکا آمد تا با مقامات این کشور همچنین در باره روابط دو جانبه و نیز تحولات منطقه ای و بین المللی رایزنی کند.
این در حالی است که اول آبان ماه بود که خبرگزاری "الجزیره" قطر از قاهره گزارش داده بود که وزارت خارجه مصر در واکنش به هشدار "ابی احمد" نخست وزیر اتیوپی برای استفاده از توان نظامی به منظور حل اختلاف بر سر سد "النهضه" (رنسانس)، به پیشنهاد آمریکا جهت مذاکره در این خصوص پاسخ مثبت داده است.
پس از آنکه نخست وزیر اتیوپی گفته بود چنانچه برای ادامه کار ساخت سد "رنسانس" (النهضه) بر روی رود "نیل" نیاز به جنگ با مصر باشد، دولت اتیوپی آماده است میلیون ها نفر را برای این کار مجهز و آماده کند.
وی در عین حال انجام مذاکره را تنها گزینه مطلوب برای برون رفت از بن بست دیپلماتیک میان اتیوپی و مصر بر سر ساخت این سد خوانده بود و گفت: اگرچه برخی استفاده از توان نظامی و حملات موشکی از سوی مصر سخن می گویند، اما من هم تاکید می کنم که اتیوپی نیز در بهره برداری از بمب و میلیون ها نیروی نظامی خود ناتوان نیست و چنانچه لازم باشد برای دفاع از حق خود از آنها استفاده می کند.
البته ابی احمد این سخنان را در نخستین نطق عمومی خود بعد از دریافت جایزه صلح نوبل در ۱۱ اکتبر ایراد کرد و استفاده از توان نظامی برای حل مسئله را به نفع هیچکس ندانست و گفت: ساخت سد النهضه یک پروژه منحصر به فرد از سوی رهبران قبلی اتیوپی است و دولت او عزم خود را جزم کرده تا تحت هر شرایطی این پروژه را به پایان برساند.
در یک هفته قبلتر نیز نمایندگان این کشورهای حوزه رود نیل از جمله مصر، اتیوپی، سودان و اوگاندا در خارطوم پایتخت سودان طی دو روز مذاکره نتوانسته بودند به یک راه حل مشترک و مطلوب سه طرف اصلی بحران (مصر، اتیوپی و سودان) دست یابند.
بعد از این اظهارات طرف اتیوپیایی، وزارت خارجه مصر با صدور بیانیه ای شدیداً نسبت به عواقب این سخنان ابراز نگرانی کرد و آنرا نقض آشکار اصول و روح وحدت آفریقا عنوان کرد.
آن بیانیه ورود به گزینه جنگ میان دو کشور را نامطلوب ارزیابی کرده بود و نوشت: از آنجایی که مصر همواره بر مذاکره برای حل مسائل منطبق با قوانین بین الملل تاکید داشته، این بار با شنیدن این سخنان بسیار تعجب کرد، در نتیجه با تاسف شدید و نگرانی فراوان تلاش می کند این موضوع از طریق برگزاری مذاکره سه جانبه که پیشتر آمریکا پیشنهاد آنرا داده بود، حل و فصل کند.
در این بیانیه آمده است: جای تعجب آنجا است که ابی احمد در حالی این سخنان را ایراد کرد که به تازگی جایزه صلح نوبل دریافت کرده است، چون پیش بینی می شد او این بار برای حل این اختلاف انعطاف سیاسی و خوش نیتی بیشتری از خود نشان دهد.
این بیانیه افزود: قاهره بعد از این موضع گیری تعجب برانگیز آدیس آبابا، پیشنهاد آمریکا برای برگزاری یک نشست وزیران خارجه سه کشور در واشنگتن به منظور حل این اختلاف براساس اصول اعلامیه سال ۲۰۱۵ را می پذیرد.
مصر پیشتر پیشنهاد داده بود تا در مذاکرات حل اختلاف بر سر احداث این سد یک طرف سوم از جمله بانک جهانی یا دولت آمریکا حضور داشته باشد.