تهران-ایرنا- پازل انتخاباتی جریان اصلاح‌طلب آرام آرام هم در حوزه استراتژی و هم تاکتیک کنار هم قرار می‌گیرد تا به فاصله یک ترم تحصیلی تا انتخابات اصلاح‌طلبان با تکیه بر اصل «اصالت اصلاح طلبی» برای آزمون مجلس یازدهم آماده شوند.

شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان به عنوان اصلی‌ترین نهاد تصمیم گیر، این روزها جدی‌تر از همیشه وارد ماراتن انتخابات شده است. شواهد نشان می‌دهد اصلاح‌طلبان یا دستکم تصمیم‌گیران این جریان، به این نتیجه رسیده‌اند که با کاندیداهای اصیل اصلاح طلب در این ماراتن حضور یابند و به نظر می‌رسد در این دوره از انتخابات ائتلاف با دیگر جریان‌ها، محلی از اعراب نداشته باشد.
حالا به نظر می‌رسد اصلاح طلبان برای گردهم آوردن اصلاح طلبان اصیل و معتقد به اصلاحات در پی طراحی سامانه‌ای هستند که می تواند بخشی از چالش‌های آن‌ها را برای نوشتن فهرست رفع کند. «سرا» یا سامانه رای سنجی اصلاح طلبان قرار است با سازوکار دموکراتیک‌تر نامزدهای مورد نظر جریان اصلاحات را برای مجلس آینده پالایش و آماده کند.

تکیه بر توان اصلاح طلبی

دیدار روز پنجشنبه شورای عالی جبهه اصلاح طلبان با رابطان استانی این شورا به نوعی مرور راهبردهای انتخاباتی این شورا بود و حاضران در این جلسه بر عبور از ائتلاف و تکیه بر توان خود تاکید کردند.

«محمدرضا عارف» رئیس شورای عالی سیاستگذاری در این نشست با اشاره به اینکه تا روز برگزاری انتخابات مجلس ۱۶ هفته یا یک ترم دانشگاهی باقی مانده، گفت: «شورایعالی باید با همکاری کارگروه‌ها و شورای استانی و صاحب‌نظران اولویت برنامه راهبردی را در نظر بگیرد. در همین راستا باید شعار اصلی را برگزیند و شاخص‌های انتخاب کاندیداها را مشخص کند.»

در این نشست نایب رئیس شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان هم درباره راهبردهای آینده انتخابات سخن گفت. حجت الاسلام «عبدالواحد موسوی لاری» تاکید کرد: «به دنبال کاندیدای اجاره‌ای نخواهیم رفت و در جایی که کاندیدا نداریم فردی را معرفی نمی‌کنیم.»

«جواد امام» دبیرکل مجمع ایثارگران و از اعضای شورای عالی سیاستگذاری هم گفت: «باید مصمم باشیم که حتما شرکت در انتخابات را اصل می‌دانیم اما جایی که کاندیدای اصلاح طلب‌نداریم؛ نمی‌توانیم با قرض گرفتن از جریان رقیب در انتخابات شرکت داشته باشیم.»

به نظر می رسد با توجه به سخنان حاضران در این نشست که به نوعی تصمیم گیران اصلاحات هم هستند؛ یکی از مهمترین شاخصه‌های مورد اشاره عارف؛ اصلاح طلب بودن کاندیدای مورد نظر است و اصلاح طلبان مصمم هستند که دیگر نامزدهای جریان‌های سیاسی دیگر را قرض نگیرند.

«سرا»  سامانه اصالت‌یاب اصلاحات

همانگونه که اشاره شد اصلاح طلبان این بار برای بستن فهرست‌های انتخاباتی و انتخاب کاندیداهای اصلح به الکترونیک و سیستم صفر و یک روی آورده‌اند. سامانه رای سنجی اصلاح طلبان، پایگاه پیشنهادی کارگروه سیاست‌ها و راهبردهای شورای عالی سیاستگذاری است که برای این منظور ایجاد شده و آن گونه که از توضیحات اعضا مشخص است جبهه اصلاح طلبان کارویژه مشخصی برای آن در نظر گرفته اند.
در توضیح و توصیف این شورا درباره این سازوکار آمده است: «این شیوه‌ شفاف و دموکراتیک انتخاب نامزدها فساد سیاسی و نقش لابی‌های ناسالم در برآمدن نامزدها را می‌کاهد، به شکل‌گیری فضای انتخاباتی و افزایش مشارکت و استفاده از فرصت انتخابات برای آگاهی‌افزایی کمک می‌کند، به شناسایی و برآمدن نامزدهای شایسته‌ و معرفی چهره‌های توانا و جدید به جامعه می‌انجامد، اقتضای دموکراتیزسیون در سطح احزاب و جریان‌های سیاسی است و ارتباط میان یک جریان سیاسی با بدنه‌ اعضا و حامیانش را تقویت می‌کند و مشارکت اعضای یک جریان سیاسی را به نحوی معنادار در فرآیند انتخاب نامزدها جلب می‌کند.»

«آذر منصوری» قائم مقام حزب اتحاد ملت و عضو شورای عالی سیاستگذاری هم در این زمینه گفته است: «طرح سرا در پاسخ به نقدی است که نسبت به عملکرد شورای عالی جبهه اصلاح طلبان در فرآیند نهایی شدن نامزدها و رسیدن به لیست واحد وجود داشت و پس از سپری شدن دو سال از انتخابات شوراها هنوز هم حرف و حدیث‌ها ادامه دارد.»

کلیات بهره گیری از این سامانه شامگاه یکشنبه ۱۲ آبان و در بیست و دومین نشست اعضای شورای عالی سیاستگذاری تصویب شد و طبیعی است که این سامانه آرام آرام مخالفانی هم یافته و خواهد یافت. در نخستین واکنش‌ها «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در حساب توییتری خود از مصوبه شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاحات درباره واگذاری انتخاب لیست اصلاح‌طلبان به بدنه اجتماعی این جناح انتقاد کرد و نوشت: «آن چه انتخابات را معنادار می‌کند و به مردم رغبت رای‌دادن می‌بخشد، نتیجه رای‌دادن است و نه مناسک آن؛ به فکر کارآمدی اصلاحات باشیم.»

«محمدعلی باقری» رئیس دفتر سیاسی حزب توسعه ملی هم ضمن حمایت از این طرح در حساب توییتری خود نوشت: «شورایعالی سیاستگذاری جبهه اصلاح‌طلبان با تصویب کلیات طرحی، کار تعیین فهرست انتخاباتی خود را در تهران و احتمالا مراکز استان‌ها، به بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان محول کرد این اقدام، آغاز عملی اصلاح و بهبود فرآیندهای تصمیم‌گیری و اقدام اصلاح‌طلبان است که تا حصول وضعیت مطلوب ادامه می‌یابد.»

درباره این طرح، تبعات و پیامدها و نیز ضرورت‌های اجرایی شدن  در روزهای آینده از سوی منتقدان و مخالفان و نیز موافقان بیشتر خواهیم شنید اما به نظر می‌رسد این طرح مورد قبول و وثوق بیشتر اصلاح طلبان واقع شود.

علاج واقعه پیش از وقوع

سیاستگذاری شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان گرچه در چهار سال گذشته، توانست این جریان را پیروز نسبی انتخابات کند، اما عملکرد آن به ویژه در ۲ سال گذشته خالی از ایراد نبوده است. ائتلاف با جریان‌های شبه اصلاح‌طلب و نیز ابهام در فهرست بندی نامزدها، دو محور اصلی انتقادات و ایراداتی است که بر عملکرد این شورا وارد می‌شود. راهبرد تکیه بر داشته‌های اصلاح طلبی و عبور از ائتلاف با دیگر جریان‌ها از یک سو و شفاف‌سازی فهرست‌های انتخاباتی دو راهکاری است که شورای عالی جبهه اصلاح طلبان به کار خواهد بست تا در انتخابات پیش رو با تمان توان حاضر شود.

برای همین این بار سخن از امضای منشور و میثاق نامه های اصلاح‌طلبی است تا مهر تایید بر خالص بودن اصلاح طلبان خورده شود؛ تا نتوانند پس از نشستن بر کرسی سبز بهارستان به رنگ دیگری درآیند و در فراکسیون های دیگری رای دهند.

نامزدها هم قرار است با سازوکاری دموکراتیک و بر اساس خواست و اراده بدنه اصلاح طلبی و با مشورت و صلاح‌دید آن‌ها انتخاب شوند تا سدی باشد در برابر سیل اتهام‌های توافقات پشت پرده.  یک ترم دانشگاهی یا ۱۰۸ روز تا انتخابات مجلس زمان باقی است تا مشخص شود این چاره جویی‌های انتخاباتی اصلاح طلبان تا چه اندازه تاثیرگذار خواهد بود و آیا این راهکارها می‌تواند بدنه ناراضی و برخی منتقدان همیشگی شورای عالی را قانع کند.