گزارش رسانه های عراق حاکیست که نشستی در مقر جریان حکمت ملی (سید عمار حکیم) با حضور نمایندگانی از دولت و جریان های سیاسی و تظاهرکنندگان برای رسیدن به توافق انجام شده و شخص عمار حکیم طی این مدت کوشش بسیاری برای رسیدن احزاب به یک توافق مرضی الاطراف و در عین حال تامین کننده مطالبات معترضان به خرج داده است.
عضو برجسته فراکسیون «الفتح» (هادی العامری) امروز یکشنبه برگزاری این نشست را تایید کرد و گفت که به موجب این توافق مقرر شده است که تظاهرکنندگان به اعتراضات اجتماعی خود به صورت مشروط پایان دهند.
«عامر الفایز» به خبرنگاران افزوده است که طبق این توافق مقرر شده است که به دولت یک مهلت شش ماهه برای اجرای اصلاحات بنیادی در کشور داده شود به شرط اینکه این مهلت از یکسال تجاوز نکند.
این توافق جدید بعد از درگیری شدید دو روز گذشنبه بین نیروهای امنیتی و جمعی از گروه های خشن داخل تظاهرات در بغداد و بصره صورت گرفته است.
به نظر میرسد بدنه اصلی معترضان و نیز اغلب گروههای سیاسی عراق، به این نتیجه رسیده اند که ادامه التهابات سیاسی و درگیریهای خونینی که بعضا از سوی برخی معترضان و ماموران امنیتی و در مواردی نیز از سوی افراد نفوذی و گروه های سامان یافته، صورت میگیرد به راه حل سیاسی نمی رسد بلکه موجب هرج و مرج و اختلاف و چند دستگی بیشتر در کشور و احتمال سوار شدن جریان های داخلی و خارجی بر روی موج اعتراضات و کشیده شدن عراق به جنگ داخلی و بی ثباتی طولانی مدت می شود و به نفع کشور و همه گروههاست که هر چه سریعتر التهابات پایان یابد و راه حل سیاسی پیش گرفته شود.
بسیاری از شخصیت ها و متفکران عراقی از مذاهب و طوائف مختلف و در راس آنها مرجعیت عالی عراق بارها ضمن حمایت از اعتراضات مسالمت جویانه، نسبت به تبعات ادامه خشونت ها و التهابات خیابانی و احتمال ورود کشور به مرحله هرج و مرج و جنگ داخلی هشدار داده اند.
کمیسیون عالی حقوق بشر عراق با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که از ابتدای اعتراضات اجتماعی در اول اکتبر گذشته (نهم مهرماه) تاکنون ۳۰۱ نفر کشته و و بیش از ۱۵ نفر زخمی شده اند.
این بیانیه اضافه کرده است که در اعتراضات بصره (جمعه گذشته ) دو نفر کشته و بیش از یکصد نفر زخمی شدند.
این درحالیست که سازمان عفو بین المللی در بیانیه جداگانه ای در خصوص درگیری های دیروز (شنبه) اعلام کرده است که دستکم شش تن کشته و دهها نفر زخمی شدند.
این سازمان بین المللی تعداد کل کشته ها را از آغاز دور دوم تظاهرات در ۲۵ اکتبر (سوم آبان) تا به امروز (طی ۱۵ روز) را ۲۶۴ کشته و تعداد زیادی زخمی ذکر کرده است.
کمیسیون عالی حقوق بشر عراق پیشتر در بیانیه ای تعداد کل کشته ها را ۲۶۹ کشته و بیش از ۱۰ هزار زخمی ذکر کرده بود.
نیروهای امنیتی عراق نیز بیش از ۲۰۰ نفر را به اتهام تخریب و اغتشاش و تعرض به نیروهای امنیتی دستگیر کرده که به گفته این کمیسیون تاکنون ۱۰۷ نفر از دستگیر شدگان آزاد شده اند.
دور اول اعتراضات اجتماعی در اول اکتبر در بغداد و هفت استان جنوبی و مرکزی عراق آغاز شد که یک هفته به طول انجامید که طی آن ۱۱۰ نفر کشته و بیش از شش هزار نفر زخمی شدند که سهم نیروهای امنیتی عراق از خشونت ها، ۸ کشته و بیش از هزار زخمی بود.
دور دوم اعتراضات اجتماعی از ۲۵ اکتبر آغاز شده و همچنان این اعتراضات در بغداد و شهرهای جنوب و مرکز عراق ادامه دارد.
مدارس عراق امروز یکشنبه به عنوان اولین روز کاری هفته در این کشور بعد از دو هفته اعتصاب و توقف کلاس های درس، امروز فعالیت خود را از سرگرفتند.
کانون معلمان عراق پیشتر در اواخر هفته گذشته اعلام کرده بود که به دو هفته اعتصابات خود خاتمه می دهد و از همه معلمان می خواهد به سر کلاس های خود برگردند.
به رغم اینها، برخی از دانش آموزان و دانشجویان خودسرانه امروز یکشنبه از رفتن سر کلاس های درس خودداری کرده و تعداد قابل توجهی از آنها در میدان تحریر حضور یافتند.
نیروهای امنیتی برای جلوگیری از گسترده شدن دامنه اعتراضات به خیابان ها و پل های دیگر، با ایجاد دیوارهای سیمانی بیشتر، محدوده میدان تحریر را محدودتر کرده تا مانع برخورد گروه های فشار در داخل تظاهرات با این نیروها شوند.
گزارش ها حاکیست که شهرهای دیوانیه، المثنی، بابل و ناصریه امروز یکشنبه شاهد دور تازه ای از اعتراضات بوده که در بخشی از این اعتراضات دانش آموزان و دانشجویان شرکت کرده اند.
تمامی گزارش ها حاکیست که از التهاب و انبوه جمعیت در همه اعتراضات اجتماعی در بغداد و دیگر شهرهای جنوب و مرکز عراق کاسته شده هر چند میدان تحریر از بامداد امروز با حضور جمع نسبتا زیادی از تظاهرکنندگان همراه بود که تعداد قابل توجهی از آنها را دانش آموزان و دانشجویان تشکیل می دادند./