نادر مطیع حق شناس امروز سه شنبه در نهمین کنفرانس ملی انجمن جمعیت شناسی ایران درباره مقاله خود با عنوان واکاوی زمینه ها و علل تمایل به تغییر شغلی دانش آموختگان آموزش عالی: چالش ها و توصیه های سیاستی اظهار کرد: پویایی جمعیت و مولفه های آن (باروری، مرگ و میر، مهاجرت، میزان رشد جمعیت و ساخت سنی) هرچند متاثر از محیط و بستر اجتماعی متغیر پیرامون خود است، اما به نوبه خود ابعاد مختلف توسعه را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: نتیجه و برآیند مطالعات اقتصادی دال بر این است که سطح آموزش جمعیت فعال در روند توسعه اقتصادی اهمیت تعیین کننده دارد.
آموزش عالی در کشورهای توسعه یافته در دهه های اخیر از رشد قابل توجه از یک سو و تنوع از سوی دیگر برخوردار بوده است.
به گفته این عضو هیات علمی، سیاست ها و اقدامات حاکم بر اشتغال نیروی کار در کشورهای توسعه یافته در قالب مفاهیم اجتماعی، اقتصادی وسیع تری که بر تصمیم ها اثرگذار بوده، گسترش یافته است.
مطیع حق شناس با اشاره به اینکه تجربیات متعدد کشورهای مختلف نشان داد که بین وضعیت عرضه و تقاضا نیروی کار، یک ناهماهنگی وجود دارد، یادآور شد: نقشی که نیروی انسانی تحصیل کرده می تواند در روند توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور داشته باشد حائز اهمیت است.
وی افزود: امروز به دلیل تغییر تکنولوژی، افزایش جمعیت فعال از نظر اقتصادی و تغییرات ساختار شغل به نوبه خود تمایل به تغییر شغل طی دوره ها در گروه های سنی مختلف دچار دگردیسی شده و این مساله در بین دانش آموختگان شاغل دارای تحصیلات دانشگاهی، نمود بیشتری دارد.
این عضو هیات علمی همچنین هدف اصلی این مقاله را شناخت زمینه ها و علل تمایل به تغییر شغلی در میان دانش آموختگان دارای تحصیلات عالی ایران در دوره ۱۳۹۴-۱۳۸۴ دانست و گفت: داده های پژوهش مبتنی بر داده های طرح آمارگیری نمونه ای نیروی کار مرکز آمار ایران در دوره ۱۳۹۴-۱۳۸۴ بوده است.
مطیع حق شناس خاطر نشان کرد: جامعه آماری تحقیق را تعداد کل شاغلان دانش آموخته تحصیلات عالی در گروه های سنی ۲۰ تا ۶۲ ساله تشکیل داده است که ۲۵۹ هزار و ۸۵ نفر بوده اند.
وی با اشاره به اینکه نتایج نشان داد الگوی علت تمایل به تغییر شغلی دانش آموختگان دارای تحصیلات عالی بر حسب سن، جنس، وضع زناشویی ، تجربه مهاجرت، رشته تحصیلی و گروه های عمده شغلی متفاوت بود، گفت: مهمترین علل تمایل به تغییر شغل به افزایش درآمد و سپس استفاده بهینه از مهارت و تخصص اختصاص داشت که نکته قابل تاملی بود.
وی افزود: این مسئله با شواهد تجربی مطالعه مبنی بر تطابق نداشتن و مطلوب نبودن وضعیت اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی سازگار است. توجه کافی به اهمیت و اثرگذاری عوامل جمعیت شناختی بر بازار کار نیروی انسانی متخصص در بدنه سیاست گذاری های کلان اقتصادی و اجتماعی کشور مهم ترین توصیه های سیاستی این مقاله به شمار می آید.