بر اساس این گزارش، "پاتریک تالون" رئیس جمهوری بنین در غرب آفریقا گفت که رهبران این 14 کشور به اتفاق آراء تصمیم گرفتند واحد پولی فرانک سی اف ای مورد استفاده در این کشورها که امروزه ارز رایج 8 کشور این منطقه است را از فرانسه خارج کنند.
وی در گفت وگو با شبکه "رادیو بین المللی فرانسه" و تلویزیون "فرانس 24" افززود که کشورهای غرب آفریقا به این نتیجه رسیدند که این واحد پولی مشترک بیش از آنکه یک افزار مالی برای مبادلات بین المللی میان آنها و فرانسه باشد، به "یک "مشکل روانی" تبدیل شده و یادآور دوره استعماری فرانسه است، بنابراین باید هرچه سرمایه در قالب فرانک سی اف ای وجود دارد از فرانسه خارج شود.
تالون، اتحادیه بانک های مرکزی کشورهای غرب آفریقا (وامو) را مسئول مدیریت بر این پروژه و دریافت ارزهای خارجی مرتبط با این ارز در فرانسه معرفی کرد و گفت که این اتحادیه بعد از خارج کردن سرمایه های خود از فرانسه، قرار است آنها را عادلانه میان بانک های مرکزی کشورهای عضو تقسیم کند.
وی بدون اشاره به جدول زمانی برای تحقق این امر، اضافه کرد که کشورهای بنین، توگو، بورکینافاسو، مالی، سنگال، ساحل عاج، نیجر و گینه بیسائو که به همراه کشورهای مرکز آفریقا از جمله چاد، آفریقای مرکزی، جمهوری کنگو (برازاویل)، گابن، کامرون و گینه استوایی از استفاده کنندگان این ارز منطقه ای هستند، باید هرچه سریعتر با کمک این اتحادیه که در سنگال مستقر است، این طرح را اجرایی کنند.
به گزارش خبرگزاری "آسوشیتدپرس"، پس از آنکه کشورهای غرب و مرکز آفریقا در سال 1945 استفاده از فرانک سی اف آی آفریقا را در دستور کار خود قرار دادند، بار دیگر با ظرافت بیشتری زیر سلطه فرانک فرانسه قرار گرفته و این پول امروزه به قدری در یوروی اتحادیه اورپا ذوب شده که خاطرات دوران تلخ استعمار فرانسه بر کشورهای فرانکافونی آفریقا را برای شهروندان این کشورها تداعی می کند و در واقع بیانگر نوعی استعمار نوین در این قاره است.
فرانک سیافاِی آفریقای غربی (به فرانسوی: franc CFA، با کد: XOF) واحد پول هشت کشور غرب آفریقا است که ترکیبی از واژگان فرانسوی Communauté financière d'Afrique (انجمن مالی آفریقا) بوده و مقر اصلی مدیریت بر این واحد پولی، اتحادیه بانک های مرکزی دولتهای غرب آفریقا موسوم به BCEAO در داکار پایتخت سنگال است.
در کل هر فرانک سیافای آفریقای غربی به صد سانتیم (centime) تقسیم می شود که البته تابخ حال از سانتیم استفاده نشده است.
در واقع پس از پایان جنگ جهانی دوم برخی کشورهای آفریقایی 26 دسامبر سال 1945 میلادی به واحد پولی مشترک رسیدند که به "فرانک آفریقا" موسوم شد . این واحد پولی به ابتکار دولت فرانسه ایجاد شد .
کشورهای آفریقایی که در گذشته تحت استعمار قدرتهای آن زمان مانند انگلیس و فرانسه بودند، طبیعتا واحد پولی مستقلی نداشتند و پس از استقلال در صدد دستیابی به واحد پولی خود بودند.
نکته حایز اهمیت اینکه واحد پولی فرانک آفریقا کاملا تحت نفوذ و مدیریت فرانسه هست و همین ویژگی همچنان تداعی کننده دوران استعمار این قاره است .
برمبنای همین ساختار و براساس توافقی از سال 1945 یعنی زمان شکل گیری واحد پولی مشترک آفریقا تا سال 1975 میلادی صد درصد ذخایر ارزی کشورهای آفریقایی دارای واحد پولی مشترک در بانک مرکزی فرانسه نگهداری می شد.
این میزان از سال 1975 میلادی تا به بعد به 65 درصد کاهش یافت و در سال 2007 میلادی براساس توافق جدیدی 50 درصد ذخایر ارزی کشورهای آفریقایی دارای واحد پولی مشترک در بانک مرکزی فرانسه نگهداری می شود.
این وضعیت موجب شده که طی 70 سال گذشته بخش عمده ای از ذخایر ارزی و پولی آفریقا در بانک مرکزی فرانسه نگهداری شود و دولت فرانسه توانسته نفوذ قابل ملاحظه ای بر اقتصاد و گردش پولی در آفریقا داشته باشد که بی شک منافع سرشاری از این طریق نصیب پاریس کرده است.
آمار موسسات مالی مستقل بین المللی نشان می دهد که در سال 2005 میلادی بیش از 3 هزار و 600 میلیارد فرانک آفریقا معادل 72 میلیارد یورو از ذخایر ارزی آفریقا در بانک مرکزی فرانسه نگهداری می شد و این به منزله مدیریت اقتصادی بخش بزرگی از آفریقا توسط فرانسه است.
گرچه طی سالهای گذشته و با ورود فعال و گسترده چین به آفریقا و سرمایه گذاری های عمده پکن در قاره سیاه رقیب بزرگی برای فرانسه در این منطقه ظهور کرده ولی پاریس تا کنون توانسته است بخش بزرگی از برتری اقتصادی خود را در کشورهای آفریقایی حفظ کند.