حکمی که مجمع عمومی سازمان ملل در گذشته بارها و به ویژه در ماه مه (اردیبهشت) و در آخرین مورد دیروز جمعه بر آن صحه گذاشته است.
خبرگزاری بلومبرگ آمریکا از آدیس آبابا گزارش داد که اتحادیه آفریقا دیروز از انگلیس خواست تا به حاکمیت استعماری بر مجمع الجزایر آفریقایی "چاگوس" در جنوب شرق این قاره در اقانوس هند پایان دهد.
براساس این گزارش، موسی فاکی محمد، رئیس این اتحادیه روز جمعه با صدور بیانیهای از دولت انگلیس خواست تا به قطعنامه سازمان ملل برای پایان دادن به "حاکمیت استعماری مجمعالجزایر چاگوس" پایان داده و حاکمیت کامل بر آنها را به کشور موریس واگذار کند.
مجمع عمومی سازمان ملل دیروز ( جمعه ) قطعنامه ای را صادر کرد مبنی بر اینکه ضرب الاجل حاکمیت استعماری انگلیس بر این مجمع الجزایر در ۲۲ نوامبر دیروز جمعه (اول آذرماه) پایان یافته و از این پس به مدت شش ماه فرصت دارد حاکمیت کامل موریس را بر آن به رسمیت بشمارد.
به این ترتیب، انگلیس باید هر چه سریع تر، حاکمیت این منطقه را به موریس واگذار کند و بدون هیچ قید و شرطی از آنجا خارج شود چون این جزایر جزء جدایی ناپذیر سرزمین های موریس به شمار می رود.
این قطعنامه همچون قطعنامه های دیگر سازمان ملل تصرف انگلیس و ایرلند شمالی بر این جزایر را اقدامی اشتباه دانسته که لندن در قبال آن مسئولیت بین المللی دارد.این مجمع در عین حال در این قطعنامه از همه کشورها خواسته است تا با سازمان ملل متحد برای حفاظت از قانون و الحاق این جزایر به موریس، همکاری کنند.
البته برخی تحلیلگران معتقدند که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) در همراهی نکردن کشورهای اروپایی با انگلیس در این زمینه بی تاثیر نبوده است.
بر اساس این گزارش، نظریه مشورتی دادگاه عالی سازمان ملل نیز چندی پیش مجمع الجزایر چاگوس را متعلق به مردم چاگوس در جنوب اقیانوس هند اعلام و تصریح کرده بود که این مجمع الجزایر باید به سرزمین مادری خود یعنی موریس باز گردد.
خبرگزاری انگلیسی رویترز نیز دیروز اعلام کرد که "پراویند کومار جاگنات" نخست وزیر دولت موریس هم خواستار دست کشیدن انگلیس از کنترل جزایر چاگوس شده و گفته است ادامه کنترل این جزیره از سوی لندن به معنای نقض حقوق بینالملل است.
مجمعالجزایر چاگوس یا شاگوس دربرگیرندهٔ بیش از ۶۰ جزیرهٔ گرمسیری در جنوب اقیانوس هند است و ساکنان اصلی آن به وسیلهٔ انگلیسیها در دههٔ ۱۹۷۰ از سرزمین مادری خود بیرون رانده شدند.
این درحالی است که دولت لندن با این توجیه که این اقدام مغایر برنامه های امنیتی انگلیس است از پایان دادن به این حاکمیت استعماری اجتناب می ورزد.
کشمکش میان آفریقایی ها و انگلیس سال ها ادامه داشت تا اینکه در هشتم اسفند ماه سال گذشته دیوان بین المللی دادگستری سازمان ملل متحد مستقر در لاهه هلند، ضمن غیرقانونی خواندن حاکمیت انگلیس بر این جزایر، اعلام کرد که انگلیس باید هر چه سریعتر به اشغال این جزایر پایان دهد.
به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه گاردین انگلیس، بر اساس اعلام دادگاه لاهه، جدایی جزایر چاگوس از موریس که پیش از این مستعمره انگلیس بود، به صورت قانونی و با خواست و اراده مردم انجام نشده است.
انگستان پیشتر گفته بود که زمانی که از این جزایر برای اهداف دفاعی خود استفاده می کند، آنها را به موریس باز نخواهد گرداند.
دفتر وزارت امور خارجه انگلیس در همان ایام با اشاره به این اینکه امکانات دفاعی موجود در قلمرو انگلیس در اقیانوس هند در این جزایر واقع شده اند، ادعا کرده بود که اصرار دارد با استفاده از این جزایر از مردم انگلیس و یا سراسر جهان در برابر تهدیدات تروریستی، جرایم سازمان یافته و دزدی های دریایی محافظت کند.
اما قاضی "عبدالقاوی احمد یوسف" از دادگاه لاهه حاکمیت انگلیس بر جزایر چاگوس را که در فاصله ۵۰۰ کیلومتری مالدیو واقع شده است، عملی غیرقانونی خوانده و افزوده بود که انگلیس متعهد به پایان دادن حاکمیت خود بر این جزایر است.
به نوشته گاردین نزدیک به نیم قرن است که انگلستان حاکمیت و کنترل جزایر چاگوس واقع در اقیانوس هند را بر عهده گرفته و نیمی از ساکنان جزیره چاگوس را به منظور ساختن پایگاه نظامی آمریکا از این جزیره اخراج کرده است.
موریس تا سال ۱۹۶۸ میلادی مستعمره انگستان بود و پس از اعلام استقلال، انگلیس بدون توجه به قانون و خواست ساکنین این مناطق، مجمع الجزایر چاگوس را از موریس جدا کرد و تحت تصرف خود درآورد و حاضر به بازگرداندن آن به دولت موریس نشد.
به گفته قضات دیوان بینالمللی دادگستری، جدایی چاگوس از موریس، مانع از استقلال کامل موریس از انگلیس و خروج آن از فهرست مستعمره های این کشور شده است.
البته دولت انگلیس پیشتر با هدف همدست یابی در این جرم بین المللی، این مجمع الجزایر را به دولت آمریکا اجاره داده و آمریکا نیز با احداث پایگاه های نظامی از آن برای انجام عملیات نظامی در خاورمیانه و آفریقا و نیز افغانستان بهره می برد.این روند همدستی انگلیس و آمریکا در این پروژه استعماری مدت ها ادامه یافت تا اینکه در هشتم خرداد ماه امسال با وجود لابی گسترده انگلیس و آمریکا در سازمان ملل متحد، ۱۱۶ عضو این سازمان به قطعنامه ای که خواستار به رسمیت شناختن حاکمیت موریس بر این جزایر بود، رای مثبت دادند.
در اواخر دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه ۱۹۷۰، انگلیس به طور اجباری کل جمعیت مجمع الجزایر چاگس را که بخشی از موریس بود، تخلیه کرد و در دیگو گارسیا بزرگترین جزیره هم اجازه داد تا ایالات متحده یک پایگاه مهم نظامی بزرگ و استراتژیک ایجاد کند.
رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد بار دیگر نشان داد که کشورهای جهان از رویکرد استعمارگری برخی کشورها خسته شده اند و حاضر نیستند به تهدید و تطمیع آنها تن دهند.
البته همان رای هم بار دیگر انزوای کامل آمریکا را به رخ کشید که دیگر قدرتی برای لابی گری و جذب آرای اعضای سازمان ملل متحد برای پیشبرد اهداف خود ندارد چرا که این کشور از این جزایر به عنوان پایگاه نظامی خود برای حمله به آنچه که اهداف تروریستی می نامند، استفاده می کرد.
نظر شما