تهران- ایرنا- رئیس پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف گفت: امکان ورود به بازار کار پس از فارغ‌ التحصیلی با رشد زیست بوم فناوری در مناطق آزاد می تواندسبب ماندگاری نخبگان در کشور شود.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه، «علی سلک غفاری» رئیس پردیس بین الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی پاسخگوی سوالات خبرنگاران ایرنا بود ;

وی در این نشست تاکید کرد: نقش دانشگاه‌ها در بیشتر حوزه‌های کسب و کارهای نوین پُررنگ تر شده است و بر همین اساس در ارائه خدماتی که زیر ساخت آن مربوط به آی تی و گردشگری باشد، پردیس کیش تاثیرگذار بوده است.

متن مصاحبه را در ذیل می خوانیم.

ایرنا: آقای دکتر غفاری، پردیس بین المللی کیش چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

غفاری: یکی از پایه‌های فعالیت دانش بنیان، دانشگاه‌ها هستند و دانشگاه‌هایی که در مناطق آزاد شعبه دارند به خوبی می‌توانند در این راستا حرکت کنند. پردیس بین المللی کیش دانشگاه شریف نیز جزء دانشگاه‌هایی است که بیش از ۴۵۰ شرکت دانش بنیان در آن فعالیت می‌کند.

وی گفت: از سال ۹۵ پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه شریف بین المللی سازی را با جذب دانشجوی خارجی و تدریس به زبان انگلیسی و برگزاری دوره‌های مشترک با دانشگاه‌های خارجی توسعه داد. بر همین اساس اردیبهشت ماه سال ۹۸ با همکاری معاون فناوری ریاست جمهوری یک مرکز شتابدهی در پردیس تاسیس شد تا فعالیت های خود را با هدف شناخت توانمندی‌های داخلی و خارجی در حوزه استارتاپ‌ها آغاز کند. در نخستین استارتاپ که با محوریت سلامت برگزار شد، بیماری‌های تنفسی، سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی و عروقی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رئیس پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف افزود: توریسم سلامت یا همان توریسم درمانی از دیگر برنامه‌های این پردیس است که فراخوان آن اعلام شده و این برنامه در اسفند ماه ۹۸ با هدف توسعه گردشگری با محورهای آب، گردشگری سلامت، انرژی و تجارت بین الملل برگزار می شود.

ایرنا: آیا مناطق آزاد در حفظ نخبگان اثرگذار بوده است؟

غفاری: مراکز فناوری و نوآوری مرکز جذب نخبگان هستند و در صورتی که ادامه اجرای مرکز فناورانه ادامه یابد، سبب جذب نخبگان در مناطق آزاد شده و اشتغال زایی در حوزه مسائل دانش بنیان در دانشگاه ها افزایش می یابد.

وی افزود: همچنین پس از بازدیدی که سردار «موسی کمالی» (رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستاد کل نیروهای مسلح) از مرکز مراکز فناوری و نوآورانه داشت، قرار شد تسهیلاتی برای حفظ نخبگان داده شود. چراکه در صورتی که تسهیلات لازم برای نخبگان مشمول غیرغایب فراهم شود، سبب جذب  نخبگان به واسطه تسهیلات خواهد شد. زیرا می دانند در این صورت امکان جذب و اشتغال آنها بیشتر وجود دارد. البته تسهیلاتی که معاونت علم و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز ارائه می دهد، در تجارت سازی کمک شایانی می‌کند.

وی ادامه داد: زیست بوم فناوری با همکاری دستگاه‌ها و نهادها با کمک دانشگاه فراهم شده تا در کنار توسعه آن مواردی که در برنامه توسعه ششم و اقتصاد مقاومتی مطرح است به سرانجام برسد که این مهمترین دستاورد دانشگاه‌ها در مناطق آزاد است.

ایرنا: پردیس های دانشگاه‌ها در مناطق آزاد تا چه اندازه تاثیرگذار هستند؟

غفاری: مناطق آزاد تسهیلاتی مانند معافیت گمرکی و مالیاتی، صادرات و واردات دارد و اگر این زیست بوم فناوری در مناطق آزاد رشد کند، سبب ماندگاری نخبگان می‌شود. زیرا زمانی فعالیت‌ها بین المللی می‌شود که با دانشگاه‌های مطرح دنیا حوزه فناوری را ترکیب کنند. به عبارتی مرکز فناوری که دانشگاه ایجاد کرده است از طریق کشورهای هدف و استفاده از تجربیات آنها مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال در روسیه مرکز فناوری گسترده‌ای وجود دارد که می‌تواند با مراکز علم و فناوری در جزیره کیش همکاری های مناسبی ارائه دهد. ولی در مراکز فناوری داخل کشور این امکان وجود ندارد.

ایرنا: آیا استادان و دانشجویان خارجی در جزیره کیش رفت و آمد دارند تا این همکاری توسعه یابد؟

غفاری: در ۷ سال گذشته در حوزه نانو ساختارها کنفرانس های بین المللی در پردیس کیش برگزار شد و از کشورهای کانادا، قاره آفریقا و انگلستان که در این حوزه فعال هستند دراین همایش شرکت کردند. همچنین درحال رایزنی با یکی از مراکز بین المللی هستیم. البته برای این توسعه لازم است تسهیلات مناسبی در نظام وظیفه، ‌بنیاد علمی نخبگان مانند مراکزعلمی و فناوری ایجاد کنیم تا دانشجویان کشورهای مختلف جذب شوند.

وی افزود: ۷۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف در پردیس مشغول تحصیل هستند که ۳۰ نفر آنها را  ایرانیان خارج از کشور تشکیل می دهند و ۷ دانشجوی خارجی از کشورهای مختلف نیز در پردیس حضور دارند. البته حدود ۳۰ درصد از فارغ التحصیلان پردیس بین‌الملل کیش برای ادامه تحصیل به خارج از کشور می‌روند و نزدیک به ۲۵ درصد جذب بازار کار می‌شوند. سایر دانشجویان نیز ادامه تحصیل در داخل کشور را انتخاب می‌کنند.

غفاری ادامه داد: یکی از دلایل اینکه این دانشجویان در خارج از کشور جذب ادامه تحصیل می‌شوند، برای این است که ظرفیت دانشگاه های ایران در مقاطع بالاتر به نحوی است که بیشتر دانشجویان فرصت ادامه تحصیل را پیدا نمی کنند. مثلا در رشته کارشناسی نانو فناوری، جذب در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بسیار محدود است. همچنین در مقطع دکتری مهندسی مواد در پردیس فقط ۷ نفر ظرفیت پذیرش دانشجو وجود دارد که در حوزه نانو فناوری ۲ نفر است. این در حالی است که در مقطع کارشناسی ارشد پردیس ۱۵ نفر و از دانشگاه‌های دیگر نیز تعدادی دیگر علاقه مند به تحصیل در حوزه مقطع دکتری جذب می‌شوند که همه این موارد سبب می شود علاقه دانشجویان برای ادامه تحصیل در خارج از کشور بیشتر شود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: دانشگاه پردیس کیش جزء دانشگاه‌هایی است که سطح هیات علمی آن نسبت به بیشتر دانشگاه‌ها بالاتر است و دانشجویان تمایل دارند ادامه تحصیل را خود در مقاطع بالاتر در این دانشگاه تجربه کنند. این تمایل نیز چند دلیل دارد. نخست اینکه فکر می‌کنند تحصیل در دانشکده پردیس سبب می‌شود راحت تر جذب بازار کار شوند. همچنین تسهیلاتی که پردیس برای آنها در نظر گرفته، مانند زبان انگلیسی تخصصی فرصت مغتنمی است. زیرا این مورد آنقدر مهم است که فارغ التحصیلان می‌توانند بدون آزمون تافل یا آیلتس برای دیگر دانشگاه‌های خارج از کشور پذیرش بگیرند.

ایرنا: رشته‌های دانشکده پردیس بین المللی کیش دانشگاه شریف محدود است. آیا برنامه‌ای برای توسعه میان رشته‌ها دارید؟

غفاری: سیاست پردیس بین المللی دانشکده شریف به ارائه رشته‌های کلاسیک مانند مهندسی کامپیوتر، مکانیک و عمران است و بین رشته‌ای ها خیلی محدود است. مثلا رشته‌های نانو، مکاترونیک بین رشته‌ای است و نسبت به سایر دانشگاه‌ها محدود است. زیرا طبق مصوبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نمی‌توانیم خارج از رشته‌های دانشگاه، رشته‌ای را اجرا کنیم و فعالیت های پردیس کیش نیز محدود به دانشگاه مادر می‌شود. اما نکته دیگر نیز این است که ما اصراری به افزایش دانشجو نداریم و بیشتر کیفیت دانشجو برای پردیس مهم است. البته بخشی از هزینه‌های دانشکده از طریق دانشجو تامین می‌شود. ولی سیاست‌های دانشکده اجازه نمی‌دهد کیفیت را زیر پا بگذارد.

وی افزود: این را هم را در نظر بگیرید که پردیس‌هایی در جزیره کیش فعالیت می‌کنند که بالغ بر هزار و  ۸۰۰  دانشجو جذب می‌کنند در حالی که کل پذیرش سالانه پردیس بین المللی کیش دانشگاه شریف در مقطع دکتری ۴۲ نفر است و هیچ اصراری به توسعه آن نیست.

رئیس دانشکده پردیس بین المللی کیش دانشگاه شریف ادامه داد: از طرفی تعلق گرفتن بورسیه برای دانشجویانی که سطح علمی بهتری دارند، سبب شده کیفیت ورودهای ارتقاء یابد. همچنین در مقطع کارشناسی پیش نیاز ریاضی، فیزیک و زبان اجباری است تا سطح آنها افزایش یابد. استفاده از حل تمرین‌ها برای افزایش کیفیت دانشجویان نیز در دستور کار قراردارد.

ایرنا: به موضوع توریسم درمانی اشاره کردید. پردیس بین المللی کیش دانشگاه شریف تا چه اندازه در توریسم سلامت تاثیرگذار بوده است؟

غفاری: این موضوع امسال توسط دانشگاه اجرایی می‌شود و حوزه توریسم سلامت نیازمندهایی دارد که اگر ابزارهای آن به خوبی دردسترس قرار بگیرد، می‌توان آن را اجرایی کرد. به عنوان مثال خدمات بیمارستانی با کیفیت، اسکان و هتل‌های خوب، پروازها از کشور هدف به منطقه و مجموع خدمات جانبی که باید به بیماران داده شود از محورهای اصلی درآمدزایی و ارزآوری برای مناطق آزاد است. این وضعیت در شهرهای مشهد به دلیل قطب مذهبی و شیراز و نزدیکی بیشتر شهرهای حاشیه خلیج فارس شکل گرفته است.

وی یادآور شد: امروزه نقش دانشگاه‌ها در بیشتر حوزه‌های کسب و کارهای نوین پررنگ تر شده است. بر همین اساس در ارائه خدماتی که زیر ساخت آن مربوط به آی تی و گردشگری باشد، پردیس کیش تاثیرگذار بوده و با توجه به اینکه تفاهم نامه‌ای با دانشگاه علوم پزشکی امضاء شده است، کنارهم قرار گرفتن حلقه های گفته شده می تواند کیش را به قطب گردشگری توریسم سلامت تبدیل کند.