جبرئیل نوکنده امروز (یکشنبه)، در آئین «ایران و ایتالیا: ۶۰ سال سابقه همکاریهای فرهنگی» در موزه ملی ایران اظهار داشت: این همکاری خود میراث ناملموس ارزشمندی برای دو ملت بزرگ ایران و ایتالیا است که باید در حفظ آن کوشا باشیم، زیرا نشات گرفته از تلاش فرهیختگان، و صاحبان اندیشه طی هزاران سال هنر و تمدن میراث بشر بوده است.
وی افزود: این شکل از رابطه پایدارترین شکل دوستی است که دولت ها و سیاستمداران به دیده احترام به آن می نگرند، چشمانداز خوشایندی در روابط همهجانبه دو کشور است. این رابطه میتواند الگویی خدشهناپذیر برای سایر جوامع باشد.
نوکنده گفت: این ۶۰ سال همکاری از سویی دیگر بخش مهمی از تاریخ چندهزارساله باستانشناسی جهان را رقم میزند که نگاه و تلاش خود را معطوف یافتن ناشناخته هایی از گذر تمدن در سرزمینی ساخته که بهشت باستانشناسان لقب گرفته است.
فرهنگ و تمدن غنی ایران مرزها را درنوردیده و بسیاری باستانشناسان ایرانی و غیرایرانی را مجذوب خود میکند تا لایههای تمدنی این میراث جهانی را کشف و برای دیگران بازگو کنند.
رئیس کل موزه ملی ایران گفت: در نمایشگاه حاضر ۶۰ اثر تاریخی فرهنگی فاخر به نمایش درآمده که حاصل همکاریهای مشترک باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی در کاوشهای محوطه شهر سوخته، چلو، تل آجری و دهانه غلامان است.
باستانشناسان ایتالیایی مهارت مرمت را از استادکاران ایرانی فرا گرفتند
محمدرضا کارگر مدیرکل موزههای کشور از ادامه همکاریهای ایران و ایتالیا در حوزه برگزاری آثار موزهای خبر داد و گفت: تاکنون نمایشگاههایی از آثار میراثی ایران در ایتالیا و متقابلا آثار میراثی ایتالیا در ایران برگزار شده که مردم از آن استقبال کردند و برگزاری این گونه نمایشگاهها ادامه خواهد داشت.
کارگر با بیان این که در این ۶۰ سال، در برخی مواقع سطح همکاریها کاهش یافت اما قطع نشد، گفت: این نشانه عظمت روابط دو کشور است و سبب شده آگاهیهایمان از تاریخ یکدیگر افزایش یابد. در این مدت ایتالیا نیز از مهارتها استاد کاران ایرانی در حوزه مرمت بهرهمند شدند.
کارگر یکی دیگر از برنامههای دو کشور در حوزه میراث فرهنگی را، ارائه طرح بازسازی مرمت موزه ملی ایران باستان از سوی کارشناسان ایتالیایی عنوان کرد و گفت: هماکنون طرح این بازسازی اعلام شده و تلاش می کنیم همان طرح اجرا شود و امیدواریم کارشناسان حوزه مرمت ایتالیا در بازسازی موزه ایران باستان همکاری داشته باشند.
همچنین روح الله شیرازی رئیس پژوهشکده باستانشناسی با اشاره به سابقه همکاری ایران و ایتالیا در حوزه میراث فرهنگی گفت: همکاری باستانشناسی دو کشور منتج به کشف های بزرگی همچون دهانه غلامان متعلق به دوره هخامشی، شد.
وی همکاری دو کشور را محدود به موزه اکتشاف ندانست و گفت: حفاظت و مرمت آثار تاریخی از جمله از بناهای تاریخی در اصفهان از برگهای درخشان همکاری دو کشور است.
شیرازی همکاریهای دو در حوزه میراث را محدود به گذشته نداست و گفت: هم اکنون چند محوطه تاریخی با کمک باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی در حال کاووش است.
وی همچنین با اشاره به فعالیتهای باستانشناسی زیادی که در قالب هیاتهای مشترک ایران و ایتالیا در محوطههای مختلف تاریخی ایران انجام شده یا در حال اجراست، گفت: نمونههایی این اقدامات « کاوشهای باستان شناسی در تُل اجری که یافتههای هیات اطلاعاتی از نخستین روزهای شکل گیری شهر هخامنشی این محوطه به دست میدهد» یا «کاوش در حوزه خراسان بزرگ در محوطه "چلو"» یا «فعالیتهای مشترک کاوش در محوطهی کشف مرد شمی از دوره اشکانی در ایذه» است.
وی تاکید کرد: امروز با همکاری باستانشناسان و کارشناسان ایرانی شاهد تداوم فعالیتها هستیم که امیدواریم این فعالیتها توسط دو تیم مشترک در آینده در حوزه باستانشناسی ادامهدار باشد.