مشهد- ایرنا- پس از آغاز اجرای سهمیه‌بندی و افزایش نرخ بنزین آنچه مایه نگرانی شد افزایش قیمت کالاها و خدماتی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم از این اصلاح ناگزیر قیمتی تاثیر می‌پذیرند. بازار خراسان رضوی رفتاری دوگانه و در مجموع مثبت نسبت به این تحول لازم اما دشوار اقتصادی، نشان داد.

در طول هفته اخیر قیمت برخی اقلام که به نظر هیچ ارتباطی با بهای بنزین ندارند افزایش یافت و در مقابل، نرخ برخی کالاها روند نزولی پیدا کرد. با این حال بازار خراسان رضوی دچار التهاب نشد که نتیجه اقدام به موقع مسئولان و دست‌اندرکاران تنظیم بازار در این استان بوده است. 

در این میان برخی صنوف که به طور مستقیم از افزایش بهای بنزین تاثیر می‌گرفتند متقاضی افزایش نرخ خدمات خود شدند و حتی برخی از آنها خودسرانه نسبت به تغییر قیمت اقدام کردند که با اقدام مدبرانه و به هنگام کارگروه تنظیم بازار استانداری خراسان رضوی به طور موثری با افزایش خودسرانه قیمتها مقابله شد.

تقاضای افزایش نرخ حمل و نقل درون شهری

رئیس اتحادیه صنف حمل و نقل درون شهری مشهد در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: افزایش نرخ بنزین بر هزینه‌های حمل و نقل درون شهری بار و مسافر آژانسهای تاکسی تلفنی، پیکهای موتوری و وانت‌بارها تاثیر مستقیم داشته است.

دانش عدالت افزود: صنوف زیر پوشش رئیس اتحادیه صنف حمل و نقل درون شهری مشهد درخواست افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی کرایه‌های خود را دارند که به کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی اعلام شده است.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم به افزایش هزینه‌های حمل و نقل درون شهری به طور واقعی نگاه کنیم، افزایش نرخ کرایه‌ها باید ۴۰ درصد باشد اما فعالان این صنوف با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی مردم، به افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قانع شده‌اند.

رئیس اتحادیه صنف حمل و نقل درون شهری مشهد گفت: هم‌اینک هزار و ۲۰۰ واحد آژانس تاکسی تلفنی و ۱۷۰ واحد پیک موتوری و باربری در سطح کلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد از این اتحادیه جواز کسب دارند.

افزایش قیمت برخی صیفی‌جات 

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و تره‌بار مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: ظرف چند روز اخیر قیمت گوجه‌فرنگی و تره‌بار در بازار مشهد افزایش یافته که این امر ارتباطی به افزایش بهای بنزین ندارد. 

حسین مصدق افزود: در فصل سرما برخی میوه‌ها و سبزیجات مصرفی شهروندان خراسانی از خارج استان تامین می‌شود لذا تغییرات جوی و تامین برخی اقلام در این فصل از خارج از خراسان رضوی تاثیری مستقیم بر قیمت آنها در بازار می‌گذارد.

افزایش نرخ برخی اقلام فصلی است

رئیس اتاق اصناف مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: افزایش قیمت برخی اقلام در چند روز اخیر طبیعی است زیرا روالی هرساله است و ارتباطی به افزایش بهای بنزین ندارد. 

محمود بنانژاد افزود: در این چارچوب اقلام مصرفی مانند سبزیجات که در فصل سرد سال بیشتر از خارج استان و مناطق گرمسیر کشور تامین می‌شوند به دلایل متعدد مانند شرایط آب و هوایی، کاهش حمل بار کامیونی، تاخیر در ارسال، کمبود طبیعی در بازار و دلایل مشابهی از این دست دچار نوسان نرخ می‌شوند.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم تاثیر افزایش بهای بنزین بر قیمت کالاها در بازار و التهاب ناشی از آن را بررسی کنیم باید کل کالاها در هر رسته یا کل خدمات در یک گروه را مورد بررسی قرار دهیم و از اختلاف قیمت معدل گیری کنیم. 

رئیس اتاق اصناف مشهد گفت: از سوی دیگر اگر در روزهای اخیر برخی اقلام گران شده‌اند در مقابل برخی از اقلام نیز اُفت قیمت نشان داده‌اند به طوری که هم‌اینک هر کیلوگرم گوشت مرغ در بازار مشهد به نرخ ۱۰۸ هزار و ۱۱۰ هزار ریال به فروش می‌رسد که  در هر کیلوگرم ۲۰ هزار ریال کمتر از قیمت مصوب ستاد کشوری تنظیم بازار است.

بنانژاد افزود: قیمت گوشت قرمز هم از هفته پیش و قبل از تغییر بهای بنزین به دلایل دیگری مانند جمعیت دام زنده و کشتار آن که ارتباطی به بنزین نداشت افزایش یافت ولی اکنون قیمت آن مهار شده است. 

وی ادامه داد: در مجموع قیمت برخی اقلام در بازار مشهد با تاثیر از تغییر شرایط فصلی و شرایط جوی نوسان دارند که روندی مسبوق به سابقه و امری کاملا طبیعی است و نمی‌توان آن را به قیمت بنزین ربط داد. 

رئیس اتاق اصناف مشهد گفت: هم‌اینک کوچکترین مشکلی برای تامین و توزیع کالا در بازار مشهد وجود ندارد.

بنانژاد یکی از مولفه‌های اصلی در حمل و نقل را قیمت سوخت ذکر و بیان کرد: افزایش بهای بنزین بر هزینه‌های واحدهای صنفی در حوزه حمل بار و مسافر تاثیر مستقیم دارد از این رو تعدادی از این واحدها به ویژه تاکسی تلفنی‌ ها و تاکسیهای اینترنتی افزایش خودسرانه‌ای را بر نرخ کرایه‌ها اعمال کرده اند. 

وی ادامه داد: علاوه بر افزایش بهای بنزین مولفه‌های دیگری در این فصل از سال بر نرخ کرایه‌ها تاثیر می‌گذارد با این حال به صاحبان صنوف در حوزه حمل بار و مسافر تاکید شده است در این مقطع، افزایش کرایه را اعمال نکنند تا نرخ تمام شده بررسی شود و بتوان نرخی واقعی برای این صنوف به تصویب رساند.

او اضافه کرد: طی نشستی که با فعالان صنوف حمل بار و مسافر در مشهد برگزار شد آنان پذیرفتند در این مقطع زمانی افزایش کرایه را متوقف کنند از این رو چون هم‌اینک مصوبه‌ای در این خصوص وجود ندارد با هر گونه افزایش نرخ کرایه برخورد می‌شود.

تشکیل کمیته بازرسی ویژه کنترل بازار

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای هفته جاری و بعد از تغییر نرخ بنزین، هر روز نشست کارگروه تنظیم بازار در شهرستان مشهد و استان در محل فرمانداری یا استانداری برگزار شده است.

علی غفوری مقدم افزود: در این نشستها آخرین وضعیت قیمت کالا و خدمات و نوسان آنها در مشهد و خراسان رضوی اعلام و بررسی شده است که برخی از اقلام مانند گوشت قرمز تغییر قیمت جدیدی داشتند که درباره آنها بحث و بررسی‌های لازم انجام گرفت و با تدابیری که اندیشیده شد هم اینک قیمت گوشت در بازار رو به کاهش نهاده است.

وی اضافه کرد: مهمترین اقدامی که تاکنون بر اساس مصوبه تنظیم بازار انجام شده است تشکیل یک کمیته نظارتی مشترک متشکل از بازرسان این سازمان، اتاق اصناف و سازمان بسیج اصناف است که فعالیتهای خود را مبتنی بر کنترل بازار آغاز کرده است.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: این کمیته به صورت مستمر و شبانه‌روزی بر بازار خراسان رضوی نظارت دارد و پرونده‌هایی که از محل تخلفات صنفی تنظیم می‌شود با فوریت توسط شعب ویژه تعزیرات حکومتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.

غفوری مقدم افزود: خراسان رضوی در تامین کالاهای اساسی و راهبردی هیچ مشکلی ندارد و قیمت برخی از اقلام به ویژه مواد غذایی در آن نسبت به چند ماه قبل کاهش نیز یافته است.

وی ادامه داد: در یکی از نشستهای کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی که در چند روز گذشته با حضور استاندار، بازاریان، انجمنهای صنفی و اتحادیه‌ها برگزار شد آنان قول دادند در شرایط حساس کنونی برای کنترل قیمتها همکاری و مساعدت کنند.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: انجمن همگن صنایع غذایی خراسان رضوی در آن نشست به شکل رسمی اعلام کرد که قیمت رب گوجه فرنگی را ۱۰ درصد کاهش خواهد داد و فروشگاه‌های سطح شهر می‌توانند رب ۸۰۰ گرمی را با قیمت ۷۵ هزار ریال به فروش برسانند.

غفوری مقدم افزود:  صنوف دیگر خراسان رضوی نیز در این نشست اعلام آمادگی کردند که قیمت کالاهایی که در شرف افزایش قیمت‌ باشد را تثبیت کنند یا کاهش دهند.

وی ادامه داد: همچنین مقرر شد اصناف و اتحادیه‌هایی که در تثبیت و کاهش قیمت کالاها همکاری کنند دستگاه‌های اجرایی تخفیفاتی در ارائه برخی خدمات خود به این صنوف اعمال کنند.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: هرگونه تصمیم در خصوص تغییر نرخ کالا و خدمات و همچنین تخصیص سهمیه بنزین به صنوف حمل و نقل بار و مسافر شهری با هماهنگی ستاد تنظیم بازار کشور انجام می‌شود.

غفوری مقدم افزود: هم اینک کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی در تلاش برای تامین سهمیه بنزین برای صنوف حمل و نقل بار و مسافر شهری است و  اسامی تاکسی ‌تلفنی ها در سامانه مربوط به اصناف در حال ثبت است تا بتوان راهکاری برای اختصاص سهمیه سوخت یا تامین اعتبار مالی برای آنان اتخاذ کرد.

وی ادامه داد: در مجموع درخواستهای صنوف برای افزایش کرایه کالا و خدمات در حال جمع آوری است تا به ستاد تنظیم بازار کشور ارسال و درباره آن تصمیم گیری شود.

پایش همه‌جانبه بازار در سایه افزایش نرخ بنزین

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی هم گفت: پس از افزایش نرخ بنزین به منظور کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمت کالاها، گروه‌های بازرسی در این استان فعال شده و نظارت با جدیت در حال انجام است.

علی رسولیان افزود: براساس آخرین پایش بازار استان، قیمت برخی اقلام طی چند روز اخیر افزایش یافت که اغلب ارتباطی به افزایش نرخ بنزین نداشت.

وی اظهار داشت: به عنوان مثال قیمت گوجه فرنگی در چند روز اخیر افزایش یافت که ناشی از فصل سرما، توقف تولید آن در این استان و تامین نیاز از منطقه جنوب کشور بود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: در مجموع طی چند روز اخیر متوسط قیمت میوه‌ در خراسان رضوی تغییرات بسیار نداشته است و در این راستا ۴۰ فروشگاه مربوط به شهرداری موظف شدند با حداقل قیمت و سود میوه‌ها را عرضه کنند.

رسولیان افزود: هم اکنون قیمت اقلامی مانند گوشت مرغ، گوشت گوسفند، لوبیا، عدس، شکر و روغن در این استان از میانگین کشوری کمتر است.

وی ادامه داد: قیمت تخم مرغ اما طی چند روز اخیر اندکی افزایش یافته است که تعزیرات حکومتی و بازرسان سازمان صنعت استان موظف شدند با نرخ‌های بیش از ۸۹ هزار ریال برای هر کیلوگرم تخم مرغ برخورد کنند.

او اضافه کرد: طی توافقی که با اتحادیه صنف فروشندگان گوشت و شهرداری مشهد صورت گرفت قرار است برخی مکان‌ها با محوریت این اتحادیه به عنوان محل عرضه مستقیم گوشت گوساله در نظر گرفته شود تا بتوان قیمت گوشت قرمز را به وضعیت مناسب‌تری رساند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه قیمت برنج نیز در خراسان رضوی از میانگین کشوری کمتر است گفت: در این خصوص اختصاص سهمیه‌های جدید به استان در حال انجام است به طوری که مجوز دریافت هزار تن برنج پاکستانی صادر شده است که از این میزان ۴۹۰ تن به شهرستان‌های این استان به جز مشهد اختصاص می‌یابد و هفته آینده ۵۰۰ تن برنج پاکستانی نیز در شهر مشهد توزیع ‌می‌شود.

رسولیان افزود: حواله جدیدی مشتمل بر ۹۰۰ تن برنج پاکستانی با قیمت هر کیلو ۷۴ هزار ریال به استان اختصاص یافته است که توزیع آن در بازار، قیمت این کالا را کاهش بیشتری خواهد داد.

وی با اشاره به افزایش ۳۰ درصدی ورود گاز مایع به خراسان رضوی ادامه داد: هفته گذشته ۸۰۰ تن گاز مایع وارد استان شد و این روند رو به افزایش است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: در نشست کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی مقرر شد شرکت پخش فرآورده‌های نفتی استان برای کسانی که به نفت سفید نیاز دارند به فوریت این فرآورده نفتی را تامین کند.

رسولیان افزود: طی دو روز گذشته قیمت آهن آلات در مشهد افزایش یافت که بررسی این موضوع به اتحادیه مرتبط با این بخش واگذار شد تا اگر این افزایش قیمت ناشی از کاهش عرضه در بازار باشد واحدهای تولیدی موظف شوند عرضه آهن آلات را بیشتر کنند.

وی اظهار داشت: با توجه به حساسیت وضعیت بازار در شرایط کنونی ۱۷۲ بازرس از سوی سازمان صنعت،معدن و تجارت و ۳۵ بازرس از سوی اتاق های اصناف در استان فعال شده اند و علاوه بر آن هر اتحادیه به صورت جداگانه پنج بازرس خواهد داشت و ۲۰۰ پایگاه بسیج نیز در نظارت بر بازار به کمک بازرسان خواهند آمد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: هر پرونده‌ای که توسط بازرسان به تعزیرات حکومتی ارجاع شود این نهاد در همان روز به فوریت پرونده را بررسی و درباره آن تصمیم‌گیری می‌کند.

رسولیان افزود: مصمم هستیم به تناسب اختیارات و ظرفیت‌هایی که وجود دارد در قالب عرضه کالا، نظارت و بازرسی بر بازار بتوانیم نیازهای مردم به انواع کالاها را با قیمت مناسب تامین کنیم.

وی ادامه داد: نشست‌های کارگروه تنظیم بازار به صورت روزانه در حال برگزاری است و مسئولیت بسیاری از امور در این حوزه به اتحادیه‌ها واگذار شده است.

شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا از بامداد جمعه ۲۴ آبان بنزین را برای تمام وسایل نقلیه بنزین سوز سهمیه‌بندی کرد. در پی این تصمیم، شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی با صدور اطلاعیه ای قیمت بنزین معمولی سهمیه‌ای را هر لیتر هزار و ۵۰۰  تومان و قیمت بنزین معمولی غیرسهمیه‌ای را به ازای هر لیتر سه هزار تومان اعلام کرد.

در پی اعلام نرخ جدید بنزین اعتراضهایی نسبت به آن صورت گرفت. این اعتراضها به اصلاح قیمت بنزین که بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی سران قوا از دقایق اولیه بامداد جمعه 24 آبان به اجرا گذاشته شد، در شهرهای مختلف اشکال متفاوت داشت. در برخی شهرها اعتراض تنها در حد تجمع بود و در برخی شهرها با ایجاد ترافیک همراه شد.

علی ربیعی سخنگوی دولت، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهوری و محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه از شامگاه جمعه 24 آبان تاکنون در اظهارنظرهایی جداگانه تاکید کرده‌اند    که موضوع تغییر بهای بنزین مصوبه شورای عالی اقتصادی سران قوا و تصمیم همه اجزای نظام است.

همچنین دولت با توجه به دغدهه‌هایی که درباره معیشت مردم وجود دارد موظف است تا تمام پولی را که از این مسیر به دست می‌آید در قالب یارانه ای جداگانه به حدود 60 میلیون نفر از مردم ایران پرداخت کند. مهمترین مسئله دولت در این اصلاح قیمت، اصلاح نظام پرداخت یارانه به نفع همه مردم بوده است.

دولت تاکید کرده است که به سرعت سازوکار پرداخت یارانه اصلاح قیمت بنزین اعلام می‌شود و 60 میلیون ایرانی از آن بهره‌مند خواهند شد.