از زنی که خود را از زنان فقیر جنوب عراق معرفی کرده و معلوم شده که عضو حزب کمونیست و در خارج عراق به سر می برد، تا فردی که عکس یکی از دختران کشته شده در قامشلی سوریه را برداشته و به نام شهیده میدان تحریر معرفی کرد تا ادعاهای کذب برخی تظاهرکنندگان بخش کوچکی از این دروغ بافی ها هستند.
ادعاهای اخیر برخی از فعالان اجتماعی و روزنامه نگاران در خصوص ربوده شدن یا بازداشت و یا ترورشان و سپس آشکار شدن دروغ آنها با هدف ایجاد شهرت و استفاده از آن برای اخذ پناهندگی سیاسی بخشی دیگر از این دروغ ها بوده است.
رسانه های معروف غربی و عربی و برخی رسانه های همسو با سیاست های رژیم سعودی و وابسته به حزب منحله بعث در داخل و کاربران ناشناس در شبکه های اجتماعی معمولا به این ادعاهای باطل برای تحریک افکار عمومی عراق علیه دولت و نیروهای امنیتی دامن می زنند اما دیری نمی گذرد که کذب این ادعاها آشکار می شود تا این رسانه ها برای سرهم کردن یک داستان دروغ تازه مهیا شوند.
** قصه ام فرات
در این میان، قصه «ام فرات» یکی از جالب ترین ادعاهای دروغ اعتراضات شهرهای جنوب و مرکز عراق به شمار می رود.
این زن در طول هفته های گذشته چند بار در تلویزیون «الشرقیه» (با گرایش های بعثی) ظاهر شد و خود را به عنوان نماد زن جنوبی نشان می داد که از محرومیت زنان جنوب دفاع می کرد.
این زن در حالی که لباس ویژه جنوبی ها، سربند و چادر عربی می پوشید در تلویزیون الشرقیه ظاهر می شد و از حقوق تظاهرکنندگان دفاع می کرد و به نام زنان رنج کشیده جنوب عراق (بخوانید زنان شیعه) سخن می گفت.
اما طولی نکشید که معلوم شده که وی اصولا تابعیت کشور سوئد را داشته و همه افراد خانواده اش در خارج از عراق به سر می برند و خود او از اعضای حزب کمونیست عراق است که از برخی نهادهای دولتی و غیر دولتی (NGO) کمک های مالی هم دریافت می کند.
نام این زن، «کوریا ریاح الشبانی» است که اصالتا از منطقه «الشامیه» از توابع استان نجف است اما خانواده او بعد از کودتای ۱۴ ژولای ۱۹۵۸ به بغداد منتقل شدند و عملا هیچ ارتباطی با جنوب عراق نداشته است.
با وجود این، الشرقیه که از آن به عنوان یکی از رسانه های تحریک کننده اعتراضات در عراق یاد می شود او را چند بار به عنوان نماد زن جنوبی نشان می داد و از او به عنوان فعال اجتماعی زنان جنوب یاد می کرد.
بعد از افشای حقیقت این زن، عملا الشرقیه دعوت از او را متوقف کرده اما همچنان این سوال مطرح است که مگر الشرقیه از حقیقت این زن اطلاع نداشته به ویژه که خود این خانم و خانواده اش به گرایش های کمونیستی معروف بوده اند.
** قصه فعال اجتماعی ربوده شده که ربوده نشده بود!
داستان ربوده شدن فعالان اجتماعی و رسانه ای در جریان اعتراضات اجتماعی در بغداد و دیگر شهرهای عراق نیز از آن قصه های جالب توجهی است که گفته می شود برخی برای ایجاد شهرت یا اخذ پناهندگی سیاسی از آن بهره بردند.
اولین بار این شگرد را یکی از زنان فعال رسانه ای به نام «افراح شوقی» در دسامبر ۲۰۱۶ انجام داد که به موجب آن توانست پناهندگی سیاسی گرفته و اینک در خارج از عراق به سر می برد.
یکی از فعالان اجتماعی در استان دیوانیه در جنوب عراق به نام «محمد الشمری» نیز در جریان اعتراضات اخیر چنین ادعایی مبنی بر ربوده شدنش در شبکه های اجتماعی را مطرح کرد.
دستگاه های امنیتی به سرعت کذب ادعاهای او را آشکار کردند و او در نهایت ناچار شد در کنار رییس پلیس دیوانیه ظاهر شده و قصه ربوده شدنش را تکذیب کند و گفت که به زیارت عتبات مقدسه مشرف شده است!
برخی از کاربران عراقی با سخریه گرفتن این داستان به جای شعار اعتراضات فعلی عراق مبنی بر «#نازل_اخذ_حقی» (آمده ام حقم را بگیرم) شعارهای (آمده ام بروم زیارت) و (آمده ام بروم اربیل) را جایگزین آن کردند!
منابع امنیتی در استان نجف متعاقب اخبار کذب در خصوص ترور یک فعال اجتماعی در اعتراضات این شهر در روز گذشته (جمعه) اعلام کردند که برخی از فعالان اجتماعی و رسانه ای با هدف شهرت یا اهداف دیگر، ادعاهای کذبی درباره ترور یا ربوده شدن یا بازداشت خود منتشر می کنند.
**عروس جانباخته قامشلی شهیده میدان تحریر!
یکی از تصاویر عجیبی که در صفحات اجتماعی به طور گسترده منتشر شده تصویر جوانی است که قاب عکس بزرگی از نامزد مقتول خود را بالای سر گرفته و در زیر آن نوشته است: نامزد این جوان قبل از روز ازدواج در میدان تحریر بغداد کشته شد.
اما زیاد طولی نکشید که معلوم شد که کل این تصویر ارتباطی با بغداد و میدان تحریر و اعتراضات عراق ندارد بلکه متعلق به منطقه «قامشلی» سوریه است که قبلا در ۱۱ نوامبر ۲۰۱۹ منتشر شده بود.
** ادعای میلیونی بودن تظاهرات
رسانه های تحریک کننده اعتراضات اجتماعی در داخل و خارج در روز گذشته بارها با هدف بزرگنمایی حجم مشارکت کنندگان در اعتراضات عراق از آن به میلیونی یاد کردند اما سخنگوی وزارت کشور عراق حقیقت این میلیونی بودن را آشکار کرد!
سرتیپ «خالد المحنا» در بیانیه ای دیروز جمعه کل تعداد تظاهرکنندگان را در بغداد و شهرهای جنوب و مرکز عراق ۱۴ هزار و ۶۵۰ نفر ذکر کرد تا ادعای میلیونی بودن برخی رسانه ها را زیر سوال ببرد.
طبق گفته وی، تعداد کل تظاهرکنندگان در بغداد دو هزار و ۷۰۰ نفر، ذیقار یک هزار و ۱۸۰ نفر، میسان ۳۵۰ نفر، المثنی ۲۵۰ نفر ، واسط ۵۰۰ نفر، دیوانیه ۴۹۰ نفر، نجف پنج هزار و ۴۰ نفر، کربلا یکهزار نفر، بابل سه هزار و ۱۵ نفر، بصره ۱۲۵ نفر و دیاله فاقد هرگونه تجمع بوده است.
** ادعای دروغ رسانه غربی در باره کشته های اعتراضات
خبرگزاری «فرانس پرس» که این روزها با «رویترز» و دیگر رسانه های عربی مانند «العربیه» و «العربیه حدث» و «اسکای نیوز» و غربی مانند «الحره» آمریکا و «دویچه له» آلمان و غیره مسابقه دروغ افکنی در خصوص تعداد کشته ها و زخمی های اعتراضات عراق به راه انداخته اند ، دیروز جمعه مدعی کشته شدن دستکم ۴ نفر و زخمی شدن ۶۸ نفر در بغداد شد.
این رسانه ها بدون اشاره به حجم تخریب ها و آتش سوزی هایی که برخی از گروه های خشن در اعتراضات بغداد و دیگر شهرهای عراق به راه انداخته اند همواره فقط اخبار کشته و یا زخمی های اعتراضات را پوشش می دهند.
در حالی که تظاهرکنندگان مسالمت آمیز در کمال آرامش در میدان تحریر سرگرم اعتراضات اجتماعی خود هستند یک عده که در عراق به دلیل خشونت هایی که در حومه اعتراضات مسالمت آمیز انجام می دهند و به نام «مزدوران جوکر» شناخته می شوند، در دو روز گذشته دست به تخریب های گسترده در بغداد زدند.
این عده اغلب مغازه های منطقه شورجه و اتاق بازرگانی بغداد را به آتش کشیدند و پیش از این نیز یک عده از همین ها در ناصریه مرکز استان ذیقار ساختمان شیوخ عشایر و یک دانشکده و چند ساختمان همجوار آن را آتش زده بودند.
همه این اقدامات تخریبی از نگاه این رسانه های غربی و عربی به دور ماند اما همین که نیروهای امنیتی برای دفاع از دارایی های عمومی و خصوصی وارد عمل شدند، به سرعت اخبار کذب کشته و یا زخمی ها را به نام «تظاهرکنندگان مسالمت آمیز» منتشر کردند.
«عبدالکریم خلف» سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در اظهاراتی روز گذشته کل ادعای این رسانه ها در خصوص کشته ها و زخمی ها را تکذیب کرد و گفت که در دو روز گذشته هیچ مورد کشته و زخمی در میدان تحریر و حومه آن به ثبت نرسیده است.
دروغ بافی ها در اعتراضات عراق لحظه ای فروکش نمی کند و برخی از فعالان برای تحریک هرچه بیشتر اعتراضات در عراق از هیچ صحنه سازی دریغ نمی کنند تا جایی که برخی حتی پاره ای تصاویر تظاهرات اهالی غزه فلسطین را به نام اعتراضات اهالی بصره جا زده اند.
برخی صاحب نظران معتقدند که سناریو صحنه سازی و تبلیغات منفی علیه دولت و نیروهای امنیتی عراق برگرفته از اتفاقات سنوات گذشته سوریه است به امید اینکه بتوانند، شرایطی مانند سوریه را در عراق ایجاد کنند.