تداوم جنگ و خونریزی ها طی ماه های اخیر در لیبی نشان می دهد که برخی کشورهای جهان سعی می کنند به هر طریق ممکن نگذارند تا آتش جنگ در این کشور فروکش کند تا از این آب گل آلود بتوانند منافع درازمدت منطقه ای خود را تامین کنند.
از جمله این کشورها، امارات متحده عربی است که مدت ها است با اعزام نیروهای اطلاعاتی و امنیتی و حتی پهپادهای نظامی به لیبی و حمله به برخی اهداف دولتی و غیرنظامی این کشور و تمامیت ارضی آن را زیر سوال برده و این اقدامات تجاوزکارانه را به حدی گسترده که به تازگی تسلیحات متعارف و بعضا غیرمتعارفی را نیز برای حفط برتری نیروهای نیابتی خود در این کشور در اختیار نیروهای مورد حمایت خود قرار داده است.
اختلافات سیاسی در این کشور آفریقایی بعد از سقوط معمر قذافی رییس جمهوری مخلوع این کشور در سال ۲۰۱۱ میلادی به قدری بالا گرفته است که بسیاری از این قدرت ها به راحتی به خود اجازه داده اند تا این کشور را به میدان رقابت سیاسی و حتی محل پرواز هواپیماهای نظامی خود تبدیل کنند.
در واقع پس از سقوط قذافی بود که یک نزاع دو طرفه بر سر قدرت در آن کشور در گرفته است که در یک طرف آن دولت وفاق ملی به رهبری فائز السراج قرار دارد که در پایان ۲۰۱۵ براساس توافقی زیر نظر سازمان ملل متحد تشکیل شد و در طرف دیگر دولت موقت "عبدالله الثانی" است که در شرق فعالیت دارد و از حمایت ارتش ملی لیبی به فرماندهی "خلیفه حفتر" برخوردار است.
حفتر که مورد حمایت برخی از کشورها از جمله امارات عربی متحده، مصر، عربستان سعودی، آمریکا و فرانسه قرار دارد در تلاش است تا با ورود به طرابلس، دولت "فائز سراج" را که مورد حمایت سازمان ملل متحد است، سرنگون کند.
با وجود اینکه شورای امنیت سازمان ملل با شروع جنگ داخلی در لیبی در سال ۲۰۱۱ قطعنامه ای را در این خصوص صادر کرد مبنی بر اینکه رساندن تسلیحات به طرفهای درگیر در جنگ این کشور ممنوع است، اما امروزه هیچ یک از قدرت های منطقه و فرا منطقه ای از جمله امارات متحده عربی توجهی به این قطعنامه نکرده و برای اینکه در این بازار رقابت سیاسی و به ویژه اقتصادی ناشی از وجود منابع انرژی فسیلی در این کشور عقب نمانند هر بار تسلیحات مختلفی را به طرف های مورد نظر خود در این کشور می رسانند تا شعله های این جنگ خاموش نشود.
جنگی که بنا بر اعلام سازمان ملل، از زمان آغاز حملات حفتر به طرابلس، بیش از ۲۵۰ نفر که اغلب آنها غیرنظامی بودهاند کشته و حتی هزاران نفر مجبور به ترک محل زندگی خود شده اند.
با وجود اینکه سازمان ملل بارها از کشورهای حامی حفتر خواسته است تا به نقض تحریم تسلیحاتی لیبی پایان داده و از ارسال سلاح به این کشور خودداری کنند، اما برخی منابع به تازگی از ارسال تسلیحات از سوی دولت ابوظبی به این کشور خبر می دهند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس آمریکا روز گذشته در گزارشی به نقل از برخی منابع مصری از ورود محموله بزرگ سلاحهای اماراتی به لیبی برای تجهیز نیروهای تحت امر ژنرال خلیفه حفتر از طریق مرز غربی مصر خبر داد.
براساس این گزارش، برخی منابع خاص مصری فاش کردند که امارات ۱۰ نوامبر جاری (۱۹ آبان) محموله بزرگ سلاح را به همراه شماری نظامی اماراتی و مصری وارد لیبی کرد تا نیروهای حفتر را به این سلاحها مجهز کنند.
این خبرگزاری به نقل از این منابع نوشت که سلاحهای جدید به منظور ایجاد تعادل بین نیروهای حفتر و نیروهای دولت وفاق ملی ارسال شده است به خصوص اینکه نیروهای حفتر اخیرا تلفات زیادی داده و شماری از اتباع روسی وابسته به شرکتهای طرف قرارداد امارات برای حمایت از نیروهای حفتر، کشته شده اند.
این منابع این محموله را شامل دوربین های دید در شب، مهمات توپخانهای، موشکهای دوش پرتاب ضد زرهی، موشکهای ضد هوایی و موشکهای هوا به سطح و نیز چندین فروند پهپاد اعلام کرده و گفتند که هواپیماهای باری نظامی مصر که حامل این سلاحها بودند در پایگاه هوایی "الرجمه" وابسته به حفتر فرود آمده اند.
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه نیز در گزارشی ضمن تایید این خبر نوشت که چهار روز پس از ارسال این محموله شماری از نظامیان اماراتی با هدف اجرای مأموریتهای مربوط به فرماندهی عملیات لجستیک و مدیریت عملیات استفاده از پهپادها، از طریق خاک مصر وارد لیبی شده اند.
نیروهای شرق لیبی تحت فرماندهی حفتر از حدود ۸ ماه پیش حملات خود به طرابلس پایتخت لیبی را با هدف سیطره بر این شهر آغاز کردهاند.
در واقع با همین حمایت های امارات به حفتر و نادیده گرفتن قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل بود که پهپادهای اماراتی دو روز قبل به یک منطقه در جنوب لیبی حمله کرده و با بمباران یک منزل مسکونی همه اعضای آن را به همراه دو کارگر خارجی کشتند.
منابع دولت وفاق ملی محل هدف حملات این پهپادهای اماراتی را منطقه "ام الارانب" واقع در جنوب لیبی اعلام کردند و به خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گفتند که جنگندههای خلیفه حفتر به صورت بی هدف هر تحرکی را در این منطقه هدف قرار میدهند.
پایگاه خبری "العربی الجدید" نیز به نقل یک منبع نظامی در لیبی نوشت که نظامیان اماراتی و نیروهای نیابتی آنها در لیبی در راستای همین اهداف سرگردان، حتی به یک تانکر آب نیز حمله کرده که بر اثر آن دو خارجی در دم کشته شدند.
مرکز رسانهای دولت وفاق ملی در لیبی امروز در صفحه رسمی فیس بوک خود نوشت که این اتفاق در شامگاه پنجشنبه در پی حمله یک فروند پهپاد تهاجمی اماراتی و وابسته به شبه نظامیان حفتر به اردوگاه آوارگان رخ داده بود.
این منبع نظامی در ادامه از عقبنشینی نیروهای دولت وفاق ملی از میدان نفتی "الفیل" دومین میدان نفتی بزرگ جنوب غرب لیبی خبر داد و گفت که این عقب نشینی به دستور فرماندهی نظامی منطقه و از بیم بمباران چاه های نفتی صورت گرفته است.
سازمان ملی نفت لیبی نیز روز چهارشنبه از توقف تولیدات نفتی میدان الفیل، به دلیل عملیاتهای نظامی در منطقه خبر داد.