تهران- ایرنا - رییس سازمان امور دانشجویان گفت:‌ در مجموعه دانشگاه کانون‌های همیار دانشجویی وجود دارد که در خصوص نماز می‌توانند دانشجویان را به خواندن نماز ترغیب کنند؛ زیرا تاثیری که دانشجو از هم دانشگاهی و هم خوابگاهی خود می‌گیرد، به مراتب بسیار بیشتر از دیگران است.

«مجتبی صدیقی» امروز سه‌شنبه در سومین کنگره ملی نماز، افزود: معنویت به معنای رسیدن به امید، آسایش و آرامش است و هر فردی ممکن است به نحوی به این آرامش برسد. عده‌ای با آثار هنری، بعضی با رفتن به طبیعت، افرادی با حضور در اجتماع و ... تلاش می‌کنند به این آرامش برسند.

وی گفت: اما عده‌ای دیگر با توجه به مسائل معنوی و با کمک گرفتن از نماز این آرامش را برای خود فراهم می‌کنند.

 رییس سازمان امور دانشجویان با اشاره به تحقیقی که در این باره انجام شده است، ‌افزود: سلامت معنوی در سه بخش شناختی، عاطفی و بینش تعریف شده است و شادکامی نتیجه رضایت از زندگی، احترام به خود، رضایت از کار، خلق خوش، آرامش ذهنی و روانی است.

این مقام مسوول با تاکید بر اینکه دانشجویان معتقد دینی زیادی در جامعه دانشجویی وجود دارند، اظهار داشت: البته ممکن است آنها در عمل کمی از اعتقادهای خود فاصله بگیرند. همچنین طبق تحقیقی که سال ۹۴ انجام شد، ۷۰ درصد دانشجویان گفتند که تلاش می‌کنند تا مسائل اعتقادی را به جا آورند. اما این آمار در سال های ۹۶ و ۹۷ به حدود ۶۰ درصد رسیده است.

صدیقی ادامه داد:‌ از همین جمعیت آماری دانشجو که خود را معتقد اعلام کردند، ۵۰ درصد آنها به نبود نشاط در زندگی اشاره داشتند. همچنین ۹۰ درصد این دانشجویان گفتند که در فضای تفریحی دانشگاه و جامعه بسیار اندک است.

معاون وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه باید به همه مسائل دانشجو رسیدگی کرد، گفت: اگر به همه جنبه‌های مادی و معنوی دانشجو رسیدگی کنیم، مشکلات آنها نیز کمتر می‌شود و برای آن می توان از راه‌های مختلف در افزایش نشاط و معنویت دانشجو استفاده کرد.

وی با ارائه یک راهکار در این باره اظهار داشت:‌ در مجموعه دانشگاه کانون‌های همیار دانشجویی وجود دارد که در خصوص نماز نیز می‌توانند کمک کنند تا دانشجویان به خواندن نماز ترغیب شوند. زیرا تاثیری که دانشجو از هم دانشگاهی و هم خوابگاهی خود می‌گیرد، به مراتب بسیار بیشتر از دیگر افراد است.

صدیقی خاطرنشان کرد: در این راه تشویق های مناسب، وجود فضاهایی لازم در دانشگاه‌ها و برنامه‌های خاصی که دانشجو را به نماز خواندن ترغیب می‌کند، تاثیر به سزایی در میل دانشجویان برای خواندن نماز دارد.

سه عامل رشد انسان

«سعید حبیبا» معاون دانشجویی دانشگاه تهران نیز در این کنگره اظهار داشت: انسان زمانی که به دنیا می‌آید مانند دانه‌ای است که برای رشد نیاز به رسیدگی و حفاظت دارد و برای این رشد سه عامل مهم است.

وی گفت: نخست شناخت خود، دوم ارتباط با خداوند و سوم ارتباط با دیگران است و برای اینکه ارتباط ما با خالق هستی حفظ شود نیازمند وسیله‌ای به نماز نماز هستیم تا روح  و جسم انسان با خالق خود ارتباط برقرار کند.

 حجت الاسلام «محمدمهدی کرمی» رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران نیز اظهار داشت: هدف چنین کنگره‌هایی باید این باشد که همه عاشق نماز و خواندن نماز شوند. خداوند در قرآن کریم در آیه تطهیر نیز گفته است که نماز دستور خداوند است و پیامبر(ص) نیز وظیفه داشت دیگران را به خواندن نماز ترغیب کند.

وی گفت:‌ خداوند به پیامبر اکرم می‌گوید ممکن است در راه ترغیب مردم به خواندن نماز زجر و سختی بکشید، اما آنچه که مهم است لذت انسان از امور معنوی است و این نماز می تواند بسیاری از مشکلات اجتماعی، فرهنگی و روحی هر فردی را برطرف کند.

نماز معیار سبک زندگی اسلامی است

حجت الاسلام «نیکزاد عیسی زاده» معاون آموزشی و پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها نیز گفت: نماز معیار سبک زندگی اسلامی است و فردی نمی‌تواند ادعای سبک زندگی اسلامی داشته باشد، ولی با نماز بیگانه باشد. زیرا نماز اصل خدا محوری در مقابل انسان محوری است و معنای"ایاک نعبد و ایاک نستعین" معنای واقعی اصل نماز است.

وی گفت: اینکه انسان در نماز احساس قرب به خداوند کند بسیار مهم است و از آنجا که اسلام دین جمع گرایی در مقابل فردگرایی است به خواندن نماز جماعت تاکید می‌کند. زیرا ابعاد اجتماعی نماز سبب احترام به حقوق دیگران و وحدت بخشی می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: نماز برای نمازگزار سبک خاصی از زندگی را به وجود می آورد که در اهداف، رفتار، کردار و منش و افکار او تاثیر به سزایی دارد.

«غلامعلی افروز» عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز در سخنانی گفت: شکفتگی انسان در گرو نیایش و صحبت با خداوند است که سبب آرامش می شود و نماز تنها راه برای رسیدن به این آرامش است.

وی گفت: آرامش بسترآفرین نشاط معنوی است و این مقوله مهم جهان امروز است که فراگیر شده  است. اگر این نشاط معنوی نباشد جای آن اضطراب و افسردگی خواهد بود.

رییس کنگره نماز با تاکید بر اینکه نماز نیازمند مقدمه است، گفت: کلید نماز وضو است که این شستن جان در اقیانوس هستی است و معنای آن این است که صورت، دست و پا در مسیر خدا است.

«منصوره سادات صادقی» مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت:  زمانی که نماز می‌خوانید از نظر روانشناسی با فردی صحبت می‌کنید که او شما را قضاوت نمی‌کند تا تجربه امنی را احساس کنید.

وی گفت: خداوند حساس و پاسخگو است و این احساس سبب آرامش، نشاط، کاهش افسردگی و افزایش امنیت اجتماعی برای هر فردی در خواندن نماز می‌شود.

سومین کنگره نماز، سلامت روان و نشاط معنوی ۱۲ آذر سال جاری در دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران برگزار شد.