سید احمدرضا احمدیزاده، سه شنبه در نشست اعضای هیات مدیره شورای هماهنگی معلولان استان فارس که به مناسبت روز جهانی معلولان (دوازدهم آذرماه) برگزار شد، اظهار داشت: برگزاری چنین مناسبتهایی، فرصت مغتنمی برای رفع مشکلات جامعه معلولان است، اما از سوی دیگر نباید کارهایمان را به صورت مناسبتی انجام دهیم.
وی افزود: اگر چه در سالهای اخیراقداماتی برای مناسبسازی معابر و نیز تدارکاتی در حوزه حمل و نقل شهری برای معلولان صورت گرفته است اما این اقدامات کافی نیست چرا که اعضای جامعه هدف بسیار است و ۱۰ درصد جمعیت استان فارس را تشکیل میدهد.
معاون استاندار فارس همچنین با اشاره به برخی کاستیها در حوزه حمل و نقل شهری و جادهای، بیان داشت: در جادهها هیچ امکاناتی برای رانندگان معلول وجود ندارد، همین وضعیت در مراکز خرید و مترو نیز که از اماکن تازهساخت هستند، مشاهده میشود.
احمدی زاده از خیران و نیکاندیشان استان فارس نیز درخواست کرد برای کمک به تامین زیرساختهای مورد نیاز معلولان، پا به میدان عمل بگذارند.
وی با تاکید بر اینکه معلولان نباید بیشتر وقتشان را در عزلت بگذرانند، گفت: امکان حضور معلولان در جامعه باید با همکاری همه سازمانها و نهادها از جمله اداره ورزش و جوانان فراهم باشد و امکانات شهری باید به پناهگاهی برای حضور آنان بدل شود.
او افزود: در حوزه فرهنگی نیز با وجود تغییر دیدگاه مردم به معلولان اما همچنان در این زمینه نیازمند آموزش و فرهنگسازی هستیم.
مشکل در نحوه اجرای قوانین است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس نیز در این نشست بیان کرد: در حوزه مناسبسازی معابر و مهیا کردن شرایط برای بهرهمندی معلولان از امکانات شهری، قوانین محکمی وجود دارد اما مشکل در نحوه اجرای قوانین است.
محمود رضایی کوچی افزود: در فضاهای شهری، نشانگرها، پلهای ارتباطی، مسیرهای سوارهرو و پیادهرو، ایستگاههای اتوبوس، مبلمان شهری و سرویسهای بهداشتی جایگاهی برای معلولان در نظر گرفته نشده است.
وی ادامه داد: با هدف رعایت عدالت اجتماعی، شهرداریها مکلف هستند برای حضور معلولان، شرایط را در همه محیطها فراهم کنند.
نبود رابط ناشنوایان در ادارهها مشکلساز است
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی استان فارس نیز که در این نشست خود را به عنوان نماینده جامعه ناشنوایان معرفی کرد، از مسائل و مشکلات آنان سخن گفت.
حمید گودرزی، با بیان اینکه نبود رابط ناشنوایان یکی از چالشهای اساسی این افراد است، اظهار داشت: این مساله باعث شده است حق و حقوق ناشنوایان در محیطهای اداری نادیده گرفته شود.
وی اضافه کرد: بهزیستی فارس ظرف سالهای گذشته بارها فراخوان برگزاری دوره آموزشی رایگان را برای کارمندان ادارهها منتشر کرده است لیکن به جز کارمندان بهزیستی و بستگان ناشنوایان، کسی از این کارگاهها استقبال نکرده است.
معاون بهزیستی فارس همچنین در مورد اجحاف صدا و سیما به ناشنوایان، گفت: افزون بر ۲۰ هزار ناشنوای شناختهشده وجود دارند اما نه زیرنویس برای آنان وجود دارد و نه رابط ناشنوایان در برنامهها حاضر است و با وجودی اینکه قانون برای این کار وضع شده است، تا کنون اقدام مناسبی در این باره صورت نگرفته است.
گودرزی، همچنین اعتبارات ویژه برای خرید وسایل کمک توانبخشی ویژه ناشنوایان را ناکافی دانست و بیان داشت: سمعک و وسایل کاشت حلزون، کالاهای وارداتی هستند که ارز نیمایی به آنها تعلق نگرفته است و حدود سه هزار نفر معلول نیازمند به این وسایل وجود دارند که در صف دریافت کمک هستند.
مناسب سازی معابر، نیاز مبرم معلولان
در این نشست همچنین نمایندگانی از جوامع معلولان فارس حضور داشتند و به بیان مشکلات خود پرداختند.
رییس جامعه معلولان استان فارس، موضوع مناسبسازی را با توانمندسازی معلولان مرتبط خواند و بیان کرد: مناسبسازی منجر به استقلال مالی و افزایش اعتماد به نفس در معلولان میشود.
حمزه گوهری، با انتقاد از برخی از دستگاههای دولتی که افزون بر عدم مناسبسازی بسیاری از اصول را رعایت نمیکنند، خواستار ضمانت اجرایی برای انجام تعهدات این سازمانها شد.
محمدرضا دهقان، رییس انجمن ورزشی معلولان نیز بر ضرورت توانمندسازی تشکلهای معلولان تاکید کرد و گفت: اختصاص بخشی از بودجه درمان به حوزه ورزش معلولان باعث میشود این افراد به صورت طبیعی از درمان بینیاز شوند.
غلامحسین نعمتاللهی، رییس هیات مدیره انجمن ضایعه نخاعی فارس نیز خواستار ایجاد زیرساخت کافی برای جلوگیری از ایجاد آسیبهای نخاعی شد.
وی، با اشاره به اینکه ۷۰درصد معلولیتهای ضایعه نخاعی ناشی از تصادفات است، بیان داشت: راکبان موتورسیکلت با زیرپا گذاشتن قوانین و عدم رعایت مسائل ایمنی به صورت بالقوه در معرض آسیب نخاعی هستند و غیر از اینها موضوع توانمندسازی و مسائل فرهنگی هم مطرح است که باید بسیار جدی گرفته شود.
دوازدهم آذرماه به عنوان روز جهانی معلولان نامگذاری شده است. هدف از تعیین این روز، افزایش آگاهی مردم در باره مسائل مربوط به معلولیتهای مختلف و نیز اطلاع از حقوق معلولان در زمینههای مختلف بوده است.