۲۵ تیر ۱۳۹۸، ۱۳:۰۸
کد خبرنگار: 2100
کد خبر: 83398192
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مشکلات مددجویان بهزیستی همچنان پابرجاست

۲۵ تیر ۱۳۹۸، ۱۳:۰۸
کد خبر: 83398192
مشکلات مددجویان بهزیستی همچنان پابرجاست

شیراز- ایرنا- ۲۵ تیرماه هر سال سرآغاز هفته بهزیستی است و همه ساله آمار و ارقام عملکرد بهزیستی فارس در این هفته اعلام می شود؛ اما آمار و ارقام نشان می دهد مشکلات مددجویان بهزیستی با وجود اندک گشایش هایی همچون گذشته در زمینه های همچون اشتغال، مسکن، مناسب سازی و حمل و نقل عمومی پابرجاست.

هفته بهزیستی در سال ۱۳۹۸ با شعار «شفافیت، توانمندسازی و ارتقای سلامت اجتماعی» همراه است.

مدیرکل بهزیستی فارس در نشستی خبری به منظور ارائه عملکرد این دستگاه در توضیح شعار امسال سازمان بهزیستی عنوان کرد: نظام بودجه‌ریزی مبتنی بر چانه‌زنی است و در سطح ملی، هر استانی که قدرت چانه‌زنی بیشتری دارد، می‌تواند امکانات بیشتری دریافت کند؛ از همین رو در استان‌هایی که تعداد وزرای بیشتری در دولت دارند، اعتبارات بیشتر نیز جذب می‌کنند.

سید مرتضی موسوی یکی از مشکلات استان فارس را کمبود نیروهای ملی در بدنه دولت عنوان کرد و افزود: نحوه بودجه‌ریزی و شفافیت مدت‌هاست که در فارس مطرح شده؛ اما این استان از گذشته در این زمینه عقب‌ماندگی‌هایی داشته است.

وی با بیان اینکه توانمندسازی، حلقه تکمیلی خدمات بهزیستی است، ابراز داشت: در سطح اول، پیشگیری در اولویت این سازمان است، در سطح دوم افراد در خطر شناسایی می‌شوند و در سطح سوم افراد آسیب‌دیده تحت حمایت این سازمان قرار می‌گیرند.

مدیرکل بهزیستی فارس با بیان اینکه در سال گذشته عمده افرادی که از ۵ سال تا ۱۲ سال در نوبت دریافت خدمات بهزیستی بوده‌اند، به جمع مستمری‌بگیران این سازمان افزوده شده‌اند، گفت: این تعداد از ۱۸ هزار و ۷۰۰ معلول مستمری‌بگیر تا سال ۹۶ به ۶۲ هزار و ۴۶۴ نفر در سال ۹۷ رسید؛ بر این اساس ۴۴ هزار نفر در سال گذشته به جمع مستمری بگیران افزوده شدند.

وی ابراز داشت: دریافت مستمری نیز بین ۳ تا ۵ برابر افزایش یافته است و مبلغ حداقلی آن به ۱۷۴ هزار تومان رسیده است.

موسوی با اشاره قانون جامع حمایت از معلولان، بیان داشت: تا پیش از عملی شدن این قانون هر معلول به تنهایی مشمول مستمری می‌شد؛ اما امروز همه اعضای خانواده معلولی که سرپرست خانوار باشد، از مستمری بهره‌مند می‌شوند.

وی همچنین به ارائه تسهیلات اشتغالزایی اشاره کرد که در سال گذشته در فارس معادل ۳۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بود و امسال به ۸۳ میلیارد تومان افزایش یافته است.

مدیرکل بهزیستی فارس عنوان کرد: در سال گذشته سقف پرداخت تسهیلات هر نفر ۲۰ میلیون تومان با بهره ۴درصد بوده است که امسال به ۵۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۵ ساله با سود ۴درصد رسیده است.

۶۰ درصد معلولان به‌ویژه فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بیکارند

موسوی با بیان اینکه در حال حاضر ۶۰ درصد معلولان به‌ویژه فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بیکار هستند، ابراز داشت: این در حالی است که به جز معلولان ذهنی، بقیه معلولان توانایی کار دارند؛ اما در این باره هم از منظر فرهنگ دچار مشکل هستیم و هم کارفرمایان همکاری نمی‌کنند.

وی میزان تعهد اشتغال معلولان استان فارسی را در سال ۱۳۹۷، ۲۷۳۴ عنوان کرد که ۱۳۵ درصد آن محقق شد و ۳۶۵۱ شغل برای آنان ایجاد شده است. در سه ماهه نخست سال جاری نیز ۵۲۷ شغل از ۲۹۹۰ شغل تعهدشده محقق شده است.

مدیرکل بهزیستی فارس با اشاره به طرح تامین مسکن معلولان نیز بیان داشت: براساس تفاهم‌نامه دولت با سازمان بهزیستی و دیگر نهادهای متولی مقرر است که تا سال ۱۳۹۹ خانواده‌های با بیش از دو معلول از مسکن برخوردار شوند که سهم استان فارس با ۱۲۶۴ خانواده پس از تهران، بیشترین سهم بوده است.

وی ادامه داد: تاکنون ۵۷۷ واحد به بهره‌برداری رسیده است، ۱۷۳ واحد در دست احداث است و ۱۳۱ واحد نیز تا هفته دولت سال جاری آماده بهره‌برداری و تحویل مددجویان خواهد شد؛ همچنین در این هفته پروژه ۴۰ واحدی فاضل و ۱۶۰ واحد نیز در بلوار دولت شیراز، کلنگ‌زنی خواهد شد و درمجموع ۲۲۰ واحد تا پایان سال ۹۹ محقق می‌شود.

این مقام مسئول توضیح داد: در عمده شهرستان‌ها مشکل زمین حل شده؛ اما در شهرهای بزرگی همچون شیراز این مشکل همچنان وجود دارد.

مناسب سازی همچنان از مشکلات اساسی معلولان است

موسوی در ادامه موضوع مناسب سازی بافت شهری برای معلولان را یکی از مشکلات اساسی حضور معلولان در جامعه خواند و گفت: مشکل ما در این زمینه بیش از هر چیز فرهنگی است. اگر مسئولانی که دستی بر برنامه‌ریزی دارند، یک روز با ویلچر یا چشم‌بسته مسیری را طی کنند درخواهند یافت که فضای شهری چگونه است، اتومبیل‌ها به صورت افقی پارک می‌کنند، پیاده‌روها معمولاً در اشغال خودروهایی است که مسیر عبور شهروندان عادی را نیز مسدود کرده است و دست فروش‌ها و میوه فروش‌ها هم پیاده رو را ملک خود فرض می‌کنند.

وی ادامه داد: در برخی مکان‌ها هم که مناسب‌سازی صورت گرفته است، مسیر زردرنگ پیاده روها به کانال یا جوی آب یا تیز چراغ برق منتهی می‌شود.

تنها ۳۵ درصد از ساختمان‌های دستگاه‌های اجرایی مناسب‌سازی شده است

موسوی اعلام کرد: تاکنون تنها ۳۵ درصد از ساختمان‌های دستگاه‌های اجرایی مناسب‌سازی شده است.

مدیرکل بهزیستی فارس بیشترین مشکل را در این زمینه متوجه بانک‌ها دانست و گفت: ساختمان بانک‌ها عموماً با حدی از فاصله از زمین بنا شده است، معمولاً در خیابان اصلی هستند و آسانسور نیز ندارند.

وی با بیان اینکه مناسب‌سازی تنها، به‌معنای ایجاد رمپ و شیب مناسب نیست، اظهار داشت: تعیین ارتفاع دکمه‌های آسانسور، نصب علائم خاص معلولان در سیستم طراحی شهری از جمله سازه های شهری و نیز وسایل حمل و نقل عمومی در زمره مناسب‌سازی است که به آن توجهی نمی‌شود.

مدیرکل بهزیستی فارس: استانداردهای لازم را در زمان احداث قطار شهری به این سازمان ارسال کردیم؛ اما به‌صورت کامل رعایت نشده است و در حال حاضر مترو نه کاملاً برای نابینایان و نه برای معلولان جسمی و حرکتی مناسب است در حالیکه گمان می‌کردیم به‌صورت صد در صد دستورالعمل‌ها را رعایت کنند.

مدیرکل بهزیستی فارس همچنین با انتقاد از سیستم تازه‌تاسیس قطار شهری شیراز، گفت: استانداردهای لازم را به سازمان قطار شهری ارسال کردیم؛ اما به‌صورت کامل رعایت نشده است و در حال حاضر مترو نه کاملاً برای نابینایان و نه برای معلولان جسمی و حرکتی مناسب است در حالیکه گمان می‌کردیم به‌صورت صد در صد دستورالعمل‌ها را رعایت کنند.

وعده شهرداری برای مناسب‌سازی ناوگان حمل ونقل شهری محقق نشد

وی همچنین به ناوگان اتوبوس‌رانی اشاره کرد و از وعده محقق نشده شهرداری شیراز سخن گفت و افزود: قرار بود ۱۵۰ اتوبوس و ۱۰ دستگاه ون مناسب‌سازی شده استاندارد به ناوگان حمل و نقل عمومی افزوده شود؛ اما متاسفانه چنین چیزی تاکنون دیده نشده است.

موسوی بیان کرد: سازمان بهزیستی به عنوان مدافع حقوق معلولین این اختیار را دارد که سازمان‌هایی را که از این امور تخطی می‌کنند یا مناسب‌سازی را رعایت نمی‌کنند تحت پیگرد قانونی قرار دهد.

مدیرکل بهزیستی فارس اعلام کرد: سامانه معبر با شماره ۳۰۰۰۰۱۲۳۲۲ در اختیار شهروندان قرار دارد تا مشکلات مربوط به عدم مناسب‌سازی را گزارش دهند و بهزیستی ظرف ۷۲ ساعت به این امر رسیدگی خواهد کرد.

موسوی در ادامه این نشست، با مطرح کردن مشکلات کودکان، به موضوع افزایش تعداد کودکان کار نیز اشاره کرد و گفت: افزایش این قشر اجتماع شاخصی از آسیب اجتماعی است و شیراز از شهرهایی است که دچار این آسیب است.

وی اعلام کرد: در سال گذشته ۴۷۴ کودک کار و خیابان توسط بهزیستی ساماندهی شده، سه مرکز نگهداری در شیراز یک مرکز نیز در شهرستان مرودشت دایر شده است.

تنها ۳۳ درصد کودکان کار و خیابان ایرانی هستند

مدیرکل بهزیستی فارس با بیان اینکه تنها ۳۳ درصد این کودکان ایرانی هستند، عنوان کرد: ۸۰ درصد کودکان، کودک کار و ۲۰ درصد آنان را کودکان خیابانی تشکیل می‌دهد.

کودک کار، خانواده‌ای دارد که می‌تواند شب را در کنار آن‌ها به صبح برساند؛ اما کودک خیابان شب را نیز در خیابان می‌گذراند و لزوماً کار نمی‌کند.

وی با اشاره به موضوع کودک‌آزاری نیز عنوان کرد: بیش از ۹۰ درصد کودکان در مراکز شبه‌خانواده از خانواده‌های بد سرپرست هستند و تنها ۱۰ درصد آن‌ها بی‌سرپرست هستند؛ در حال حاضر ۵۱۵ کودک زیر ۱۸ سال در مراکز بهزیستی نگهداری می‌شوند.

موسوی با بیان اینکه سازمان بهزیستی وظیفه بررسی صلاحیت جسمی و روانی افراد را برای حضانت کودکان بر عهده دارد، گفت: اگر خانواده‌ای از نظر بهزیستی و دستگاه قضایی فاقد صلاحیت شناخته شد، می‌توان کودک را به خانواده‌ای دیگر واگذار کرد.

مدیرکل بهزیستی فارس: فرهنگ فرزندخواندگی در جامعه در حال جا افتادن است و بر آمار افراد متقاضی افزوده شده است، برخی خانواده‌ها نیز بیش از یک فرزند را به فرزندخواندگی گرفته‌اند؛ البته خانواده‌ها معمولاً به کودک دختر زیر سه سال علاقه دارند و هم‌اکنون نیز بیش از هزار خانواده در نوبت بهزیستی هستند.

مدیرکل بهزیستی فارس عنوان کرد: فرهنگ فرزندخواندگی در جامعه در حال جا افتادن است و بر آمار افراد متقاضی افزوده شده است، برخی خانواده‌ها نیز بیش از یک فرزند را به فرزندخواندگی گرفته‌اند؛ البته خانواده‌ها معمولاً به کودک دختر زیر سه سال علاقه دارند و هم‌اکنون نیز بیش از هزار خانواده در نوبت بهزیستی هستند.

وی ابراز داشت: گرچه مسیر تایید عدم صلاحیت والدین تسهیل شده است؛ همچنان زمان بسیاری طول می‌کشد تا قاضی به این نتیجه برسد که حضانت کودک آزاردیده را واگذار کند.

موسوی اعلام کرد: در سال گذشته ۱۴۲ کودک از جمله ۸۳ دختر ۵۹ پسر به خانواده‌های دیگر واگذار شده‌اند.

مدیرکل بهزیستی فارس درباره اورژانس اجتماعی نیز گفت :۱۲۳ یا اورژانس اجتماعی در همه شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر مستقر شده است و از ۱۴۶ شهرستان بیشترین تعداد مراکز آن متعلق به شیراز با ۲۹ مرکز ثابت و سیار است.

اعتیاد همچنان مادر آسیب‌هاست

وی گرایش به اعتیاد از سنتی به صنعتی که منجر به اعمال خشونت‌های جسمی و جنسی شده است و نیز آزار زنان و کودکان را در زمره مداخلات معمول اورژانس اجتماعی برشمرد.

موسوی اعلام کرد: در سال گذشته به ۳۴ هزار مورد از طریق اورژانس اجتماعی رسیدگی شده است که ۹۰۰۰ تماس آن به تیم ثابت و بقیه به‌صورت تلفنی اعلام شده است؛ در این میان بیشترین آمار متعلق به طلاق است و پس از آن کودک آزاری قرار گرفته است.

۹۸۸۵ /‏۱۸۷۶‬

اخبار مرتبط