در آستانه ۱۶ آذرماه و روز دانشجو خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا با مجید سرسنگی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران به گفت و گو پرداخت . وی در این گفت و گو به تشریح اهم فعالیتها و اقدامات این دانشگاه پرداخت که در ادامه می خوانید:
ایرنا: آقای دکتر سرسنگی به نظر شما دانشجویان حال حاضر دانشگاه تهران تا چه اندازه روحیه مطالبهگری خود را حفظ کردهاند؟
سرسنگی: ابتدا لازم است روز دانشجو را به همه دانشگاهیان تبریک بگویم. همچنین یاد و خاطره سه شهیدی که حماسه روز دانشجو را خلق کردند گرامی میدارم و امیدوارم دانشجویان در مسیر آبادانی کشور گام بردارند.
وی گفت: اگر دانشجویی اعتراض میکند برای بهتر شدن وضعیت کشور است و دانشجویان خود را از اغتشاشگران و آشوبگران جدا کردند. خاصیت دانشجو در همه جای دنیا مطالبهگری او است و این موضوع در ایران و از زمان تاسیس دانشگاه تهران وجود داشته و دانشجو سعی کرده مطالبات مردم و جامعه را به گوش مسوولان برساند.
البته به نظر می رسد در سال ها اخیر به دلایلی این مشارکت سیاسی و فرهنگی در دانشگاه کم شده است که باید دلیل این موضوع بررسی شود. اما با وجود این کاهش، دانشگاهها همچنان روحیه مطالبهگری، نقد و مشارکت اجتماعی و سیاسی خود را حفظ کردهاند و دانشگاهها شادابترین و تاثیرگذارترین نهاد در جامعه هستند که باید قدردان این جامعه دانشگاهی بود.
ایرنا: آیا دانشگاه تهران علت کاهش مشارکت دانشجویان در فعالیتهای فرهنگی را بررسی کرده است؟
سرسنگی: ۵۰ هزار دانشجو در دانشگاه تهران تحصیل میکنند و بیش از ۲ هزار عضو هیات علمی به همراه فعالان دانشجویی در دانشکدههای این دانشگاه فعالیت دارند. اما به نظر می رسد تعداد فعالان دانشکدههای وابسته به دانشگاه تهران، نسبت مناسبی با همه دانشجویان ندارد. دلیل آن هم به گذشته بر میگردد که حوزه فرهنگی و اجتماعی در دانشگاهها محدود شده بود و از نظر مالی به خوبی حمایت نشد تا این موضوع سبب شود روند جذب دانشجویان به مسائل فرهنگی کاهش یابد.
رابطه بین دانشگاه و مسوولان اجرایی کشور هنوز کمرنگ است
ایرنا: دانشجویان و اساتید دانشگاه تهران برای حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور تا چه اندازه موثر بودند؟
سرسنگی: یکی از دغدغههای دانشگاه این است که دولتمردان و مسوولان کشور از نظرات دانشگاهیان استفاده نمیکنند. این در حالی است که توان عظیمی در هیاتهای علمی و دانشجویی وجود دارد و در همین سالها نیز پیشنهادهای زیادی را در حوزهها مختلف دانشگاه به مسوولان اجرایی ارائه کردند. اما هنوز رابطه لازم بین دانشگاه و نهادهای اجرایی دیده نمیشود.
وی ادامه داد: برای برون رفت کشور از ابرچالش هایی مانند ترافیک، آلودگی هوا، مشکلات آب، محیط زیست، انرژی، مشکلات فرهنگی و اجتماعی چارهای جز این نیست که از طرحهای دانشجویان و اساتید دانشگاهی استفاده شود. زیرا اعتماد به دانشمندان و اهل فکر دانشگاه موفقیتهای لازم را برای کشور به همراه دارد. نمونه آن راهکارهایی است که دانشگاه تهران برای تکرار نشدن سیل در کشور به مسوولان ارائه داد و به زودی گزارش آن به ریاست جمهوری ارسال میشود. اما هر موقع که این اعتماد به دانشگاه داده نشده و یا از دانشگاه درباره مشکلات کمک خواسته نشد، بر مشکلات جامعه روز به روز افزوده شد.
تشکلها و نشریات دانشجویی همیشه فعال هستند
ایرنا: درباره انجمنهای علمی و تشکل های دانشجویی هم توضیح میدهید؟
سرسنگی: حدود ۳۸۰ نشریه دانشجویی، ۱۸۰ انجمن علمی و بیش از ۸۰ کانون فرهنگی در دانشگاه تهران فعالیت میکنند که حجم وسیعی از کارهای معاونت فرهنگی را در طول سال به خود اختصاص میدهند. البته مسائل مالی مشکلاتی را در ادامه مسیر آنها فراهم کرده ولی همچنان از آنها حمایت میکنیم. همچنین ۵۵ تشکل سیاسی در دانشگاه تهران فعالیت میکنند و ۵ تشکل اصلی انجمن اسلامی دانشجویان، انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، جامعه اسلامی، بسیج دانشجویی و جنبش عدالت خواه نیز بیشتر از سایر تشکلها فعال هستند تا نسبت به پوشش برنامههای مختلف سیاسی در دانشگاه تهران اقدام کنند.
وی افزود: مصوبه ای در دانشگاه تهران به تصویب رسید که بعضی از نشریات خوب از مجوز علمی برخوردار شوند. البته در موضوع نشریات مشکل چاپ آنها را حل کردیم و برگزاری کارگاههای تخصصی نیز در دستور کار این معاونت قرار دارد.
تاکید بر مسائل اخلاقی و توانمندسازی دانشجو و استاد
ایرنا: آیا معاونت فرهنگی دانشگاه تهران در خصوص رواج اخلاق مداری در دانشگاه به نتیجه لازم رسیده است؟
سرسنگی: دبیرخانهای با عنوان مسوولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه تهران تاسیس شده است. هدف این دبیرخانه ترویج مسوولیتهای اجتماعی بین دانشجویان است و هر ساله نیز جشنوارهای با همین عنوان برگزارشده و از دانشجویان برتر دراین زمینه قدردانی میشود. همچنین تولید اخلاق در دانشگاه با چاپ کتاب و مقاله و برگزاری کارگاههای مختلف از دیگر برنامههای این دبیرخانه است. البته قرار است از این پس اساتید دانشگاه تهران از بدو ورود به دانشگاه تا زمانی که بازنشسته میشوند، در کنار دانش تخصصی خود با شرکت در دورههایی، دانش معلم بودن، ارتباط برقرار کردن با دانشجویان، شیوههای جدید تدریس، مسائل فرهنگی و اخلاقی را آموزش ببینند. این طرح سال گذشته مصوب شد و در حال اجرا شدن است.
به مقالههای علمی چاپ شده در نشریات دانشجویی امتیاز تعلق میگیرد
ایرنا: روند امتیاز دادن به مقالههای برتر چاپ شده در نشریات به چه صورت است؟
سرسنگی: اگر یک نشریه مقالهای تهیه و چاپ کند و کمیتهای که برای بررسی چنین مقالههایی تعیین شده به آن امتیاز بدهد، این مقاله ثبت شده و میتواند برای ادامه تحصیل دانشجو و موارد دیگر استفاده شود. البته قرار است جشنواره کتاب سال فرهنگی در دانشگاه تهران نیز برگزار شود و همه دانشجویان سراسر کشور شرکت میکنند و کتابهای فرهنگی، هنری، اجتماعی، اخلاقی، دینی و سیاسی دانشجویان مورد ارزیابی قرار گرفته و از برترینها قدردانی میشود./