به گزارش شبکه تلویزیونی "العربیه" الجبیر که روز جمعه در نشست گفتوگوی مدیترانهای در رم پایتخت ایتالیا، سخن میگفت، مدعی شد که عربستان آغاز کننده جنگ در یمن نبوده است بلکه این حوثیها بودند که جنگ را به آغاز کردند.
ادعای الجبیر درحالی مطرح میشود که عربستان از فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور غربی و عربی و با کمک آمریکا، به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، حملات گستردهای را علیه یمن آغاز کرد.
بر اثر این تجاوز، تاکنون هزاران یمنی کشته شده اند و بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، قحطی در این کشور به بزرگ ترین فاجعه انسانی در جهان تبدیل شده است.
الجبیر اعلام کرد که تنها راهحل بحران یمن سیاسی است و امکان دستیابی به یک آتشبس برای توقف جنگ در یمن وجود دارد.
وی با بیان اینکه یمن برای عربستان از اهمیت ویژهای برخوردار است، مدعی شد: دخالتهای ایران در یمن ویرانگر است.
الجبیر با حمایت از آنچه فشار حداکثری آمریکا علیه ایران عنوان میشود، با ادعای سخنان نخنما و همیشگیاش گفت: ایران منطقه را تهدید میکند و بیش از این نمیتوان اقدامات خصمانهاش را تحمل کند.
آمریکا از اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ بهصورت یکطرفه از توافق هستهای با ایران خارج شد، در این مدت دولت ترامپ تمام اقدامات لازم برای بازگرداندن تحریمهای ضدایرانی را در قالب آنچه «کمپین فشار حداکثری» نامیده، انجام داده است.
الجبیر در ادامه با بیان اینکه "باید ایران را از ابزارهایی محروم کرد که به ادعای وی منطقه و جهان را تهدید میکند، در ادامه ادعای خود افزود: دولت تهران، حاکمیت کشورها را به رسمیت نمیشناسد.
** روابط با قطر
الجبیر درخصوص روابط عربستان و قطر هم گفت: برای شرکت شیخ "تمیم بن حمد آل ثانی" امیر قطر جهت شرکت در سران شورای همکاری خلیج فارس که قرار است، سه شنبه هفته آینده در ریاض برگزار شود، دعوتنامه ارسال شده است.
وزیر مشاور در امورخارجه عربستان آینده روابط کشورش را با قطر در گرو اقدامات دولت دوحه دانست.
اظهارات الجبیر یک هفته پس از آن گفته میشود که روزنامه وال استریت ژورنال هفتم آذرماه در مطلبی فاش کرده بود: شیخ «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر امورخارجه قطر ماه گذشته در سفری غیر منتظره به ریاض رفت و برای پایان تنش دوحه و ریاض با مقامهای سعودی به گفتوگو پرداخت.
کشورهای چهارگانه عربی از ۵ ژوئن ۲۰۱۷ ( ۱۵ خرداد ۹۶) با متهم کردن دوحه به حمایت از تروریسم کلیه روابط خود با این کشور را قطع کردند و مرزهای زمینی، دریایی و هوایی با قطر را هم بستند.
کشورهای تحریم کننده، ۱۳ شرط برای از سرگیری روابط با قطر تعیین کردند اما دوحه با بیان اینکه تحریم کنندگان هیچ دلیل قانع کننده برای اثبات ادعاهای خود در اختیار ندارند، تاکید دارد که این شروط در تناقض آشکار با حق حاکمیت این کشور است.
**روابط ریاض و واشنگتن
وزیر مشاور در امورخارجه عربستان درخصوص روابط سعودی و آمریکا نیز مدعی شد: روابط دو کشور صرف نظر از این که کدام حزب در ایالات متحده قدرت را در دست داشته باشد، مستحکم است و با واشنگتن برای مقابله با دخالت ایران و مبارزه با تروریسم همکاری خواهیم کرد.