شیراز - ایرنا- استان فارس که در سال‌های گذشته صدمات فراوانی از برداشت‌های بی رویه آب از چاه‌های غیر مجاز کشاورزی داشت با اجرای طرح تعادل بخشی به سمت پُر کردن این چاه‌ها به پیش رفته است ، عنایت الله رحیمی استاندار فارس عملکرد این استان در موضوع پُر کردن چاه‌ها را قابل دفاع دانست.

عنایت الله رحیمی استاندار فارس روز یک‌شنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب این استان با بیان اینکه عملکرد فارس در پُر کردن چاه های غیر مجاز قابل دفاع است افزود: این اقدام تاثیر بسزایی در کاهش برداشت‌های بی رویه از منابع آب زیر زمینی داشته است.

وی با تاکید بر تداوم روند پر کردن این چاهها اضافه کرد: برخورد با چاه‌های غیرمجاز و پر کردن آنها باید همچنان  در دستور کار قرار گیرد و میزان برداشت آب از چاه‌های مجاز هم کنترل شود.

استاندار فارس ادامه داد: در این مسیر برخورد با چاه‌های غیرمجاز ضرورت دارد که الزامات مختلف اجتماعی، سیاسی و امنیتی هم مد نظر باشد و این کار به درستی انجام شود ، هرکاری اگر به روش صحیح خودش پیش نرود نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد.

بر اساس آمار های موجود وجود چاه‌های غیر مجاز در استان فارس از معظلات این حوزه است و ۶ درصد از چاه‌های غیر مجاز کشور در استان فارس وجود دارد و این چاه‌ها سالانه ۸۵۴ میلیون متر مکعب آب از منابع زیر زمینی برداشت می کنند.

استاندار فارس همچنین بر لزوم پایش کشت شلتوک و برنج در این استان تاکید کرد و گفت: در کشت برنج باید بدنبال اشتغال و ترویج و تغیر الگوی کشت باشیم زیرا کشاورزان با حرف قانع نمی شوند با اقدام قانع می شوند.

بر اساس مصوبه ۹ آبان ۹۷ هیات وزیران موضوع و ملاک کاهش سطح زیر کاشت برنج است که بر اساس این مصوبه، در خارج از استان‌های گیلان و مازندران، خشکه ‌کاری برنج مشروط به آبیاری تحت فشار و نصب کنتور توسط متقاضی و یا تحویل حجمی و استفاده از حداکثر ۷ هزار مترمکعب آب در هکتار طی یک دوره کشت است.

بر این اساس کشت برنج به جز گیلان و مازندران مشروط به آبیاری تحت فشار و نصب کنتور می شود و شالی ‌کاران سایر استان‌ها با شرایط خاص مجاز به این کار خواهند بود.

هیات وزیران در جلسه نهم آبان به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی، وزارت جهاد کشاورزی را مکلف کرد تا نسبت به معرفی کشت‌های جایگزین برنج در خارج از استان‌های گیلان و مازندران اقدام کند و با فعالیت‌های ترویجی و اعطای کمک‌های فنی و اعتباری، حمایت‌های لازم را به‌ عمل آورد.

در استان فارس سالانه ۸.۳ میلیارد متر مکعب آب مصرف می شود گفت: در حالیکه متوسط مصرف آب زیر زمینی در کشورمان حدود ۵۵ درصد است در استان فارس ۷۹ درصد از این میزان از منابع زیر زمینی و ۲۱ درصد از منابع سطحی تامین می گردد ، ۹۲ درصد از آب مصرف استان فارس در بخش کشاورزی ، ۶ درصد برای شرب و ۲ درصد در حوزه صنعت به مصرف می رسد.

رحیمی در ادامه این نشست  با ابراز خرسندی از رها سازی آب در دریاچه بختگان و همکاری موثر نهادهای دولتی و مردم در این زمینه گفت: اجرای این برنامه باید مستمر باشد و تشکل های مردمی نیز در این زمینه باید فعال شود.

همزمان با سفر پنج‌شنبه هفتم آذرماه رضا اردکانیان وزیر نیرو،به استان فارس ۴۰ میلیون متر مکعب آب از سد درود زن رها شد تا به تالاب بختگان برسد، این آب همچنان جاری است و تا ۲۳ آذرماه جریان آب بر بستر رودخانه کُر ادامه دارد تا بر بستر بختگان بنشیند.

استاندار فارس در ادامه  لای روبی رودخانه کر را از دیگر اقدامات موثر در این خصوص دانست و افزود: اولویت بندی برنامه ها، کنترل مصرف مورد و باز تولید مورد توجه باشد و کنترل مصرف معطوف به فشار بر مردم نشود و فشار باید بر مدیریت باشد.

رحیمی خاطر نشان کرد: اجرای برنامه های بلند مدت در قالب برنامه های یک ساله و به نسبت قدرت اعتباری تدوین شود و برنامه نقص دار بهتر از بی برنامگی است.

وی با بیان اینکه بجای اهرم های تنبیهی باید دنبال اهرم تشویقی باشیم تاکید کرد: در برخورد با افزایش برداشت منابع آبی کسب در آمد مورد توجه نباشد زیرا با کسب در آمد کسری آب جبران نمی شود واین تخلف باید منجر به محرومیت برداشت شود.

رییس شورای حفاظت منابع آب استان فارس گفت: در مبحث آب شرب امنیت و محافظت از منابع آب شرب در دستور کار باشد و در جلوگیری از هدر و ترمیم و بهسازی برنامه ریزی شود.

استاندار فارس بر لزوم ترمیم شبکه‌های داخلی توزیع آب شهری تاکید کرد و اظهار داشت : هدر رفت آب در شبکه‌های توزیع آب شهری پذیرفته نیست ، آبی که با هزینه و زحمت فراوان به دست می‌آید باید با مراقبت و حفاظت بیشتر به دست مصرف کننده برسد.