به گزارش خبرگزاری رویترز، در حالی که خبرهای امیدوار کنندهای از نشست آب وهوایی مادرید به گوش نمی رسد، اتحادیه اروپا خواستار صدور پیامی قدرتمند و جدی از این نشست شد.
هشدار اتحادیه اروپا در شرایطی مطرح میشود که نگرانی ها درباره اینکه تلاش های بین المللی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی به جای حرکت رو به جلو، عقبگرد کند، افزایش یافته است.
کنفرانس جهانی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل موسوم به COP۲۵ دوم دسامبر (۱۱ آذر) آغاز به کار کرد و قرار بود سیزدهم دسامبر ( جمعه ۲۲ آذر) در مادرید پایتخت اسپانیا به کار خود پایان دهد اما همچنان امروز شنبه ادامه دارد.
این نشست قرار بود در شیلی برگزار شود اما به دلیل اوضاع این کشور در مادرید برگزار شد و به گفته وزیر محیط زیست اسپانیا، اجلاس تغییرات آب و هوایی که با نام COP۲۵ برگزار شد، تأکید دارد که چندجانبه گرایی، بهترین ابزار برای حل چالش های جهانی از جمله تغییرات آب وهوایی است.
"کریستا میکونن" وزیر محیط زیست فنلاند به عنوان فرستاده اتحادیه اروپا در آخرین نشست این اجلاس، گفت: "ترک این اجلاس بدون دستیابی به یک توافق به منظور ارسال یک پیام قوی در مورد لزوم دو برابر کردن تعهداتمان برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای، غیرممکن است."
وزیر محیط زیست فنلاند افزود: "این همان پیامی است که جهان از اجلاس مادرید انتظار دارد و ما باید صدای آنها را بشنویم."
کشورهایی چون نپال، سوئیس، اروگوئه و جزایر مارشال با درخواست اتحادیه اروپا همراه بودند و خواستار بلندپروازی بیشتری برای مبارزه با تغییرات اقلیمی شدند.
اجلاس تغییرات آب و هوایی مادرید در حالی همچنان بدون هیچ گونه تصمیم گیری نهایی به کار خود ادامه می دهد که بر اساس اعلام سازمان سازمان بین المللی هواشناسی، غلظت گازهای گلخانه ای به بالاترین سطح در سال ۲۰۱۸ رسیده است. برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد نشان داده که شکاف بزرگی بین طرح های دولت ها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و نیازها برای حفظ دمای زمین زیر ۱.۵ درجه سانتی گراد وجود دارد.
اگرچه خروج یکجانبه آمریکا از پیمان آب و هوایی پاریس بخشی از امیدها برای به ثمر نشستن تلاش های مشترک کشورهای عضو این پیمان را برای جلوگیری از افزایش فجایع اقلیمی و زیست محیطی در جهان از بین برد، اما اراده کشورها برای حضور مؤثر در نشست مادرید حکایت از آن دارد که جامعه جهانی همچنان با تقبیح یکجانبه گرایی ها، معتقد به چندجانبه گرایی برای حل چالش ها از جمله درخصوص مسائل اقلیمی است.
امید می رود که این اجلاس توجه دیپلمات های بین المللی را به میزان بزرگی چالش کنونی جلب کند. دولت ها وعده داده اند تعهدات خود در قبال مسائل اقلیمی را تا سال ۲۰۲۰ به روز رسانی کنند. در این سال قرار است اجلاس آب وهوایی در گلاسکو برگزار شود.
اما تاکنون به رغم اصرار دانشمندان، پیشرفت ها در تحقق تعهدات کُند بوده است.
به گفته «سونام وانگدی» رئیس گروه کشورهای کمتر توسعه یافته در مذاکرات تغییرات آب وهوایی، حدود ۱۰ کشور جهان متعهد شده اند تا سال ۲۰۲۵ میلادی انتشار دی اکسید کربن را به صفر برسانند.
در سال ۲۰۱۳ میلادی تحت فشار کشورهای درحال توسعه، مذاکرات آب و هوایی محلی را برای بحث و گفت وگو درباره ضرر و زیان ناشی از تغییرات آب و هوایی فراهم کرد. در مادرید هیأت ها باید درباره چگونگی پیشرفت در این زمینه تصمیم گیری کنند. کشورهای فقیرتر به دنبال نیروی مؤثری برای مقابله با زیان ها در درون تشکیلات سازمان ملل و مهم تر از آن سرمایه گذاری بیشتر در این زمینه هستند.
امسال می تواند آخرین سالی باشد که تیم آمریکایی در مذاکرات ایفای نقش می کند. در ۴ نوامبر (۱۳ آبان) دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا نامه ای رسمی به سازمان ملل ارسال کرد و رسماً قصد خود برای خروج از توافق اقلیمی پاریس را اعلام کرد.
قرار است آمریکا روز ۴ نوامبر ۲۰۲۰ یعنی یک روز بعد از انتخابات ریاست جمهوری این کشور و پنج روز مانده تا اجلاس آب و هوایی مهم COP۲۶ در گلاسکو از توافق پاریس خارج شود. آمریکا تمایلی به حضور در مذاکرات مربوط به مسائل آب و هوایی نداشته و با پیوستن به عربستان، کویت و روسیه از استقبال کنفرانس آب و هوایی از گزارش مهم ارگان بین دولتی علمی هیأت بین المللی تغییرات اقلیمی (IPCC) درباره این که جهان چگونه می تواند دمای زمین را زیر ۱.۵ درجه سانتی گراد در قرن حاضر نگه دارد، جلوگیری کرده است.
هیأت بین المللی تغییرات اقلیمی اقدام به ارزیابی جامع از اطلاعات علمی، فنی و اجتماعی- اقتصادی جاری در مورد مخاطرات تغییرات آب و هوایی بر اثر فعالیت های انسانی در سراسر جهان میکند.
حتی اگر آمریکا سال آینده به طور کامل از توافق آب و هوایی پاریس خارج شود، این فقط از توافق پاریس به عنوان بخشی از مذاکرات خواهد بود. آمریکا همچنین عضو کنوانسیون آب و هوایی سازمان ملل است و بعید است که از اعزام هیأت های خود به کنفرانس ها خودداری کند.