به گزارش روز چهارشنبه مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سید سعیدرضا عاملی در پیامی به مناسبت هفته پژوهش با تبیین ساماندهی مسیر پیشرفت علمی دانشگاههای کشور در گام نخست انقلاب توسط این شورا، تأکید کرد: ایران در آستانه گام دوم انقلاب کبیر اسلامی، مراحل خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی را در پیش روی خود دارد. آرمانهای انقلابی، عصر جدیدی در عالم را پیش روی ما قرار داده است که مبتنی بر فطرت آدمی، ورای نسلها، چشماندازی مبارک پیش روی ما گشوده است.
در ادامه این پیام آمده است: بالندگی این انقلاب، در پرتو انعطاف و تجدید پذیری نمایان می شود در حالیکه به اصول خود کاملاً پایبند بوده و در عرصههای اخلاق، جوانمردی و مروت، مایه سربلندی ایرانیان شده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این پیام افزوده است: اکنون فرصتهای بیشماری پیش روی ماست و جوانان به عنوان بزرگترین نیروی حرکت و تغییر، با اتکا به دستاوردهای بزرگ گذشته، حوزههای مهمی را پیش روی خود دارند که اولین آنها عرصه علم و پژوهش است. اگرچه شتاب رشد علمی کشور در ۲ دهه گذشته خیرهکننده بوده، اما این تنها آغازی بر یک راه طولانی و شاید بیپایان در تواناسازی انقلاب کبیر اسلامی به مدد علم و دانش است.
عاملی تاکید کرده است: حوزههایی نظیر فناوری نانو، بیو، هوافضا، سلولهای بنیادی و هستهای در مرزهای دانش در حال حرکت هستند در حالیکه برخی قلمروهای دیگر با موانع جدی در حرکت مواجه هستیم.
وی در این پیام یادآورشده است: در ابعاد مختلف تحقیق و توسعه، پژوهشهای بنیادی و تا حدی کاربردی وضعیت مناسبتری در مقایسه با فعالیتهای توسعهای داریم.
عاملی اضافه کرده است: با نگاهی به مسیر پیش روی در حرکت به سمت اقتصاد دانشبنیان، این مهم خود را در ضعف جدی پژوهشهای کاربردی و توسعهای در بخش کسبوکار و صنعت نمایان میسازد درحالیکه پژوهشهای دانشگاهی از وضعیت مناسبتری برخوردارند.
وی در این پیام ادامه داده است: بودجه و هزینه کرد تحقیق و توسعه در کشور حدود ۰.۵ درصد برآورد شده است که به معنای وجود فاصله بزرگ با اهداف بلند انقلاب، یعنی چهار درصد است. ناگفته نماند که آمار مناسبی از میزان تحقیق و توسعه بخش خصوصی در دسترس نیست و هیچکدام از اینها به معنای نفی توجه جدیتر به بهبود نظام علمی دانشگاهی کشور نیست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه پیام خود به مناسبت هفته پژوهش تاکید کرده است: همه اینها در حالی است که فرآیند پیشرفت دانش مبنا، در گرو ورود بخش صنعتی بزرگ به بازارهای رقابت جهانی است که به نوبه خود نیاز به تولید دانش جدید، و در نتیجه تحقیق و توسعه صنعتی را روزبهروز افزایش میدهد.
عاملی تصریح کرده است: در یک اقتصاد دانشبنیان، انتظار میرود تحقیق و توسعه بخش کسبوکار بین ۶۰ تا ۸۰ درصد هزینه کل تحقیق و توسعه را شامل شود که این مهم به لطف شکلگیری بنگاههای بسیار بزرگ و توانمند امکانپذیر خواهد بود.
عاملی در بخش دیگری از این پیام آورده است: در طلیعه گام دوم انقلاب، شورای عالی انقلاب فرهنگی افق پیش روی خود را علاوه بر ساماندهی مجدد حوزههای علمی در پرتو روزآمدسازی اسنادی نظیر نقشه جامع علمی کشور، سند نخبگان و نظایر آنها؛ جهتدهی و سیاستگذاری ورود به عرصه اقتصاد دانشبنیان قرار داده است تا همانگونه که در گام نخست مسیر پیشرفت علمی دانشگاهی کشور، یا همان طرف عرضه را ساماندهی کرد، در گام دوم به ریلگذاری مسیر تقاضای دانش در بخش صنعت و کسبوکار کمک کند.
به گزارش ایرنا، هفته پژوهش از روز شنبه ۲۳ آذرماه در دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و رشد همچنین پارک های علم و فناوری آغاز شده است و تا جمعه ۲۹ آذرماه ادامه دارد.