هفته آخر آذر ماه به نام هفته پژوهش نام گذاری شده است. هفته پژوهش امسال از ۲۳ آذرماه با شعار پژوهش اثربخش، فناوری ارزش آفرین و رونق تولید آغاز شد.
به همین مناسبت محمد رضا موحدی امروز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: دانشگاهی در حال رشد و پیشرفت است که بتواند دانشجو خود را به نحوی تربیت کند تا پس از فارغ التحصیلی در جامعه اثرگذار شود. بر همین اساس اکوسیستم کارآفرینی در دانشگاه شریف با حمایت و دادن آموزش های لازم به دانشجویان شکل گرفته تا پس از فارع التحصیلی وارد کسب و کار و فضای اشتغال شوند.
وی گفت: دانشگاه صنعتی شریف یکی از فعالترین دانشگاهها برای ارتباط با صنعت است که از نظر آماری در بین دانشگاههای کشور رتبه نخست را در همه حوزههای مختلف دارد. با توجه به ظرفیت دانشگاه جایگاه تفاهم و همکاری بیشتر از پیش است.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به برگزاری دورههای مختلف برای توسعه کارآفرینی در بین دانشجویان خاطر نشان کرد: برنامههایی مانند مدرسه اشتغال در دانشگاه ایجاد شده تا دانشجویانی که در سال آخر دوره کارشناسی و یا کارشناسی ارشد هستند، در سه مرحله خودشناسی، کسب توانمندیهای کسب و کار و مهارتهای اجتماعی برای شروع کار و فعالیت، یک دوره یک ساله را سپری کنند.
وی ادامه داد: این دورهها سبب میشود تا دانشجو مسیر به ظهور رساندن استعدادهای خود را به خوبی طی کند. این برنامه موفق بوده و در هر دوره حدود ۱۰۰ نفر از فارغ التحصیلان در مدرسه اشتغال فعالیت می کنند. این برنامه با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از یک ماه پیش راه اندازی شد و به دلیل کارآمد بودن، در چهار دانشگاه در شهرستان ها نیز در حال اجرا شدن است.
موحدی با تاکید بر اینکه شتاب دهندهها در فناوری از دیگر اجزای کمک به کارآفرینی هستند، افزود: دانشجویان ایدههای خود را در صورت ارزشمندی به مدت سه سال در مراکز رشد و شتاب دهندهها پرورش میدهند تا در نهایت در پارک علم و فناوری که شرکتهای رشد یافته هستند، این ایده به کسب و کار اولیه تبدیل شود.
وی معتقد است که برای اثر بخشی تحقیقات و پژوهش در دانشگاهها باید هستههای فناور نیز در داخل دانشگاه فعالیت کنند تا در حل مشکلات اقتصادی و فنی کشور اثرگذار شوند.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف با ذکر مثالهایی اظهار داشت: تامین قطعات مورد نیاز کشور در بیشتر صنایع برای شرکتهای دولتی و خصوصی در روزهایی که فشار تحریمهای ظالمانه وجود دارد، طرح راه حلهایی برای بر طرف شدن مشکلات زیست فناوری و اقتصادی، مدیریت، آی تی و ... حوزههایی هستند که دانشگاه شریف برای پاسخ به آنها نقش آفرین بوده است.
موحدی با اشاره به دیگر همکاریهای این دانشگاه افزود: فناوری اطلاعات، نفت، دارو، مواد شیمیایی، تامین قطعات و دیگر بخشها، حوزه هایی هستند که دانشگاه شریف همکاری خوبی با آنها دارد.
وی ادامه داد: تجهیز درون چاهی برای نفت که به افزایش توانایی و استخراج نفت کمک میکند از جمله تولیدات ساخت دانشگاه شریف به عنوان یک محصول داخلی است که در اختیار وزارت نقت قرار گرفت؛ زیرا مشابه خارجی آن در اختیار کشور قرار نمیگیرد و یا نیاز به پرداخت هزینه هنگفتی دارد.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف تصریح کرد: البته بیشتر صنایع کشور مشکلات اقتصادی دارند که این روند در نوع قراردادهای آنها تاثیر دارد تا تامین مالی پروژهها با مشکلاتی مواجه شود. اما به رغم این تنگناها و تحریمهایی که وجود دارد، همکاری دانشگاه با صنایع رشد داشته و اعتماد بین صنعت و دانشگاه بیشتر شده است. البته برای افزایش روند رو به رشد این همکاری لازم است دو طرف به یکدیگر اعتماد کرده و برای حل مشکلات یکدیگر احساس نیاز کنند.
موحدی با تاکید بر اینکه صنعت برای بر طرف کردن چالشهای خود نیازمند دانشگاه است، افزود: به عنوان مثال اگر در حوزه خودرو به واردات روی آوریم، طبیعی است که به دانشگاه نیاز نداریم. ولی وقتی به سمت طراحی و ساخت خودرو داخلی می رویم، در این هنگام تحقیقات پژوهشی نیاز است تا صنعت به سراغ پژوهشگران و دانشگاهیان برود.
وی خاطرنشان کرد: وقتی صنایع دانش بنیان در کشور شکل گیرد و بعضی از امیدها نیز به خارج به دلیل تحریمها قطع شود، اقبال به سمت راه حلهای داخلی بیشتر خواهد شد تا تهدید به فرصت تبدیل شود. خوشبختانه دانشگاه صنعتی شریف، وزارت صنایع و مراکز علمی دولت برای رسیدن به این هدف با یکدیگر همراه شدند.