به گزارش شبکه خبری "روسیا الیوم" دولت وفاق ملی لیبی مستقر در طرابلس که حمایت اکثریت جامعه جهانی را برخوردار است امروز (چهارشنبه) با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد که نیروهای ژنرال خلیفه حفتر موسوم به ارتش ملی شامگاه گذشته (سه شنبه) بار دیگر حملات خود به طرابلس، پایتخت این کشور را آغاز کرده اند.
حمله به طرابلس از ۱۱ محور
به گفته دولت وفاق ملی نیروهای حفتر تعداد زیادی راکت "گراد" را به سوی اهداف غیرنظامی در طرابلس شلیک کرده اند؛ حملات نیروهای حفتر مناطق جنوبی پایتخت همچون "صلاح الدین"، "الخله"، "السوانی" و "وادی الربیع" را بیش از همه مورد هدف قرار داده است.
خبرگزاری آناتولی نیز گزارش داده است که نیروهای ژنرال حفتر از ۱۱ محور مختلف حمله به طرابلس را آغاز کرده اند.
محورهای "الخلاطات" و "الیرموک" در ۱۵ کیلومتری جنوب طرابلس از مهم ترین مناطق درگیری میان نیروهای موسوم به ارتش ملی به رهبری ژنرال حفتر و نیروهای دولت وفاق ملی است.
مناطق اطراف فرودگاه "معیتیقه" تنها فرودگاه بین المللی پایتخت که ماه هاست پروازی از آن انجام نمی شود، از دیگر محورهای درگیری در اطراف طرابلس محسوب می شود.
مقامات محلی طرابلس: ۱ کشته و ۲۵ زخمی در موج جدید حملات
در همین حال سخنگوی کمیته بحران وزارت بهداشت لیبی در مصاحبه ای با شبکه خبری "الجزیره" اعلام کرده است که در موج جدید حملات نیروهای حفتر به طرابلس یک غیرنظامی در منطقه "صلاح الدین" کشته و ۲۵ نفر دیگر در مناطق مختلف زخمی شده اند.
رییس کمیته حقوق بشر لیبی هم در گفت و گو با الجزیره اعلام کرده از دور اول حملات به طرابلس در ماه آوریل (فروردین)، تاکنون بیش از ۱۶۰ هزار شهروند لیبیایی خانه های خود را ترک کرده و حدود ۳۰۰ نفر نیز در این حملات جان باخته اند.
۸ شهر غرب لیبی برای حمایت از دولت وفاق ملی اعلام آمادگی کردند
در تحول میدانی دیگر روز گذشته (سه شنبه) مقامات ۸ شهر لیبی از جمله "مصراته" با صدور بیانیه های جداگانه آمادگی خود را برای حمایت از دولت وفاق ملی برای مقابله با هجوم نیروهای تحت امر حفتر اعلام کردند.
ژنرال خلیفه حفتر فرمانده ارتش ملی لیبی سرانجام پنج شنبه گذشته دستور حمله مجدد به طرابلس و تصرف آن را اعلام کرد.
اوضاع در لیبی از (۱۵ فروردین ماه) همزمان با دستور ژنرال حفتر از نزدیکان "معمر قذافی" دیکتاتور پیشین لیبی به نیروهای تحت امرش برای حمله به طرابلس، متشنج شد.
لیبی از زمان سرنگونی قذافی در سال ۲۰۱۱ به دو بخش تحت تسلط دولت های موازی در شرق و غرب تقسیم شده است. نظامیان طرفدار حفتر (مورد حمایت امارات، عربستان و فرانسه) بر شرق این کشور مسلط هستند و دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج (مورد پذیرش جامعه جهانی) کنترل امور غرب لیبی را در دست دارد.
نگرانی جهانی؛ از کرملین تا الیزه
در زمینه دیپلماسی سازمان ملل متحد خواستار افزایش تحرکات دیپلماتیک برای پایان تنش در لیبی شده است. این نهاد بین المللی جامعه جهانی را برای رسیدن به یک راه حل مسالمت آمیز و سیاسی برای پایان بحران در لیبی فراخواند.
«استیفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد امروز (چهارشنبه) تاکید کرد که جامعه جهانی از تلاش های ملت لیبی و "غسان سلامه" فرستاده ویژه سازمان ملل به این کشور برای پایان دادن به بحران حمایت کند.
از سوی دیگر "رجب طیب اردوغان" رییس جمهوری ترکیه روز گذشته (سه شنبه) در تماس تلفنی با "ولادیمیر پوتین" همتای روسی خود آخرین تحولات لیبی را مورد بررسی قرار داد.
سخنگوی کرملین هم اعلام کرده است که پوتین و اردوغان قرار است ماه آینده میلادی برنامه های ترکیه برای ارسال کمک های نظامی آنکارا به دولت وفاق ملی لیبی را مورد بررسی قرار دهند.
تحرکات اروپایی
فرانسه، آلمان و ایتالیا هم از دیگر کشورهایی هستند که وارد بعد دیپلماتیک بحران لیبی شده اند.
کرملیلن اعلام کرده است که پوتین در تماس با "امانوئل مکرون" همتای فرانسوی خود ضرورت حل بحران لیبی از طریق سیاسی و دیپلماتیک را مورد بررسی قرار داد.
"لوئیجی دی مایو" وزیر خارجه ایتالیا هم روز گذشته (سه شنبه) با سفر به طرابلس و دیدار با فایز السراج رییس دولت وفاق ملی لیبی تاکید کرد که بحران این کشور به هیچ وجه راه حل نظامی ندارد و رم از تلاش های فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی برای بازگشت طرف های درگیر به روند سیاسی حمایت می کند.
"عبدالفتاح السیسی" رییس جمهوری مصر هم روز گذشته (سه شنبه) تاکید کرد که ماجرای لیبی به عمق امنیت ملی مصر گره خورده و قاهره هرگز اجازه نخواهد داد دولتی از دل شبه نظامیان، گروه های تروریستی و تندرو امور لیبی را به دست بگیرد.
السیسی که کشورش از نیروهای ژنرال حفتر در مقابل دولت وفاق ملی حمایت می کند پیشتر در حاشیه «نشست جوانان جهان» در شرم الشیخ گفته بود که دولت وفاق ملی تحت کنترل شبه نظامیان مسلح است.
بحران لیبی؛ اختلاف دوباره در روابط واشنگتن- مسکو
سفیر آمریکا در لیبی نیز با انتقاد از سیاست های روسیه مدعی شد که حمایت های مسکو از ژنرال حفتر باعث شده تا نیروهای ارتش ملی بار دیگر به طرابلس حمله کنند.
وی همچنین تاکید کرد که واشنگتن تنش های ناشی از دخالت های مسکو در ماجرای لیبی را با دقت تحت نظر دارد.
پیامدهای امضای دو توافقنامه جنجالی میان ترکیه و دولت وفاق ملی همپنان ادامه دارد
امضای دو توافقنامه همکاری میان ترکیه و دولت وفاق ملی نیز به موضوع جنجالی صحنه سیاسی در لیبی بدل شده است.
در روزهای اخیر و پس از امضای دو توافقنامه همکاری در زمینه های نظامی و دریایی میان آنکارا و طرابلس، مصر امروز (چهارشنبه) با ارسال نامه های جداگانه به دبیرکل سازمان ملل متحد و رییس دوره ای شورای امنیت به طور رسمی نسبت به امضای این دو توافقنامه اعتراض کرد.
قاهره با ارسال این نامه ها، توافقنامه های امضا شده میان رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه و فایز السراج رییس دولت وفاق ملی را غیرقانونی و باطل خواند و همچنین از مجامع جهانی خواست مانع از به رسمیت شناخته شدن این دو توافق همکاری شوند.
به گزارش روزنامه "حریت" ترکیه، اردوغان نیز در آخرین اظهارنظر خود امروز (چهارشنبه) اعلام کرد که هیاتی از ترکیه به زودی به مسکو سفر خواهد کرد تا با طرف روسی درخصوص اعزام نیروهای نظامی ترکیه به لیبی مذاکره کند.
موضوعی که تعداد دیگری از کشورهای منطقه مدیترانه ازجمله یونان و قبرس را درخصوص حضور نظامی ترکیه در لیبی حساس کرده و آنها را به تکاپوی سیاسی واداشته است.
به نظر می رسد شرایط لیبی و تحولات سریع سیاسی و میدانی در این کشور به سمتی حرکت می کند که چشم انداز استقرار ثبات و آرامش در آن بیش از هر زمان دیگر مخدوش شده و آینده سیاسی این کشور را در هاله ای از ابهام قرار داده است.