تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۰۶:۴۳

لندن – ایرنا – نمایندگان مجلس عوام انگلیس امروز (جمعه) که آخرین روز کاری پارلمان پیش از آغاز تعطیلات پایان سال بشمار می رود با رای گیری درباره طرح دولت بوریس جانسون در خصوص چگونگی خروج این کشور از اتحادیه اروپا، سرنوشت برگزیت را رقم خواهند زد.

این برای چهارمین بار است که نمایندگان مجلس عوام انگلیس درباره نحوه اجرای برگزیت رای‌گیری می کنند. قانون گذاران انگلیس در یک سال گذشته سه بار طرح دولت سابق ترزا می را عمدتا به دلیل اختلاف نظر بر سر آینده مرزی ایرلند شمالی رد کردند. آنها آخرین بار درباره اصل سند توافق‌نامه برگزیت، بدون بیانیه سیاسی خروج از اتحادیه اروپا رای گیری کردند اما باز رای لازم را کسب نکرد.

«می» تلاش زیادی را به خرج داد تا شکست اجرای برگزیت در کارنامه او ثبت نشود. به همین خاطر او در یک عقب نشینی آشکار به طرح برگزاری دوباره همه پرسی مجدد درباره خروج از اتحادیه اروپا چراغ سبز نشان داد تا نمایندگان مجلس با طرح او موافقت کنند. اما سه روز بعد یعنی سوم خرداد ماه در واکنش به فشارهای داخلی، مقابل دفتر نخست وزیری حاضر شد و اعلام کرد که از قدرت کناره گیری می‌کند.

پس از آن بوریس جانسون وزیر امور خارجه «ترزا می» که در اعتراض به توافق برگزیت کناره گیری و در انتظار تصاحب قدرت کمین کرده بود، موفق شد تا در انتخابات فشرده درونی حزب، سکان دولت اقلیت محافظه کار را بدست بگیرد.

«ترزا می» در انتخابات زودهنگام سال ۲۰۱۷ موفق به کسب اکثریت مطلق کرسی‌های مجلس نشد و با حزب اتحادگرای دمکراتیک ایرلند شمالی ائتلاف کرده بود.

آغاز کار جانسون با تعطیلات تابستانی پارلمان هم زمان شد و او از این فرصت برای مذاکره با اتحادیه اروپا و اصلاح توافق‌نامه برگزیت بهره برداری کرد. دو ماه بعد جانسون توافق‌نامه جدید را به مجلس برد تا موافقت نمایندگان را کسب کند. اما در آستانه رای گیری، نمایندگان در اقدامی غافلگیر کننده لایحه‌ای را تصویب کردند که اختیار نحوه اجرای توافق‌نامه را از دولت به پارلمان واگذار می‌کرد. به این ترتیب نمایندگانی که به دنبال برگزاری دوباره همه پرسی برگزیت بودند روزنه‌ای را برای این کار ایجاد کرده و مانع وعده جانسون برای اجرای برگزیت در موعد ۳۱ اکتبر (۹ آبان) شدند.

نخست وزیر انگلیس سرانجام برگزاری انتخابات زودهنگام را بعنوان راه حلی مطمئن برای تضمین خروج انگلیس از اتحادیه اروپا پیشنهاد کرد که مورد توافق نمایندگان مجلس قرار گرفت.

در جریان این انتخابات که هفته گذشته برگزار شد، جانسون موفق شد اکثریت قاطع کرسی‌های پارلمان را کسب کند. ساعاتی پس از اعلام نتیجه انتخابات، جانسون مقابل دفتر نخست وزیری، روبری دوربین خبرنگاران قرار گرفت و تصریح کرد که برگزیت را در موعد جدید ۳۱ ژانویه (۱۱ بهمن) اجرای خواهد کرد. او که با اطمینان از نتیجه رای گیری پارلمان بر سر توافق برگزیت سخن می گفت، تصریح کرد که موضوع برگزیت غیر قابل بحث است و بدون هیچ اما و اگری اجرا خواهد شد.

او دیروز در سخنان ملکه انگلیس در مراسم گشایش رسمی پارلمان که توسط نخست وزیر تنظیم می شود تاکید کرد که تاریخ خروج از اتحادیه اروپا طبق لایحه‌ای که به مجلس پیشنهاد خواهد شد، به قانون تبدیل می‌شود.

پیش بینی می شود که نمایندگان مجلس با اکثریت آرا به توافق‌نامه برگزیت رای موافق بدهند. به این ترتیب گام اصلی برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا برداشته خواهد شد و انگلیس در مرحله بعد بایستی مذاکرات درباره آینده همکاری با اتحادیه اروپا را آغاز کند.

ناگفته نماند که اسکاتلند هم ساز جدایی از انگلیس را دوباره کوک کرده و نیکلا استرجن سروزیر این منطقه به دنبال برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ است. استرجن برخورداری از حق استقلال عمل برای اسکاتلند را حائز اهمیت توصیف کرده و می‌گوید: ملت اسکاتلند در انتخابات پارلمانی به روشنی اعلام کردند که تمایلی به خروج از اتحادیه اروپا توسط دولت محافظه کار به رهبری بوریس جانسون ندارند.

از سویی برخی تحرکات ملی گرایانه در منطقه ولز هم مشاهده شده است و رهبر حزب "پلید کیمرو " به دنبال استقلال این منطقه از انگلیس است.

به هر روی، انتظار می رود توافق‌نامه برگزیت امروز به تصویب مجلس عوام رسیده و پس از بازگشایی پارلمان از تعطیلات پایان سال، برای تایید نهایی به مجلس اعیان فرستاده شود.

 اواخر ماه ژانویه ( اوایل بهمن ) ، توافق‌نامه برای تائید ملکه به دربار فرستاده خواهد شد و نهایتا اگر همه پیش‌بینی ها درست باشد انگلیس ۳۱ ژانویه رسما پس از نزدیک به ۴ دهه اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد.