تهران- ایرنا- درحالیکه مقام های برگزار کننده در مالزی می‌گویند از سران و شخصیت های ۵۶ کشور اسلامی از جمله عربستان برای شرکت در اجلاس اجلاس سران کوالالامپور دعوت کردند، اما برخی رسانه های عمدتا عربی با سناریوی " برجسته سازی شکاف ها میان کشورهای اسلامی" در گزارش های خود درصدند تا ابتکار مالزی برای یافتن راهبردهای نوین درمورد مسائل جهان اسلام و کشورهای شرکت کننده در آن را رویارویی گروهی از کشورهای اسلامی علیه سازمان کنفرانس اسلامی جلوه دهند.

رسانه های عمدتا عربی وابسته به عربستان پیشتازی گروهی از کشورهای اسلامی را برای گامی جدید در رفع مسائل بیشمار در جهان اسلام را برنتابیده و عمدتا درگزارش های خود "بلوک سازی" میان کشورهای اسلامی را تقویت می کنند.
 

ماهیت اجلاس

ناظران منطقه می گویند :اجلاس «کوالالامپور ۲۰۱۹» به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای دیپلماتیک جهان اسلام در سال جاری و ابتکار ماهاتیر برای طرح مسائل  مبتلا به جهان اسلام  و یافتن راهبردها و ایده های جدید برای رفع آن هاست.

براساس اعلام مقام های مالزیایی، این کشور دعوت رسمی از سران و شخصیت های ۵۶ کشور جهان اسلام برای حضور دراجلاس کوالالامپور داشته اما از ۵۶ نفر از سران دعوت شده فقط سه نفر از رهبران اصلی کشورها شامل حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر دراین اجلاس حضور یافتند.

این اجلاس چهار روزه در روزهای ۱۸ تا ۲۱ دسامبر (۲۷ تا ۳۰ آذر) در مرکز همایش‌های کوالالامپورپایتخت مالزی برگزار می‌شود، مسایل مربوط به مسلمانان را درهفت محور کاری شامل توسعه و حاکمیت، یکپارچگی و حکومت خوب؛ فرهنگ و هویت، عدالت و آزادی؛ صلح، امنیت و دفاع، تجارت و سرمایه گذاری، و مدیریت اینترنت و فناوری مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد.  

احیای تمدن اسلامی، یافتن راه حل‌های جدید و کارآمد برای مشکلات مبتلا به جهان اسلام، مشارکت در بهبود امور مسلمانان، ملل مسلمان و ایجاد شبکه جهانی میان رهبران اسلامی، روشنفکران، دانشمندان و متفکران از جمله اهداف این اجلاس چهار روزه اعلام شده است.  

دبیر اجلاس سران کوالالامپور ۲۰۱۹ پیش از شروع این رویداد بین المللی گفته بود که رهبران، مقام‌ها، شخصیت‌های سیاسی و اندیشمندان از ۵۲ کشور، شرکت خود در این اجلاس را مورد تائید قرار دادند.

"مجاهد یوسف روا" وزیر امور مذهبی مالزی پیش از شروع اجلاس گفت: مسائلی مانند اسلام هراسی و افراط گرایی از جملات موضوعات مهم مطرح در اجلاس بین المللی کوالالامپور است که با حضور رهبران کشورهای مختلف جهان برگزار می‌شود.  

به گفته وی "افراط گرایی منجر به اقدامات تروریستی به نام دین شد و اسلام هراسی را دامن زد؛ ترس بی‌اساسی که باعث ایجاد تبعیض و انگ زدن به مسلمانان در سراسر جهان شد." 

مجاهد تاکید کرد که این اجلاس با روایت "اسلام رحمت للعالمین" قصد دارد به جهانیان بگوید که اسلام یک دین مترقی و پربار است که صلح را در سراسر جهان می‌خواهد و این پیام بسیار مهم است چرا که منعکس کننده قصد واقعی اسلام بوده و ما درصدد هستیم تا در اجلاس کوالالامپور این پیام را به جهانیان برسانیم.  
 

 خشم عربستان از برگزاری اجلاس

خشم، نارضایتی عربستان و اقدامات پنهان و آشکار این کشور و برخی متحدان عرب وی برای جلوگیری از برگزاری این اجلاس و ایجاد شک و ظن در مورد چنین رویدادی در رسانه های مختلف انعکاس آشکاری داشت.

مخالفت کامل عربستان با برگزاری این اجلاس البته به عدم حضوردراجلاس ختم نشد و رسانه ها از ایجاد کارشکنی و اعمال فشار بر سران کشورهای اسلامی برای شرکت دراین اجلاس خبر دادند.

فری مالزی نوشت: این رسانه آگاه شده که عربستان از برگزاری این اجلاس و شرکت رهبران ایران و قطر در آن ناخرسند است.

این رسانه مالزیایی حتی از فشارها بر روی ماهاتیر محمد به عنوان مبتکر این اجلاس خبر داد و نوشت: عربستان از برگزاری اجلاس اسلامی کوالالامپور ناراضی است و فشارها بر سران کشورهای اسلامی برای شرکت نکردن در این اجلاس وجود داشته است.

رسانه چپگرای مالزی درگزارش خود نوشت: "اجلاس کوالالامپور ۲۰۱۹ " برای بحث در مورد مسائل مسلمانان با حضور دکتر "حسن روحانی" رییس جمهوری ایران، "رجب طیب اردوغان" رییس جمهوری ترکیه و "شیخ تمیم بن حمد آل ثانی" امیر قطر که همه از منتقدان سرسخت عربستان هستند، در حال برگزاری است. دکتر ام، نخست وزیر مالزی به دلیل میزبانی گردهمایی رهبران مسلمانی تحت فشار قرار گرفته است. ریاض می گوید که در سه سال گذشته  ترکیه، قطر و ایران تلاش هایی برای مقابله با ائتلاف حامی واشنگتن داشته اند.

طبق این گزارش؛ " عربستان  به دلیل اینکه مالزی نیروهای نظامی خود را از ائتلاف عربی علیه یمن خارج کرده و طرح ساخت "مرکز سلمان" در کوالالامپور را لغو کرد،  از این کشور ناراضی بوده و برگزاری این اجلاس نیز آسیب دیگری برای عربستان تلقی شده است. "

 لغو سفر"عمران خان" نخست وزیر پاکستان به مالزی برای شرکت در اجلاس کوالالامپور در لحظات پایانی و عدم حضور جوکو ویدودو رئیس جمهوری اندونزی به عنوان پرجمعیت ترین کشور مسلمان در جهان  به عنوان به عنوان گام های اعمال فشار عربستان بر رهبران کشورهای اسلام برای عدم شرکت در اجلاس کوالالامپور در بسیاری از رسانه ها انعکاس یافت.

این رسانه ها اهدای کمک های مالی ریاض به اقتصادهای تضعیف شده کشورهایی مانند پاکستان و اعمال نفوذ بر رهبران کشورهای اسلامی از طریق سهمیه بندی پذیرش حجاج برای سفر به مکه و مدینه را دوابزار مهم عربستان برای دراین زمینه عنوان کردند.
 

 واکنش مشابه متحدان عربستان

 برخی کشورها و مقام های عربی نیز مسیر عربستان را برای تضعیف اجلاس کوالالامپور دنبال کردند.  این کشورها و مقام های عمدتا متحد عربستان  نیز از نشان دادن خشم خود در برگزاری نشست کوالالامپور دریغ نکردند. دبیر کل سعودی تبار سازمان همکاری اسلامی، امارات متحده عربی و بحرین واکنش های مشابهی در این زمینه از خود داشتند. آنها با هدف تضعیف این نشست ضمن انتقاد از آن، برگزاری چنین نشست هایی را بدون عربستان، شکست خورده توصیف کردند.
 

 رسانه های غربی

 کنفرانس کوالالامپور در رسانه های غربی انعکاس گسترده ای نیافت و این رسانه ها عمدتا چشم خود را برآن بستند و یا خبر و گزارشی در مورد تقابل این اجلاس با سازمان کنفرانس اسلامی منتشر ساختند.

یورونیوز دراین زمینه در گزارشی با عنوان اینکه " بیست کشور اسلامی در غیاب عربستان و پاکستان در مالزی گردهم آمدند" اقدام به انعکاس واکنش های عربستان و متحدان این کشور در قبال اجلاس کرد.

این رسانه نوشت : سازمان همکاری اسلامی روز چهارشنبه در انتقادی تند و آشکار به اجلاس کشورهای اسلامی در مالزی اعلام کرد که برپایی این نوع نشست‌ها موجب «تضعیف اسلام» می‌شود.

یورونیوز افزود: این واکنش تند در حالی ایراد می‌شود که عربستان، ‌ کشوری که ریاست دوره‌ای سازمان همکاری اسلامی را برعهده دارد برپایی نشست کشورهای اسلامی در کوالالامپور را ناکارآمد توصیف و از حضور در آن امتناع کرده بود. غیبت عربستان سعودی، کشوری که مقاماتش تولیت دو مکان مقدس در شهر مکه و مدینه را برعهده دارند از دید تحلیل‌گران خود نشانه دسته بندی و اختلاف نظرهای عمده میان کشورهای اسلامی در جهان است.

این رسانه افزود: به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، ملک سلمان در جریان گفتگویی تلفنی با مهاتیر محمد تاکید کرده است که مسائل عمده جهان اسلام باید در جریان نشستی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد که توسط سازمان همکاری اسلامی سازماندهی و تدارک دیده باشد. پاکستان نیز از جمله غایبان مهم نشست کوالالامپور است. به گفته برخی مسئولان پاکستانی عمران خان که خود از سازماندهندگان این نشست بوده تحت فشار ریاض از شرکت در آن انصراف داده است.

این رسانه درعین حال نوشت: عربستان سعودی گفته است که این اجلاس مکانی مناسب برای طرح مشکلات بیش از یک میلیارد و هفتصد میلیون مسلمان در جهان نیست در حالی که تحلیلگران ترس از انزوای دیپلماتیک به واسطه حضور رقبای منطقه‌ای از جمله ایران، قطر و ترکیه را دلیل اصلی عدم شرکت عربستان سعودی در اجلاس کوالالامپور عنوان کرده اند.

بخش عربی اسکای نیوز هم به نقل ز یوسف العثیمین، سیاستمدار عربستانی که دبیر کلی سازمان همکاری اسلامی را برعهده دارد گزارش داد: «برپایی اجلاس و نشست‌هایی خارج از چارچوب سازمان همکاری اسلامی، به ویژه دراین برهه از زمان که جهان شاهد مناقشات متعدد است به نفع امت اسلامی نیست.

این رسانه ها با انتشار اخبار و گزارش هایی به نقل از تحلیلگران اعلام کردند: برپایی اجلاس کوالالامپور زمینه تشکیل یک آلترناتیو را برای سازمان همکاری اسلامی فراهم می‌کند که به صورت «دو فاکتو» توسط عربستان هدایت می‌شود و دبیرخانه دائمی آن نیز در شهر جده است.

این در حالی است که مقام های مالزی این احتمالات و تحلیل های عمدتا عربی- غربی را کاملا رد کردند. دفتر نخست وزیر مالزی حتی با صدور بیانیه ای تاکید کرد که هدف از برپایی این اجلاس آن گونه که برخی منتقدان و یا تحلیلگران گفته‌اند دامن زدن به دسته بندی و تشکیل «بلوک» جدید درجهان اسلام نبوده و این اجلاس صرفا گامی برای طرح مسائل کنونی جهان اسلام  و یافتن راهبردهای جدید برای آنها به منظور بهبود امور مسلمانان درجهان است.