تهران- ایرنا- فرود فضاپیمای ژاپنی روی یک جرم فضایی، مشاهده بلعیده شدن یک ستاره نوترونی توسط سیاه‌چاله فضایی، پرتاب اولین فضاپیمای تجاری به مدار زمین، استفاده از انرژی نور خورشید برای تامین‌توان یک فضاپیما، ذوب شدن بی‌سابقه یخ‌های قطبی، پیش‌بینی افزایش ۹۰ سانتیمتری سطح دریاها تا سال ۲۱۰۰ میلادی و پیش‌بینی انقراض ۵۰۰ هزار تا یک میلیون گونه گیاهی و جانوری بخشی از مهم‌ترین وقایع علمی نیمه دوم سال ۲۰۱۹ میلادی هستند.

نشریه بیزنس اینسایدر هر سال شگفت‌انگیزترین اکتشافات و وقایع علمی سال را طبقه‌بندی و بررسی می‌کند. در ادامه این گزارش به بخشی از این موارد اشاره می‌کنیم.


فرود فضاپیمای ژاپنی روی جرم فضایی
کاوشگر Hayabusa-۲ که سال ۲۰۱۴ میلادی توسط آژانس کاوش‌های هوافضای ژاپن به فضا پرتاب شده بود، در ماه جولای سال ۲۰۱۹ میلادی روی سطح یک جرم فضایی موسوم به Ryugu واقع در فاصله ۸.۸۵۱.۳۹۰ کیلومتری زمین فرود آمد تا از آن نمونه‌برداری کند. محققان امیدوارند با بررسی این نمونه‌ها درک بهتری از  نحوه شکل‌گیری مواد اولیه حیات در زمین در اثر برخورد این اجرام فضایی به دست آورند.

بلعیده شدن یک ستاره نوترونی توسط سیاه‌چاله فضایی
در ماه آگوست، محققان آثار برخورد یک سیاه‌چاله با یک ستاره نوترونی را شناسایی کردند. این برخورد فاجعه‌آمیز که نزدیک به یک میلیارد سال قبل رخ داده است، موجب اعوجاج فضا و زمان شده و پدیده‌ای موسوم به امواج گرانشی را ایجاد کرده است که در سال ۲۰۱۹ میلادی از زمین عبور کردند. این سومین رخدادی بود که محققان با استفاده از آشکارسازهای امواج گرانشی مشاهده کردند.
اینشتین وجود امواج گرانشی را در سال ۱۹۱۵ میلادی پیش‌بینی کرده بود، اما تصور می‌کرد این امواج بسیار ضعیف بوده و امکان دریافت آن‌ها در زمین وجود ندارد. اما اکنون فناوری‌های پیشرفته خلاف این تصور را نشان دادند.

پرتاب اولین فضاپیمای تجاری به مدار زمین
در ماه مارس ۲۰۱۹ شرکت اسپیس ایکس SpaceX فضاپیمای تجاری Crew Dragon را به فضا پرتاب کرد و عنوان اولین فضاپیمای تجاری طراحی شده برای انتقال انسان به فضا را به خود اختصاص داد. پرواز موفقیت‌آمیز این فضاپیما نقطه‌عطفی برای آمریکا محسوب می‌شود. از آنجا که ناسا ناوگان شاتل‌های فضایی خود را در سال ۲۰۱۱ میلادی از رده خارج کرد، آمریکا تاکنون از موشک‌های روسی برای انتقال فضانوردان خود به ایستگاه فضایی استفاده می‌کرد.

استفاده از انرژی نور خورشید برای تامین‌توان یک فضاپیما
در تابستان ۲۰۱۹ میلادی بنیاد مردم‌نهاد انجمن سیاره‌ای واقع در آمریکا، ماهواره‌ای موسوم به LightSail۲ را به مدار زمین فرستاد. این ماهواره پس از قرار گرفتن در مدار زمین، بادبان ۳۲ متر مربعی خود را باز کرد. با برخورد و انعکاس ذرات نور به این بادبان، تکانه ذرات به فضاپیما منتقل می‌شود و یک منبع نامحدود از انرژی را برای آن فراهم می‌کند. با پیشرفت این فناوری تامین نیرو محرکه، ممکن است روزی فضاپیماها امکان دستیابی به منظومه‌های نزدیک را به دست آورند. اکنون به دلیل محدودیت میزان سوخت قابل حمل توسط فضاپیماها، چنین امکانی وجود ندارد.

ذوب شدن بی‌سابقه یخ‌های قطبی
در ماه آوریل ۲۰۱۹ میلادی مشخص شد یخ‌های گرینلند با سرعت متوسط ۲۸۶ میلیارد تن در سال در حال ذوب شدن هستند. در حالی که تنها دو دهه قبل میانگین سرعت ذوب شدن این یخ‌ها سالانه تنها ۵۰ میلیارد تن بود. در سال ۲۰۱۲ میلادی گرینلند ۴۰۰ میلیارد تن یخ را از دست داد. این در حالی است که قطب جنوب در طول دهه گذشته به طور متوسط سالانه ۲۵۲ میلیارد تن یخ را از دست داده است. در دهه ۱۹۸۰ میلادی میزان ذوب سالانه یخ‌های قطب جنوب حدود ۴۰ میلیارد تن بود.
علاوه بر این یخچال Thwaites واقع در غرب قطب جنوب سالانه ۸۰۰ متر کوچک‌تر می‌شود و آب حاصل از ذوب شدن آن ۴ درصد از افزایش سطح آب‌های جهان را شکل می‌دهد. بر اساس تحقیقی که در ماه جولای منتشر شده، این یخچال یک بمب ساعتی برای زمین محسوب می‌شود که در حال نزدیک شدن به نقطه غیرقابل برگشت است و پس از آن تمام یخچال درون اقیانوس سقوط می‌کند. در چنین وضعیتی سطح دریاهای جهان به میزان ۴۵ سانتیمتر افزایش خواهد یافت.

پیش‌بینی افزایش ۹۰ سانتیمتری سطح دریاها تا سال ۲۱۰۰ میلادی
در ماه سپتامبر هیات بین دولتی تغییر اقلیم سازمان ملل متحد اعلام کرد تا پایان هزاره سطح آب دریاها به میزان ۹۰ سانتیمتر بالا خواهد آمد. این رخداد زندگی صدها میلیون نفر از ساکنین جزایر کوچک و مناطق ساحلی را با چالش مواجه می‌کند.
بر اساس تحقیقات دیگر،‌ در صورتی که وضعیت تولید گازهای گلخانه‌ای به همین ترتیب ادامه یابد تا سال ۲۱۰۰ میلادی افزایش سطح دریاها موجب مهاجرت ۶۳۰ میلون نفر خواهد شد.

پیش‌بینی انقراض ۵۰۰ هزار تا یک میلیون گونه گیاهی و جانوری
بر اساس گزارشی که در ماه آوریل منتشر شد، حدود ۴۰ درصد از دوزیستان، بیش از ۳۳ درصد از تمام پستانداران دریایی و مرجان‌ها و حداقل ۱۰ درصد از گونه‌های حشرات عمدتا به دلیل فعالیت‌های انسان در معرض نابودی قرار دارند. همچنین محققان دریافتند ۵۰۰ هزار گونه ساکن خشکی فاقد زیستگاه‌های کافی برای تضمین بقا در بلند مدت هستند.
این تحقیقات تایید دیگری بر این واقعیت است که زمین در میانه راه ششمین انقراض بزرگ جانداران در طول تاریخ حیات قرار دارد.