مرکز همایش های بین المللی صداوسیما شامگاه سه شنبه (سوم دی) میزبان مراسم اختتامیه سومین جشنواره تلویزیونی مستند با حضور معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده، عبدالعلی علی عسگری رئیس سازمان صداوسیما، مرتضی میرباقری معاون سیما و سلیم غفوری رئیس شبکه مستند سیما بود.
سومین جشنواره مستند سیما در بخش های فیلم مستند کوتاه، نیمهبلند و بلند، عکس و مستندنگاری از اردیبهشت سال جاری با فراخوان برای دریافت آثار کار خود را شروع کرد، آثار مستند راهیافته به بخش مسابقه که از شبکه مستند از ۱۵ تیر جاری پخش شدند دردو بخش مردمی و هیات داوران، داوری شدند. همچنین بخش عکس شامل دو زیرمجموعه تکعکس و گزارش تصویری بود. بخش مستندنگاری به دلیل اهمیت پژوهش در کار مستندسازی از این دوره به جشنواره اضافه شد. در این بخش فعالان رسانه و خبرنگاران می توانستند سه گزارش منتشرشده خود را با محتوای فرهنگی و اجتماعی برای شرکت در فراخوان جشنواره ارسال کنند.
برگزیدگان بخش مستندنگاری و عکس
در بخش مستند نگاری عنوان نخست، تندیس برگ زرین جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ سه میلیون تومان جایزه نقدی به سامان رحمتیان از خبرگزاری ایرنا برای گزارش مستند بازار گرم اسلحه رسید.
زهرا روزبروزی برای گزارش مستند اینجا مرادآباد، هفت کیلومتر تا بهشت به عنوان نفر دوم این بخش، دیپلم افتخار و مبلغ ۲ میلیون تومان جایزه نقدی را دریافت کرد و راضیه عباسی برای گزارش مستند سونامی ترسناک زباله در جایگاه سوم دیپلم افتخار و مبلغ یک میلیون تومان جایزه نقدی را به خود اختصاص داد.
همچنین در بخش عکس دیپلم افتخار و مبلغ ۲ میلیون تومان به نفر سوم عرفان سامان فر برای مجموعه عکس ردپای انسان در طبیعت، دیپلم افتخار و مبلغ سه میلیون تومان به نفر دوم محمدحسین مهیمنی برای مجموعه عکس غرق در زباله و برگ زرین، دیپلم افتخار و مبلغ ۵ میلیون تومان به نفر اول محسن کابلی برای مجموعه عکس آت اوغلان اهدا شد.
فیلمهای مستند برگزیده
فیلم فرشاد آقای گل ساخته جعفر صادقی جایزه ویژه هیات داوران را برای پژوهش بصری و استفاده درست تصاویر آرشیوی شامل دیپلم افتخار و مبلغ ۵ میلیون تومان دریافت کرد. همچنین فیلم عشق شمعدانیها به کارگردانی میلاد محمدی دیگر جایزه ویژه هیات داوران را شامل دیپلم افتخار و مبلغ ۵ میلیون تومان جایزه ویژه تحقیق و پژوهش را گرفت.
تندیس برگ زرین جشنواره، دیپلم افتخار، مبلغ ۱۲ میلیون تومان جایزه نقدی و ۴۰ میلیون تومان حمایت از تولید فیلم به امیر باشتی برای مستند مهرآباد ـ ناریتا، تندیس برگ زرین جشنواره، دیپلم افتخار؛ مبلغ ۵ میلیون تومان جایزه نقدی و ۱۵ میلیون تومان حمایت از تولید فیلم به آرمان قلی پور دَشتَکی برای مستند کوتاه استشهادی برای خانعلی، تندیس برگ زرین جشنواره، دیپلم افتخار، مبلغ ۷ میلیون تومان جایزه نقدی و ۲۵ میلیون تومان حمایت از تولید فیلم نیز به محمدرضا خوش فرمان برای مستند توتیا رسید.
در بخش مردمی نیز که آثار با آرای مردم انتخاب شده بودند، تندیس برگ زرین جشنواره، دیپلم افتخار، مبلغ ۱۲ میلیون تومان جایزه نقدی و ۴۰ میلیون تومان حمایت از تولید فیلم به مهدی زمان پور کیاسری برای مستند پاپِلی، تندیس برگ زرین جشنواره؛ دیپلم افتخار، مبلغ ۵ میلیون تومان جایزه نقدی و ۱۵ میلیون تومان حمایت از تولید فیلم به اسماعیل اکسیری فرد برای مستند کوتاه چشم به راه و تندیس برگ زرین جشنواره، دیپلم افتخار، مبلغ ۷ میلیون تومان جایزه نقدی و ۲۵ میلیون تومان حمایت از تولید فیلم تقدیم می شود به بهناز رَفائیل زاده و مالک شیخی برای مستند نیمه بلند خارجی رسید.
حوزه مستند در حال رشد و توسعه است
رئیس صداوسیما در مراسم اختتامیه سومین جشنواره تلویزیونی مستند گفت: این جشنواره ملی موجب رشد مستند را فراهم کرده است. امیدوارم این جریان ادامه داشته باشد.
علیعسکری با اشاره به اهمیت مستند و شبکه مستند سیما افزود: نخبگان جامعه از این شبکه استفاده میکنند؛ البته مردم عادی هم بیننده شبکه مستند هستند، اما این مهم است که شبکه مستند مورد توجه نخبگان و اساتید و محققان و دانشمندان کشور قرار گیرد.
وی برگزیدگان این جشنواره را سرمایههای ملی دانست و اظهار داشت: حوزه مستند در حال رشد و توسعه است، بودجه و امکانات زیادی را هر سال براساس لیاقت و شایستگی به بخش مستند دادیم، بودجه اجرایی و تولیدی شبکه مستند را با همه سختیها ۵۰ درصد دیگر اضافه خواهیم کرد.
رئیس صداوسیما ادامه داد: تراز ما در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه در برترین تراز قرار دارد، کشورهای اطراف ما هیچ کدام از توانایی و تراز جمهوری اسلامی در مستند ندارند و این افتخارات بزرگ باید ادامه داشته باشد.
مستند به دلیل اینکه با واقعیات سر و کار دارد متعهدترین گونه تولیدی در قبال واقعیات و حقیقت هاست، امروز با فناوریهایی که ایجاد شده مردم جهان با نگاه هنرمندانه مستندسازان به جهان نگاه میکنند.
علی عسکری بیان کرد: مستندسازان شجاعانه با قبول خطرها برای شکار لحظهها واقعیتها مخاطرات را میپذیرند و لحظات را در مییابند. زیباترین صحنهها را برای انسانها تهیه میکنند که اعجاب انگیز و بسیار زیباست و با هنر در آمیخته میکنند و با دیدگاه و عقبه تحقیقاتی بسته زیبایی را به انسانها تحویل میدهند.
سرمایه گذاری صداوسیما برای انتقال پیام انقلاب از قاب شبکه مستند
معاونت سیمای صداوسیما نیز در این مراسم گفت: کشور ما به دلیل داشتن کامل ترین دین آسمانی، برخورداری از تمدن و فرهنگ بسیار غنی، برخورداری از انقلاب عظیم و استثنایی، تجربه هشت سال دفاع مقدس و در تداوم آن ایجاد یک جبهه مقاومت منطقه ای بالندگی و رویارویی که با استکبار و صهیونیسم جهانی دارد در تبیین آرمان های انقلاب مسئولیت خطیری در جهان به ویژه جوامع اسلامی دارد.
وی با اشاره به اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای زیادی در عرصه های مختلف کسب شده، گفت: باید به طرق و در قالب های مختلف برنامه سازی، این میراث عظیم را در اختیار تشنگان حقایق ناب قرار دهیم.
میرباقری افزود: به لطف خدا در ۴ دهه گذشته در تمام ساختارها در رسانه ملی در صنعت سریال سازی، مستندسازی، انیمیشن، برنامه های ترکیبی و مسابقات و غیره در تراز خوبی قرار داریم و فاصله خود را با کشورهایی که در این حوزه حرفی برای گفتن دارند کم کرده ایم، از ظرفیت انسانی خوبی برخورداریم و در منطقه حتی به ظرفیت های ما چشم دوخته اند.
فیلم مستند به دلیل چابکی و پویایی در ساختارش برای جاری و ساری شدن پیام های دین و انقلاب ما بسیار مهم و تاثیرگذار است که به لطف خدا در صداوسیما هم سرمایه گذاری بسیار قابل اعتنایی در این زمینه شده است.
معاون سیما افزود: شبکه مستند برای بیان واقعیت ها راه اندازی شد و در این راستا تمام شبکه های ما به عنوان اقمار منظومه شبکه مستند در حوزه مستند همکاری دارند و برنامه سازی می کنند و تعمیم و پخش برنامه را بر عهده دارند. بین شبکه های تخصصی، موفق ترین و پربیننده ترین شبکه، شبکه مستند است. شبکه مستند در حالی که در زمینه های ورزشی، هنری، سرگرمی و سریال برنامه ندارد، توانسته است با برنامه های مستند موفق ترین شبکه تخصصی باشد و اقبال عمومی مردم و فرهیختگان نسبت به این شبکه زیاد است
میرباقری تاکید کرد: باید سوژه های مستندسازان برگرفته از عالم و ساحت مافوق و مجربات باشد که با بیان ساده و قابل فهم، حقیقت عالم هستی روایت شود.
در این مراسم همچنین با حضور سردار احمد نوریان معاون ناجا و مجتبی رشوند مدیرعامل ناجی هنر از مستند کاش آنجا نبودم به کارگردانی مهدی ناظریان به دلیل پرداختن به آسیبهای اجتماعی و عواقب خشونت تجلیل شد. افزون بر این، حجت الاسلام علیمحمد متوسلی مدیر امور آموزش و پژوهش ستاد اقامه نماز و معصومه ابتکار معاون امور زنان ریاست جمهوری از مستند ناز قلیچی به کارگردانی علیرضا جهانیفر تجلیل کردند.
نخستین جشنواره تلویزیونی فیلم مستند سال ۹۶ توسط شبکه مستند سیما و با هدف شناسایی و جذب استعدادهای جوان و با شعار روایت حقیقت در قاب واقعیت برگزار شد. آثار مستند در این رویداد در سه بخش آثار کوتاه زیر ۳۰ دقیقه، آثار نیمه بلند ۳۰ تا ۶۰ دقیقه و آثار بلند بالاتر از ۶۰ دقیقه، از مستندسازان دریافت و بعد از انتخاب اولیه به بخش مسابقه راه یافت. این آثار از شبکه مستند سیما پخش و در دو بخش جایزه مردمی و جایزه هیات داوران داوری شد.
دومین دوره جشنواره تلویزیونی فیلم مستند در سال ۹۷ غیر از بخش مستند شامل عکس های مستند در دو زیرگروره تک عکس و مجموعه عکس نیز شد و سومین گام این جشنواره که از ۱۵ تیر سال جاری با پخش مستندهای راه یافته به بخش مسابقه شروع شد با افزودن بخش مستندنگاری به دلیل اهمیت پژوهش در کار مستندسازی برگزار شد. در این بخش فعالان رسانه و خبرنگاران می توانستند سه گزارش منتشر شده خود را برای شرکت در فراخوان جشنواره ارسال کنند.
در سومین دوره جشنواره تلویزیونی مستند سیما ۷۰۰ مستند به دبیرخانه جشنواره رسیده بود که از این بین ۶۷ مستند ساخته مستندسازانی از سراسر کشور به نمایش درآمد و با بخش انتخاب مردمی، مخاطبان امکان رای دادن به آثار منتخب خود را داشتند.