سیزدهمین جشنواره بینالمللی سینماحقیقت از ۱۸ تا ۲۵ آبان در پردیس سینمایی چارسو به دبیری محمد حمیدیمقدم برپاست. این جشنواره در بخش مسابقه ملی شامل ۶۲ فیلم است. از این تعداد ۲۷ فیلم به گونه مستند کوتاه، ۱۵ فیلم به گونه مستند نیمهبلند و ۲۰ فیلم به گونه مستند بلند اختصاص دارند که کامران شیردل، یونس شکرخواه، سیفالله صمدیان، پیروز کلانتری، حبیب احمدزاده، محمدحسین مهدویان و مونا زندی داوری برای انتخاب برترین مستندها را در این بخش به عهده دارند.
همچنین در بخش مسابقه بینالملل امسال که حدود شش هزار فیلم از بیش از ۱۰۰ کشور جهان متقاضی شرکت در آن بوده اند، ۵۴ فیلم در ۷ بخش مسابقه و غیررقابتی پذیرفته شدهاند. در بخش مسابقه بینالملل به تفکیک ۸ مستند کوتاه، ۸ مستند نیمهبلند و ۸ مستند بلند نمایش با یکدیگر رقابت میکنند. همچنین نمایشهای ویژه شامل ۸ فیلم و پرتره شامل ۸ فیلم است. جایزه شهید آوینی ویژه نمایش و تقدیر از فیلمهای مستند منتخب حوزه انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت در منطقه نیز برای ششمین سال متوالی، به عنوان بخش ویژه جشنواره بینالمللی سینماحقیقت برگزار میشود و امسال ۲۹ فیلم در آن شرکت دارند و داوری این بخش به عهده محمدمهدی طباطبایی نژاد، مسعود فراستی و مهدی قربانپور است.
محمدجواد رئیسی سازنده مخترع آهنی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این اولین بار است که در جشنواره سینما حقیقت شرکت می کنم. مستند چهلوپنج دقیقهای مخترع آهنی در بخش شهید آوینی جشنواره شرکت دارد و به برخی مشکلات و سختی های افراد متخصص و تحصیلکردهِای میپردازد که در قالب شرکت های دانش بنیان فعالیت می کنند.
وی در مورد شخصیت های اصلی فیلم، توضیح داد: این مستند سوژهمحور است و در آن به سختی های پیشروی سه مخترع و تولید کننده صنعتی به نام مهندس محسنی، مهندس یعقوب پور و مهندس گلشنی پرداخته شده است. این سه مبتکر در راه رسیدن به اهداف خود و تولید اختراعاتشان تلاش های بی شماری می کنند ولی سختی بسیاری می بینند طوری که در حال حاضر یکی از این مهندسان به انگلیس و یکی دیگر به تازگی به روسیه عزیمت کرده است.
این مستندساز در شرح دلیل پرداختن به این موضوع و نحوه آشنایی با این مخترعان، اظهار داشت: وقتی در حال پژوهش و بررسی شرکت های دانش بنیان بودم متوجه شدم بسیاری از این شرکت ها که اغلب توسط جوانان تحصیلکرده و با انگیزه تاسیس شده اند، با موانع و مشکلات عدیده ای مواجه هستند. برخی از همین جوانان و مبتکران اختراعات و تولیدات خود را در «نمایشگاه تولیدات ملی» شرکت داده بودند و از همان جا من با این سه مهندس مخترع آشنا شدم و تصیم گرفتم بر اساس سختی های ناشی از توسعه اختراعاتشان مستندی بسازم.
نقش جشنواره سینماحقیقت در دیده شدن آثار مستند
رئیسی پیرامون محل های تصویربرداری و سختی های مستندش، عنوان کرد: سوژه ها و محل های مربوط به داخل ایران که سوژه ها در آن قراردارند، واقعی است، اما با توجه به مهاجرت یکی از سوژه ها به انگلیس و با توجه به اینکه امکانات مادی به ما اجازه سفر به آن کشور و ادامه تصویربرداری در آن کشور را نمی داد، برای فیلمبردای فضاهای خارج از کشور مجبور به بازسازی آن فضاها شدیم و از خود سوژه که گاهی به ایران سفر می کند دعوت کردیم در این فضاها قرارگیرد، به گونه ای که تا حدی بتوانیم فضا را برای مخاطب تداعی کنیم.
او در پاسخ به این سوال که تهیه کنندگی کار به چه شکل بوده و آیا برای ساخت فیلم کمک مالی دریافت کرده است، گفت: این مستند در ابتدا با هزینه شخصی ساخته شد و برای تامین هزینه های آن از جایی کمک نگرفتیم اما پس از تولید، موسسه فرهنگی هنری اوج فیلم را از من خرید و در واقع عنوان تهیه کنندگی فیلم متعلق به موسسه اوج است.
این مستند ساز به نحوه آشنایی و حضور خود در جشنواره سینما حقیقت پرداخته و خاطر نشان کرد: با جشنواره سینما حقیقت از سال ها قبل تر آشنا شدم؛ آن زمان ها به عنوان مخاطب عام، فیلم های جشنواره را می دیدم. بعد ها چند بار فیلم ساختم و تمایل داشتم فیلم هایم را در جشنواره شرکت دهم اما پذیرفته نشدند تا اینکه امسال مخترع آهنی توانست به جشنواره راه یابد.
محمد جواد رئیسی که تحصیلات حوزوی دارد، در ارزیابی جشنواره هایی همچون جشنواره سینما حقیقت، ابراز داشت: با توجه به اینکه در ایران، سینمای مستند چندان پذیرفته شده نیست در نتیجه نیاز به برگزاری چنین جشنواره هایی احساس می شود. این جشنواره نقش مهمی را در دیده شدن آثار مستند ایفا می کند و می تواند جذابیت های لازم را برای حضور مستند سازان و مستند دوستان فراهم آورد.
او در جواب این سوال که آیا امیدوار به کسب رتبه و جایزه از این دوره جشنواره است، گفت: از آن جا که فیلم مخترع آهنی در قاب تلویزیونی ساخته شده، به عقیده من خیلی جشنواره ای نیست. معمولا داوران این گونه جشنواره ها بیشتر قاب های سینمایی را مد نظر قرار می دهند؛ بنابراین توقعی برای برنده شدن ندارم.
وی در خاتمه سیر صعودی جشنواره را مثبت ارزیابی کرد و افزود: زمانی در جشنواره تنها چند اثر از فیلمسازهای معتبر همچون مهرداد اسکویی و لقمان خالدی می دیدیم ولی خوشبختانه امروزه تنوع آثار بیشتر شده و فیلمسازان خوبی در این جشنواره شرکت می کنند. سینما حقیقت تبدیل به جشنواره معتبری شده که طی این سال ها رشد و نمود پیدا کرده است.
مستند چهل و پنج دقیقه ای مخترع آهنی به کارگردانی محمدجواد رئیسی در بخش جایزه شهید آوینی سیزدهمین دوره جشنواره بین المللی سینماحقیقت فردا (سه شنبه، ۱۹آذر) و شنبه پیشرو (۲۳ آذر) در پردیس سینمایی چارسو نمایش داده می شود.
نظر شما