گروه طالبان از همان روزهای نخست با آتش بس، پیش از امضای توافق نامه صلح با آمریکا مخالف بود و حتی تأکید داشتند که آتش بس باید در جریان گفت وگوهای بین گروه های افغان مورد بررسی قرار گیرد این گروه تاکنون هم با آتش بس عمومی اعلام موافقت نکرده اند.
اما دولت افغانستان در دیدارهای خود با«زلمی خلیل زاد» فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح این کشور آتش بس و از بین بردن پایگاه های امن طالبان در ورای مرز این کشور را پیش شرطی برای آغاز گفت وگوهای صلح اعلام کرده بود که خلیل زاد نیز از این موضع دولت افغانستان حمایت کرده بود.
پس از گذشت چند هفته از این وضعیت اکنون منابع خبری افغانستان از توافق طالبان با آتش بس موقت پس از رایزنی هیأتی این گروه با رهبری خود در پاکستان تنها با آمریکایی ها خبر داده اند.
این منابع نوشته اند که سران طالبان به برقراری آتش بس کوتاه مدت با آمریکایی ها توافق کرده اند که آتش بس با دولت افغانستان شامل آن نیست و گفته اند تا چند روز دیگر، زمان امضای موافقت نامه صلح بین طالبان و آمریکا هم مشخص خواهد شد.
«سید اکبرآغا» یکی از فرماندهان مهم سابق طالبان و رئیس «شورای عالی راه نجات افغانستان» گفته است که آتش بس دو بخش داشت که یک بخش آن پیش از امضا توافق نامه صلح با آمریکا بود و بخش دیگر آن آتش بس عمومی بود که دولت افغانستان را نیز در بر می گرفت.
به گفته اکبرآغا توافق طالبان به آتش بس در حال حاضر بخش نخست را در بر می گیرد و رهبران این گروه با آتش بس عمومی موافقت نکرده اند.
از سوی دیگر احزاب سیاسی افغانستان که در این روزها با دولت بر سر اقتدار در کابل در رابطه به انتخابات ریاست جمهوری در یک رقابت تنش آلود قرار گرفته اند، با طرح دولتی صلح نیز مخالفت کرده اند.
«محمد کریم خلیلی» رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان و از اعضای رهبری تیم ثبات و همگرایی روز پنجشنبه گذشته در نشستی در کابل گفت:برای مذاکرات صلح با طالبان باید هیأت فراگیر تشکیل شود.
خلیلی با اشاره به موضع دولت در باره صلح افزود که تنگ نظری هایی در این باره وجود دارد اما آنها نمی گذارند که در چنین شرایطی فرصت بوجود آمده ضایع شود.
به باور خلیلی در گفت وگوی صلح باید در کنار دولت ،احزاب و گروه هایی که در گذشته با طالبان درگیر بوده و مشکلاتی هم داشته اند شرکت کنند.
«گلبدین حکمتیار» یکی از رهبران سابق جهادی نیز در این نشست تأکید کرد که طالبان حاضر به گفت وگوی صلح با دولت نیست و آنها با مردم و احزاب سیاسی گفت وگو خواهند کرد.
اما محمداشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان دولت را تنها نماینده مشروع مردم افغانستان دانسته و تأکید دارد که رهبری و مالکیت صلح باید از آن دولت باشد.
«امرالله صالح» معاون تیم دولت ساز و از افراد نزدیک به رئیس جمهور غنی روز چهارشنبه گذشته در نشست مطبوعاتی در کابل تأکید کرد که در روند گفت وگوهای صلح یک طرف دولت افغانستان قرار دارد و طرف دیگر آن گروه طالبان است.
صالح تصریح کرد که در این گفت وگو بین گروههای افغان دیده نشده درحالی که طالبان از گفت وگوی مستقیم با دولت افغانستان خودداری می کند.
از طرف دیگر نیروهای افغان هفته گذشته حملات مرگباری را علیه فرماندهان جنگی طالبان در استان های مختلف افغانستان آغاز کردند و تعدادی از آنان را از بین برده اند.
وزارت دفاع افغانستان روز جمعه اعلام کرد که «قاری زین العابدین» استاندار خودخوانده این گروه برای استان «لغمان» با مولوی «صبور» فرمانده قطعه سرخ این گروه و «قاری معراج» فرماندار شهرستان «علی شینگ» این استان در حمله هوایی با ۲۶ تن از افراد خود کشته شدند.
این حمله دیروز در نزدیکی های شهر «مهترلام» مرکز استان لغمان صورت گرفته است.
«جاوید سلیم» یکی از سخنگویان نیروهای ویژه ارتش افغانستان نیز شامگاه گذشته اعلام کرد که «ملاگل احمد» و «معاویه» از فرماندهان ارشد گروه طالبان در عملیات شبانه ای این نیروها در شهرستان «آب بند» استان غزنی کشته شدند.
«جیلانی فرهاد» سخنگوی استاندار هرات افغانستان نیز روز پنجشنبه گذشته از کشته شدن مسئول خودخوانده بهداشتی این گروه با دو تن از افرادش در این استان خبر داد.
فرهاد افزود که طی یک هفته گذشته حدود ۲۰ تن از فرماندهان و اعضای کلیدی این گروه در حملات هوایی در این استان کشته شده اند.
وزارت کشور افغانستان هم روز پنجشنبه در اطلاعیه ای از کشته شدن «قاری مومن» مشهور به «سیار» و «سیف الله» مشهور به «شمشاد» دو تن از فرماندهان ارشد طالبان در استان «قندوز» خبر داد.
وزارت کشور افغانستان افزوده است که این فرماندهان طالبان با ۲۷ تن از افراد خود در یک حمله هوایی در شهرستان «خان آباد» این استان کشته شده اند.
روز چهارشنبه هفته گذشته وزارت دفاع افغانستان در اطلاعیه ای از کشته شدن «مولوی عبدالواسع» فرماندار خودخوانده طالبان برای شهرستان «نوزاد» در استان هلمند خبر داد.
با وجود که گفت وگوی آمریکا و طالبان پس از سه ماه توقف دو هفته پیش در قطر از سرگرفته شد و دو طرف در باره پیشرفت های این گفت وگو اظهار نظر کرده بودند اما برخی سازمان های بین المللی از تداوم جنگ خبر می دهد.
گروه بین المللی بحران نیز در تازه ترین گزارش خود اعلام کرده است که افغانستان در بین ۱۰ کشوری قرار دارد که در سال آینده نیز در آن جنگ ادامه خواهد یافت.
گروه بین المللی بحران توافق صلح آمریکا با طالبان را تنها پیش درآمد صلح خوانده و گفته است که تا رسیدن به صلح در افغانستان مسیری درازی پیش رو است.
همه این وضعیت بیانگر آن است که اگر طالبان موفق شوند با آمریکایی ها توافق نامه صلح را امضا کنند، صلح اصلی که باید در افغانستان تأمین شود، مبهم و با چالش های زیادی مواجه است.