تهران – ایرنا – یک دیپلمات ارشد کشور ازبکستان اعلام کرد که این کشور در سال میلادی پیش رو که به زودی آغاز می‌شود تمام شرایط و امکان پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا را مورد بررسی قرار می دهد زیرا الحاق به این اتحادیه نسبت به سازمان تجارت جهانی برای ازبکستان اولویت دارد.

به گزارش روز شنبه کازاینفورم، "نصیرجان یوسپوف" (Nasirjan Yusupov) سفیر تام‌الاختیار ازبکستان در بلاروس در یک کنفرانس خبری درباره انتخابات پارلمانی و اصلاحات در ازبکستان گفت که این کشور قصد دارد در سال ۲۰۲۰ میلادی به طور جدی و فعال امکان پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا را بررسی کند.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر پیش‌بینی این مساله دشوار است که عضویت احتمالی ازبکستان به صورت عضو ناظر، ‌ شریک یا عضو کامل خواهد بود.

این دیپلمات ازبکستان افزود:‌این مساله‌ای بسیار مهم برای ازبکستان است و پیوستن ما به اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌تواند به ما در حل برخی از مشکلات از جمله مشکلات مرتبط با مهاجرت کمک کند. وی در همین ارتباط خاطرنشان کرد که بلاروس مایل به جذب نیروی کار از ازبکستان است.  

 سفیر ازبکستان همچنین درباره پیوستن این کشور به سازمان تجارت جهانی نیز گفت: کارگروه‌های مربوط به پیوستن ازبکستان به این سازمان فعالیت‌های خود را از سر گرفته‌اند. فرایند پیوستن ازبکستان به سازمان تجارت جهانی از سال ۱۹۹۹ در جریان بوده اما در دو سال گذشته به رکورد کشیده شده است. سفیر ازبکستان در بلاروس تاکید کرد که تصمیم درباره پیوستن به اتحادیه اقتصادی اورسیا برای این کشور اولویت دارد.

انتخابات پارلمانی ازبکستان هفته گذشته با رقابت نامزدهای پنج حزب برای تصاحب ۱۵۰ کرسی مجلس این کشور برگزار شد. این انتخابات در فضایی متفاوت از گذشته و با رقابت بیشتر و انتقادهای ضمنی از رئیس جمهور از جمله در موضوع پیوستن ازبکستان به اتحادیه اقتصادی اورسیا برگزار شد.

والنتینا ماتفینکو Valentina Matviyenko رئیس مجلس عالی روسیه در جریان سفیر اخیر به ازبکستان گفت : شوکت میرضیایف رئیس جمهوری این کشور متعهد به پیوستن ازبکستان به اتحادیه اقصادی اوراسیا است. پس از مطرح شدن این مساله، صدیق صفایف Sadik Safayev معاون اول مجلس سنای ازبکستان در انتقادی ضمنی از دولت، اعلام کرد که این مساله هنوز نهایی نشده است. علی‌شیر قدیراف  (Alisher Kadyrov) رئیس حزب احیای ملی هم انتقاد صریح‌تری مطرح کرد و گفت پیوستن ازبکستان به اتحادیه اقتصادی اورسیا به منزله بازسازی اتحاد جماهیر شوروی و تضعیف حق حاکمیت ملی ازبکستان است.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EEU) در سال ۲۰۱۵ توسط کشورهای روسیه، ‌ قزاقستان، ‌قرقیزستان، ‌بلاروس و ارمنستان تشکیل شد و گفته می‌شود که اولین ابتکار موفق پساشوروی برای غلبه بر موانع تجاری و ارتقای ادغام و یکپارچگی در منطقه‌ای کمتر توسعه‌یافته محسوب می‌شود. حامیان این اتحادیه می‌گویند که این همکاری‌ها می‌تواند سازکاری (مکانیسمی) برای گفت‌وگو با اتحادیه اروپا و سایر شریکان بین‌المللی شود اما برخی منتقدان بر این باورند که این اتحادیه اقتصادی ممکن است موجب افزایش قدرت روسیه در منطقه شود.

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران اوایل مهر ماه امسال  در اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ارمنستان اظهار داشت: بسیار خوشحالم که فرصت تاریخی حضور در اجلاس بزرگ سران اتحادیه اقتصادی اورآسیا در شهر زیبا و تاریخی ایروان، همزمان با مهیا شدن مقدمات اجرای موافقت‌نامه موقت ترتیبات تجاری جمهوری اسلامی ایران با این اتحادیه، فراهم شد.  

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های گسترده‌ای در مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی به ‌ویژه در جنوب شامل منطقه آزاد چابهار و شمال شامل امیرآباد در استان مازندران، انزلی در استان گیلان، منطقه آزاد تجاری ارس در آذربایجان شرقی ایجاد کرده و این مناطق برای گسترش همکاری‌های تجاری با اتحادیه اقتصادی اورآسیا آماده است.