فرانسه در سالی که گذشت رویدادهای مختلفی در عرصههای داخلی و خارجی را پشت سر گذراند؛ رویدادهایی که در مجموع برای دولت مکرون چندان خوشایند نبود به گونه ای که فرانسه حتی در این واپسین روزها و ساعات های باقی مانده تا سال جدید میلادی، گرفتار اعتراض های مردمی و اعتصاب گسترده به سیاست های دولت است.
آغاز سال 2019 با طعم اعتراض به نظام سرمایهداری
فرانسویها در حالی سال نو میلادی ۲۰۱۹ را آغاز کردند که اعتراضهای مردمی علیه سیاستهای اقتصادی دولت «امانوئل مکرون» موسوم به جنبش «جلیقهزردها» و نظام سرمایهداری در این کشور وارد دومین ماه خود شده بود؛ این اعتراضها از ۱۷ نوامبر ۲۰۱۸ آغاز شده و همچنان ادامه دارد. این جنبش که ابتدا در اعتراض به افزایش مالیات بر سوخت شکل گرفت به تدریج ماهیت خود را به تظاهرات گسترده مردمی به سیاستهای اقتصادی دولت تغییر داد؛ جنبشی که در روز نخست جمعیتی حدود ۳۰۰هزار نفری را راهی خیابانها کرد و اگر چه به تدریج از تعداد معترضان کاسته شد اما همچنان به حیات خود ادامه میدهد.
تظاهرات مردمی در هفتههای مستمر این اعتراضها که اغلب به درگیری بین نیروهای پلیس و معترضان منجر میشد تاکنون بنا بر آمار رسمی، ۱۱ کشته از بین معترضان و نابینایی ۲۴ نفر از ناحیه یک یا دو چشم بر جا گذاشته است. همچنین طبق آمار وزارت دادگستری فرانسه در اواسط ماه نوامبر، پلیس این کشور از ابتدای شکلگیری جنبش تاکنون بیش از ۱۰ هزار نفر از طرفداران آن را دستگیر کرده است. بر اساس این گزارش، دادگاههای فرانسه بیش از سه هزار فقره حکم قضائی علیه اعضای این جنبش صادر و آنها را به شرکت در «شورشهای جمعی» و «حمله به نیروهای انتظامی» متهم کردهاند.
همچنین طبق گزارش چندی پیش روزنامه اکسپرس، در طول حدود یک سال گذشته، ۱۰ هزار و ۷۹۰ نفر از نیروهای پلیس در جریان اعتراض های مردمی در فرانسه زخمی شده و ۵۲ پلیس دیگر عمدتا" بر اثر خودکشی جان خود را از دست دادهاند.
رئیس جمهوری فرانسه که با وعده بهبود وضعیت اقتصادی این کشور توانست قدرت را به دست گیرد اگر چه تلاش کرد با وعدههایی چون کاهش مالیاتها ، اشتغال و ارتقای حقوق بازنشستگی از شدت خشم و اعتراضهای مردمی بکاهد اما افزایش میزان نارضایتی(۷۵درصدی) فرانسویها نشان از نامطلوب بودن عملکرد او دارد.
تنش میان فرانسه و ایتالیا به دنبال حمایت حزب ایتالیایی از جلیقهزردها
در آستانه برگزاری انتخابات اروپایی(۲۳ تا ۲۶ می/ ۲ تا ۵ خرداد ۹۸)، جنبش پنج ستاره (یکی از دو حزب ائتلافی دولت ایتالیا) حمایت خود را از جلیقه زردهای فرانسه اعلام کرد که به تنش میان دو کشور منجر شد. رهبر جنبش پنج ستاره در وبلاگ خود با شعار «اروپا را متحول خواهیم کرد» حمایتش را از جنبش جلیقه زردها در فرانسه اعلام کرد که این اظهارات منجر به واکنش دولت فرانسه شد به طوریکه «ناتالی لوئیس» وزیر امور اروپایی این کشور گفت: «لوئیجی دی مایو» بهتر است پیش از انتقاد از دیگران، به فکر حل معضلات ایتالیا از جمله نظافت پایتخت از زباله باشد.
دعوت مکرون به گفت وگوی ملی
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در حالی که اعتراضها در آستانه ورود به سومین ماه خود بود، به منظور پایان دادن به ناآرامی ها و اعتراضات «جلیقه زردها»، مردم این کشور را به شرکت در گفت وگوهای ملی دعوت کرد؛ او در نامهای خطاب به مردم فرانسه، متعهد شد به نظرات جدید گوش کند هر چند که تاکید کرد که همچنان به دستور کار اصلی اصلاحات اقتصادی پایبند خواهد ماند. طرح گفت و گوی ملی مکرون هم نتیجهای نداشت و اعتراضهای مردمی همچنان به قوت خود باقی ماند.
واکنش فرانسه به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه تهران
به دنبال اعمال تحریمهای ۱۸دی / هشتم ژانویه شورای اتحادیه اروپا نسبت به یک مجموعه و دو فرد مسوول دولتی ایران به اتهام تلاش برای اقدامات تروریستی در خاک اروپا، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در واکنش به این مساله تاکید کرد که این تحریم ها هیچ ربطی به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ ندارد و تعهد فرانسه و شرکای اروپاییاش در خصوص ادامه گفت و گوها با ایران و حفظ این توافق، تا زمانی که ایران به مفاد آن پایبند باشد ضروری است.
حمایت از برجام در سومین سالگرد توافق هستهای
دولت فرانسه ۲۶ دی/ ۱۶ژانویه و در سومین سالگرد اجرایی شدن توافق هسته ای (برجام) با صدور بیانیه ای حمایت کامل مجدد خود از این توافق را اعلام و همچنین بر اهمیت رفع تحریمها به شکل پیش بینی شده در توافق و بر عزم خود مبنی بر حفاظت از آزادی عمل فعالان اقتصادی متعهد به مبادلات تجاری مشروع با ایران، مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و نیز قوانین اروپایی، تاکید کرد. در حالی که فرانسه همچنان بر حمایتهای خود از برجام تاکید داشت، اما مدعی بود برنامه موشکی ایران در مطابقت با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست.
بحران مهاجرت در اروپا و تلاش فرانسه برای اتخاذ سیاستهای سختگیرانه در پذیرش مهاجران
ورود فزاینده مهاجران بویژه خارج از اتحادیه اروپا به این قاره سبب شد تا وزیر کار فرانسه از تصمیم جدید دولت برای تعیین سهمیه ورود نیروی کار و مهاجرتها بر اساس حرفه آنها خبر دهد. «موریه پِنیکو» اعلام کرد که «مهاجران حرفهای» دارای ویزای کاری برای مدت معین و یک کار خاص خواهند بود. این برای نخستین بار است که فرانسه سهمیهای برای کارگران مهاجر خارج از اتحادیه اروپا تعیین میکند؛ اقدامی که مدتهاست از سوی احزاب راستگرای این کشور درخواست شده است. به گفته پِنیکو، این سهمیهها تابستان سال آینده تعیین میشود و دولت، فهرستی از حرفههای مربوطه را تهیه میکند که زیر پوشش این سهمیهها باشد.
ورود پاریس به حل مناقشه اوکراین
گروه تماس اوکراین (گروه نرماندی ) شامل نمایندگان ۴ کشور آلمان، روسیه، اوکراین و فرانسه است که با هدف حل جنگ در شرق اوکراین در ششم ژوئن ۲۰۱۴ پایه گذاری شد. در این میان رئیس جمهوری فرانسه با دعوت از روسای جمهوری روسیه و اوکراین تلاش کرد تا به این بحران خاتمه دهد؛ سران چهار کشور ۱۸آذر/ ۹دسامبر برای نخستین بار از سال ۲۰۱۶، در کاخ الیزه دیدار کردند تا شاید راه حلی برای اختلاف های میان مسکو و کییف درخصوص مناقشه شرق اوکراین پیدا شود؛ بحرانی که به کشته شدن ۱۳هزار و ۳۰۰ نفر منجر شد.
رئیسان جمهوری روسیه و اوکراین در نخستین دیدارشان در پاریس درباره برخی اقدامها برای احیای روند صلح اوکراین به توافق رسیدند اما بیش از همه، دو طرف در زمینههای سیاسی با یکدیگر اختلاف نظر داشتند و تلاش شد در دیدار آنها، بر این مساله غلبه کنند. در پایان این نشست، بیانیه مشترکی صادر و بر اجرای کامل آتشبس، تبادل همه زندانیان و همچنین اجرای توافقهای مینسک در شرق اوکراین توافق شد.
در این بیانیه،گروه نورماندی، برای تثبیت اوضاع در مناطق مناقشه در شرق اوکراین، تلاش برای اجرای مفاد سیاسی توافقهای مینسک و پیگیری درستی اجرای توافق حاصل شده در دیدارهای بعدی مقامهای این گروه توافق شد. اجرای کامل و جامع توافق آتشبس تا پایان سال جاری میلادی، بروزرسانی طرح مینروبی از مناطق درگیر و افزودن سه ناحیه عدم تماس در این مناطق، از دیگر موارد مورد توافق این گروه چهارجانبه در بیانیه پایانی بود. همچنین طرفین پیرامون تبادل همه زندانیان شناسایی شده در یک مهلت ۳۰ روزه و اعطای وضعیت ویژه خودمختاری به مناطق لوهانسک و دونتسک براساس توافقهای مینسک توافق کردند. در عین حال توافق شد که وزیران خارجه و مشاوران سیاسی چهار کشور در چهار ماه آینده نشست دیگری برای پیگیری اجرای توافقهای به دست آمده در نشست پاریس برگزار کنند.
خروج فرانسه از سوریه
به دنبال گفت و گوهای روسای جمهوری فرانسه و آمریکا برای خروج نیروهای نظامی از سوریه، «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه بیستم دی ماه ۹۷/ ۱۰ژانویه ۲۰۱۹ گفت کشورش متعهد است به محض دستیابی به «راه حل سیاسی» نیروهایش را از سوریه خارج کند. او، روسیه را مسوول دستیابی به راه حل سیاسی در سوریه دانست و گفت: روسیه درباره دستیابی به یک راه حل سیاسی، و نه نظامی، برای جلوگیری از استفاده از سلاح های شیمیایی مسئولیت دارد. وزیر خارجه فرانسه همچنین به حضور «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه در فرآیند سیاسی این کشور اعتراف کرد و گفت: مردم سوریه باید خودشان درباره آینده تصمیم گیری کنند.
«ژان ایو لودریان» ۲۴ دی/ ۱۴ژانویه در کنفرانس خبری مشترک با «ایمن الصفدی» همتای اردنی خود در امان پایتخت این کشور، بر پایبندی پاریس به راه حل سیاسی برای بحران سوریه تاکید و خاطرنشان کرد که انتخابات بخشی از این فرآیند است. او روند صلح در سوریه را مبتنی بر برگزاری انتخابات شفاف دانست و در عین حال گفت که تحقق این موضوع در چارچوب صلح مورد توافق از سوی همه طرف های سوری و نیز انتخابات مبتنی بر اصلاح قانون اساسی امکان پذیر است. پیشتر نیز در جریان سفر لودریان به اردن، پادشاه این کشور و وزیر امور خارجه فرانسه با بررسی تحولات منطقه و روابط میان دو کشور، بر راه حل سیاسی در سوریه تاکید کرده بودند.
یکی از مسائل فرانسه در خصوص بازگرداندن داعشیهای تابع این کشور که در سوریه مبارزه میکردند بود که در سال های اخیر بر اساس توافق های انجام شده بین دولت سوریه و تروریست ها با میانجیگیری کشورهای ضامن شامل ایران ، روسیه و ترکیه شماری از تروریست ها به استان ادلب در شمال غرب سوریه منتقل شدهاند و اکنون به خاطر تنگ شدن عرصه بر آنان در مناطق اشغالی سوریه این افراد به دنبال فرار و اقامت در دیگر کشورهای جهان از جمله افغانستان و برخی کشورهای آفریقایی هستند.برخی از این تروریست ها نیز به کشورهای خود بازگشته و شماری از آنان از سوی ترکیه به خاطر ورود به این کشور بازداشت و تحویل کشورهایشان می شوند. در این چارچوب ترکیه چندی پیش ۱۱ تروریست داعشی فرانسوی را به کشور متبوعاشن برگرداند.
آتش سوزی کلیسای نوتردام و حوادث طبیعی و غیر طبیعی دیگر در فرانسه
کلیسای نوتردام پاریس در ۱۵ آوریل ۲۰۱۹ (۲۶ فروردین ۱۳۹۸) دچار آتشسوزی جدی شد. با توجه به اهمیت تاریخی کلیسا، این حادثه باعث واکنشهایی در سراسر جهان شد. این کلیسا تا پیش از این حادثه سالانه ۱۳میلیون بازدید کننده داشت.
وقوع سیلابها و طوفانهای شدید در چند ماه اخیر در فرانسه هم تلفات جانی و مالی بسیاری بر جای گذاشته است. همچنین فرانسه در طول سال ۲۰۱۹ میلادی و به دنبال موج گرما در تابستان گذشته شاهد وقوع برخی آتشسوزیها اعم از یک پارکینگ خودروهای فرسوده، جنگل ها و مراتع وسیع، یک کارخانه مواد شیمیایی تولید کننده روغن های صنعتی و فراوردههای سوختی، خانه سالمندان و برخی دیگر از حوادث آتش سوزی ساختمانهای مسکونی بود.
تلاش ناکام پاریس برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن از بیاریتز تا نیویورک
فرانسه که در تلاش برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن برای پایان دادن به تنشهای این دو کشور بود، در اجلاس سران گروه ۷ که ۲۴ تا ۲۶ اوت ۲۰۱۹ / دوم تا چهارم شهریور به میزبانی این کشور برگزار شد، به این تلاشها برای حصول یک نتیجه مطلوب تداوم بخشید.
مکرون که پیش از این اجلاس با ترامپ همتای آمریکایی خود تلفنی گفت و گو کرده بود، علاوه بر دیدار جداگانه خود با رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با او گفت که آماده برگزاری ملاقات بین ترامپ و روحانی است.
مکرون همچنین در اظهارات خود در کنفرانس خبری پایانی چهل وپنجمین اجلاس سران گروه ۷ به خبرنگاران گفت: با رئیس جمهوری ایران تماس خواهم گرفت و در این زمینه با او صحبت می کنم. او افزود: همکاری سه کشور اروپایی که توافق را امضا کرده ایم خیلی مهم است و تمام طرف ها باید با احتیاط رفتار کنند.
سفر ظریف به بیاریتز و ادامه گفت و گوهای برجامی
دومین روز برگزاری این اجلاس با ورود غیر منتظره و غافلگیرانه «محمدجواد ظریف» وزیر امو رخارجه ایران به بیاریتز ، نشست سران گروه هفت را برای ساعاتی تحتالشعاع قرار داد. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران که دو روز پیش هم به پاریس رفته بود تا با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه و «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه این کشور دیدار کند، در حاشیه نست گروه ۷(آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، ایتالیا،ژاپن و کانادا ) با این دو مقام فرانسوی و نمایندگان دیگر شرکای برجامی دیدار و گفت و گو کرد. وزیر خارجه ایران راهی شهر «بیاریتز» شد تا بار دیگر به هنر دیپلماسی فرصتی تازه داده شود و اهداف مهمی مانند حفظ برجام و تامین خواستههای ایران محقق شود.
رئیس جمهوری فرانسه از تلاشهای خود در چارچوب میانجیگری میان تهران و واشنگتن دست بر نداشت و در جریان هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: ما با ایرانی ها در تبادل استراتژیک و سازشی هستیم. این کشور با آمریکا متفاوت بوده و اگر ترامپ قانع شود، می تواند خیلی سریع اوضاع را تغییر دهد.او به سرعت و به تنهایی تصمیم می گیرد. روسای جمهوری ایران و فرانسه همچنین در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با یکدیگر دیدار و بر ضرورت حفظ و تقویت برجام و توسعه همکاری های اقتصادی و بانکی تاکید کردند.
درگذشت ژاک شیراک
چهارم مهر ماه/ ۲۶سپتامبر ، «ژاک شیراک» رئیس جمهوری اسبق فرانسه در سن ۸۶ سالگی درگذشت. او از سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۷ رئیس جمهوری فرانسه بود. شیراک یکی از مقامات سیاسی اروپا بود که فعالیت طولانی در عرصه سیاست فرانسه داشت. به رغم برخی انتقادها همواره از وی به عنوان یکی از محبوب ترین سیاستمداران تاریخ فرانسه یاد کرده اند. مخالفت قاطعانه فرانسه با حمله تحت حمایت آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ موجب شد تا محبوبیت و تایید عمکرد شیراک در میان فرانسوی ها به ۹۰ درصد افزایش یابد.
نزاع ناتویی پاریس و آنکارا
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه خود با نشریه «اکونومیست» از وضعیت کنونی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) انتقاد کرده و گفته بود: «آنچه ما امروز شاهد آن هستیم، مرگ مغزی ناتو است.» این اظهارات واکنش سران و مقامات دیگر کشورها از جمله آلمان و ترکیه را به دنبال داشت. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه از همتای فرانسوی خود به شدت انتقاد کرد و از او خواست تا «مرگ مغزی» خود را بررسی کند. البته این اظهارات از سوی الیزه بدون پاسخ نماند و فرانسه با توهین آمیز خواندن سخنان رئیس جمهوری ترکیه بلافاصله در واکنش به آن سفیر ترکیه در پاریس را احضار کرد.
این اختلاف ها ادامه داشت تا این که مکرون در نشست سالیانه سران ناتو تاکید کرد: مواضع من همیشه روشن بوده، ما به دنبال مبارزه علیه داعش هستیم نه درگیری با یکدیگر. ما به همکاری با ترکیه نیاز داریم. البته، رئیس جمهوری فرانسه همچنان تاکید دارد که درباره مرگ مغزی ناتو همچنان سر حرف خود است.
همچنین وزارت امور خارجه ترکیه بعد از حمله پلیس فرانسه به «مصطفی یالچین» عکاس خبرگزاری آناتولی هنگام پوشش تظاهرات مردم پاریس در بیانیه ای از شهروندان خود خواست به این کشور سفر نکنند.
فرانسه در اندیشه حضور نظامی بلندمدت در «ساحل» آفریقا
«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه - که از سال ۲۰۱۳ این کشور عملیات نظامی خود را در مالی آغاز کرده - چندی پیش در گفت و گو با روزنامه «لو موند» گفت که انتظار دارد تمام شرکای آفریقایی مانند اروپاییها در مقابله با افراط گرایان در منطقه ساحل بسیج شوند.
دولت فرانسه که به دنبال مجاب کردن دیگر کشورهای اروپایی برای حمایت بیشتر از عملیات نظامی در منطقه ساحل است، ۲۹ آبان گذشته/ ۲۰نوامبر ضمن تکرار خواسته اش برای جلب حمایت بیشتر سایر اروپایی ها، هشدار داد که حضور افراط گرایان در منطقه ساحل آفریقا می تواند کل قاره اروپا را تهدید کند.
طرح چنین اظهاراتی نشان دهنده نگرانی مضاعف پاریس از تحرکات افراط گرایان در منطقه ساحل و البته بدست آوردن بهانه های بهتر برای ادامه حضور نظامی در این منطقه است؛ چرا که به گفته «فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه، اروپا از این نگرانیهای امنیتی مصون نیست.
کشته شدن ۱۳نظامی فرانسوی دیگر در برخورد دو بالگرد
فرانسه از زمان آغاز عملیات نظامی خود در مالی در سال ۲۰۱۳ در چارچوب عملیات «بارخان»، با کشته شدن ۱۳نظامی دیگر در چهارم آذر /۲۵نوامبر ، تاکنون ۳۸ سرباز خود را از دست داده است. هرچند که این عملیات از پشتیبانی تدارکاتی دیگر کشورهای اروپایی برخوردار است اما فرانسه تنها کشوری است که در منطقه ساحل حضور نظامی دارد.
اعزام ناو جنگی به خلیج فارس
فرانسه اگرچه حاضر نشد به ائتلاف دریایی واشنگتن در خلیجفارس بپیوندد، اما دو هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد با اعزام یک فروند ناو جنگی، سکان هدایت نیروهای اروپایی را به بهانه تامین امنیت کشتیرانی در آبهای منطقه، به دست گیرد.
سخنگوی معاون نیروهای مسلح فرانسه از تصمیم پاریس برای استقرار یک فروند ناو جنگی فرانسوی از ابتدای سال آینده در خلیج فارس خبر داد که به گفته او، این اقدام فرانسه در واقع آغاز عملیات ائتلاف دریایی اروپا تحت فرماندهی یک ناو جنگی فرانسوی است.
ناو جنگی فرانسوی که «کوربت» (Frigate Courbet) نام دارد از ژانویه ۲۰۲۰ در ماموریت اروپایی امنیت کشتیرانی در منطقه خلیج فارس شرکت خواهد کرد.
فرانسه در حالی تصمیم به این اقدام گرفته که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای دارای طولانی ترین نوار ساحلی در خلیج فارس با تاکید بر ضرورت تامین امنیت منطقه و آبهای منطقه ای بدست نیروهای داخل منطقه، همواره تاکید کرده است که حضور نیروهای بیگانه نه تنها نمیتواند تامین کننده امنیت حوزه خلیج فارس باشد، بلکه موجب تشدید مشکلات و ناآرامی ها خواهد شد.
اعتصابها علیه اصلاحات بازنشستگی در فرانسه و توقف تولید پالایشگاهها
در حالی که فرانسه در گیر و دار اعتراضهای موسوم به جنبش جلیقهزردها بود، از پنجم دسامبر/ ۱۴آذر ۹۸ ، جرقه اعتصابها علیه اصلاحات بازنشستگی دولت زده شد. این اعتراضها که امروز – یکشنبه – هشتم دی به بیست و پنجمین روز خود رسیده علاوه بر استعفای طراح این اصلاحات و کمیسر عالی حقوق بازنشستگی دولت فرانسه همچنین باعث شده که تاکنون کاخ الیزه با یک قدم به عقب مساله «سن محوری» را از این برنامه حذف کند.
اعتصابها علیه این اصلاحات شبکه حمل و نقل فرانسه را بویژه در پاریس و حومه آن با اختلال شدید مواجه کرده است؛ این مساله بویژه در روزهای پایانی سال، دولت را از بابت تامین نشدن امکانات حمل و نقل لازم برای سال نو میلادی برای مسافران و گردشگران بیش از پیش نگران کرده است.
اصلاح نظام بازنشستگی، از وعدههای انتخاباتی امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور بوده و بر تحقق آن اصرار دارد. ادوارد فیلیپ نخستوزیر فرانسه چهارشنبه ۲۰ آذر، طرح اصلاح نظام بازنشستگی در این کشور شامل ۴۲ برنامه مجزا را رونمایی و اعلام کرد اصلاحات جزئی در بازنگری این طرح اولیه انجام خواهد شد. براساس این طرح، فرانسویهای متولد پیش از سال ۱۹۷۵ مشمول این طرح نمیشوند و سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال افزایش مییابد. با این حال، معترضان به این طرح، از خواسته خود عقبنشینی نکرده و حذف کامل آن را خواستارند. اما دولت معتقد است به تعویق افتادن این طرح، هزینه اجرای آن در دولتهای آینده را دوچندان میکند. این تقابل میان دولت و اعتصابکنندگان سبب شده تا دامنه اعتراضها به بخشهای مختلف این کشور از جمله پالایشگاهها نیز کشیده شود. این اعتصابها تاکنون منجر به توقف تولید ۲ پالایشگاه از مجموع ۸ پالایشگاه فرانسه شده است.