بلگراد-ایرنا- کشورهای حوزه شبه جزیره بالکان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی، تلاش برای عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو، جذب سرمایه خارجی، تقویت بنیه اقتصادی و همچنین بحران مهاجران غیرقانونی، سال ۲۰۱۹ را پشت سر گذاشتند.

بسیاری از تحلیلگران منطقه بالکان را با تحولاتی مانند بوسنی و هرزگوین و وقایع کوزوز می شناسند، رخدادهایی که تمامی دهه ۹۰ میلادی تنش و بحران در این مطنقه را شعله ور ساخته بود.  

شبه جزیره بالکان واقع در جنوب شرقی اروپا و شمال غربی کشور ترکیه و جنوب غربی روسیه است. اگرچه طی سال های گذشته، کمی آرامش به این منطقه بازگشته  اما تحولات این منطقه به دلیل حوزه حائل میان ناتو و روسیه همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده و طی این سال ها نیز موضوع مهاجران به آن افزوده شده است.  

در سال ۲۰۱۹ میلادی افزون بر مسایل داخلی که به ایجاد تنش ها و مشکلاتی در این منطقه منجر شد، چگونگی عضویت برخی کشورهای این منطقه در اتحادیه اروپا و ناتو، مسایل اقتصادی و بحران مهاجران از مسایل روبه روی کشورهای منطقه بوده است.

مونته نگرو

این کشور حوزه بالکان غربی که در سال ۲۰۱۷ به عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درآمد اکنون درصدد است که با ورود به اتحادیه اروپا، روند اروپا آتلانتیک را به امید بهبود وضعیت اقتصادی و رفاهی کامل کند.

تصویب لایحه به مالکیت در آوردن کلیسای ارتدوکس صربستان در پارلمان مونته نگرو به عنوان اموال دولتی این کشور در اواخر ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ موجب برخورد فیزیکی در مجلس مونته نگرو به دنبال آن اعتراض شدید و برپایی تظاهرات گسترده صرب های مقیم مونته نگرو گردید.

این مساله نه تنها مورد اعتراض شدید شهروندان صرب مقیم مونته نگرو شد، بلکه خشم بسیاری از شهروندان صربستان و جمهموری صربسکا بوسنی و هرزگوین را برانگیخت.

مونته نگرو، آخرین جمهوری از یوگسلاوی سابق است که ۲۱ ماه می ۲۰۰۶ (۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۵) با برگزاری همه پرسی از صربستان جدا شد و به این ترتیب مراحل فروپاشی یوگسلاوی پس از گذشت ۱۵ سال کامل شد.

مونته نگرو به لحاظ وسعت و جمعیت، کوچکترین جمهوری از یوگسلاوی سابق به شمار می رفت که از لحاظ جغرافیایی در جنوب شرقی اروپا واقع شده و مساحت آن ۱۳.۸۱۲ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۶۷۸ هزار و ۱۷۷ نفر و پایتخت آن پودگوریستا است.

این کشور کوچک که در مجاورت با دریای آدریاتیک قرار دارد، دارای سواحل متعددی است که می تواند سالانه بیش از نیم میلیون نفر گردشگر را جذب کند.

مونته نگرو پنجاه و ششمین عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا و صد و نود و دومین کشور عضو سازمان ملل است.

بوسنی و هرزگوین
این کشور نیز مانند دیگر کشورهای بالکان در سال ۲۰۱۹ تحولات زیادی را پشت سر گذاشت و در این راستا تلاش این کشور برای عضویت در اتحادیه اروپا و بحران مهاجرین غیرقانونی و پناهجویان را می توان نام برد.
برخی از کشورهای بالکان از جمله بوسنی و هرزگوین در سال ۲۰۱۹ با افزایش تعداد مهاجران غیرقانونی و پناهجو مواجه و این موضوع نگرانی مقامات این کشور را موجب شده است.
مهاجران که به دلایل مختلف کاشانههای خود را از نقاط مختلف خاورمیانه و آفریقا ترک کرده و به دنبال مکان امن می گردند به دلیل رسیدن به کشورهای شمالی اتحادیه اروپا در  بوسنی و هرزگوین به ویژه در منطقه «بیخاچ و توزلا» در شمال شرقی این کشور در انتظار به سر می برند.

برآورد شده که در بوسنی و هرزگوین حدود ۳ هزار و ۵۰۰مهاجر در اردوگاه های مختلف اسکان دارند و حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر دیگر در خارج از اردوگاه ها در انتظار خروج از بوسنی و هرزگوین و رفتن به یکی از کشورهای اتحادیه اروپا به سر می برند.

مهاجران و پناهجویان در مسیر خود در رسیدن به کشورهای شمالی اتحادیه اروپا از کشورهای بالکان غربی مانند، صربستان، بوسنی و هرزگوین، مقدونیه شمالی، کرواسی و مونته نگرو به عنوان خط عبور استفاده می کنند و عمدتا قصد اقامت دائم در این کشورها را ندارند.

مقدونیه

این کشور  در سال ۲۰۱۹ تحولات مهمی را پشت سر گذاشت از جمله این تحولات را می توان توافق برای عضویت آن در پیمان آتلانتیک شمالی، انتخابات ریاست جمهوری و تصویب جمهوری مقدونیه شمالی در پارلمان برشمرد.

بیست و نه عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سال ۲۰۱۹ توافقی را با مقدونیه امضا کردند. این توافق موجب شد که راه برای پیوستن این کشور منطقه بالکان غربی به این ائتلاف نظامی هموار شود.

دولت ترامپ نیز موافقت خود را برای ورود رسمی مقدونیه شمالی به ناتو اعلام کرد.

خاطرنشان می شود که در نشست سال ۲۰۰۸، مقدونیه برای عضویت در این ائتلاف دعوت شد اما عضویت این کشور مشروط به توافق آن با یونان برای حل اختلافات دو کشور بر سر نام مقدونیه بود.

دو کشور سرانجام در ژوئن سال ۲۰۱۸ اختلافات خود را حل کردند. مقدونیه برای رضایت یونان نام خود را به مقدونیه شمالی تغییر داد و از این رو راه خود را برای عضویت در ناتو واتحادیه اروپا هموار کرد.

پارلمان مقدونیه در سال ۲۰۱۹ رسما پیشنهاد اصلاحیه قانون اساسی را که طبق آن نام این کشور از این پس «جمهوری مقدونیه شمالی» نامیده می شود با رای موافق ۸۱ نماینده مجلس از ۱۲۰ کرسی تصویب کرد.

انتخابات ریاست جمهوری در مقدونیه

'استوو پنداروفسکی' که از طرف ائتلاف حاکم سوسیال دمکراتیک و حزب اقلیت آلبانیایی تباران به نام اتحادیه دموکراتیک در انتخابات ریاست جمهوری مقدونیه شمالی نامزد شده بود، در دور دوم انتخابات به عنوان اولین رئیسجمهوری مقدونیه شمالی انتخاب شد.

پنداروفسکی با کسب ۵۱.۶۷ درصد آرای مردم در دور دوم انتخابات بر 'گوردانا سیلیانوفسکی داوکوو' از حزب اپوزیسیون (ومرو- دپمنه) پیروز شد.

پنداروفسکی که پیروزی خود را در انتخابات اعلام کرد در یک کنفرانس مطبوعاتی در اسکوپیه با اشاره به اینکه رئیس جمهور تمامی شهروندان مقدونیه می شود، گفت: برای عدالت و حاکمیت قانون در کشور تلاش می کنم و همه ما با هم برای ثبات و نه بحران تلاش می کنیم.

جمهوری مقدونیه شمالی با دو میلیون و ۴۶ هزار نفر جمعیت؛ مساحتی نزدیک به ۲۵ هزار و ۷۱۳ کیلومتر مربع دارد و در شبه جزیره بالکان در جنوب شرقی اروپا واقع است و مانند دیگر کشورهای یوگسلاوی سابق با معضلات اقتصادی فراوانی مواجه است.

کرواسی

هفتمین انتخابات ریاست جمهوری کرواسی از برقراری نظام چند حزبی در سال ۱۹۹۰ از جمله تحولات سیاسی در این کشور در سال ۲۰۱۹ را به شمار می روند.

این انتخابات به دلیل اینکه هیچ کدام از نامزدهای شرکت کننده نتوانستند آرای بیش از پنجاه درصد رای دهندگان را بدست آورند به دور دوم کشانده شد که در  ۵ ژانویه ۲۰۲۰ ( ۱۵ دی ماه) برگزار خواهد شد.

زوران میلانوویچ از حزب سوسیال دمکراتیک و نخست وزیر سابق این کشور ۲۹.۹۱ درصد یعنی آرای ۵۶۲ هزار و ۷۷۹ رای دهندگان را بدست آورد و کولیندا گرابار کیتاروویچ رئیس جمهور کنونی کرواسی ۲۶.۹۸ درصد یعنی آرای ۵۰۷ هزار و ۶۲۶ رای دهندگان را از آن خود کرد.

کرواسی در سال ۱۹۱۸ پس از پایان جنگ جهانی اول از امپراتوری اتریش مجارستان جدا شده و در پادشاهی یوگسلاوی ادغام شد. این کشور بعد از جنگ جهانی دوم یکی از ۶ جمهوری فدرال یوگسلاوی سابق بود که به دنبال تحولات بلوک شرق در ۲۵ ژوئن ۱۹۹۱ از آن جدا و اعلام استقلال کرد.

کرواسی در سال ۲۰۰۹ به ناتو و در سال ۲۰۱۳ به اتحادیه اروپا ملحق شد.

رومانی

رومانی دیگر کشوری در منطقه بالکان است که در سال ۲۰۱۹ با رویدادهای مختلفی مواجه بود که از جمله می توان ریاست دوره ای اتحادیه اروپا از اول ژانویه تا پایان ماه ژوئن ۲۰۱۹، سپس سقوط دولت و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرد.

رومانی که در اولین روز سال ۲۰۱۹ میلادی ریاست دوره ای بر اتحادیه اروپا را برای ۶ ماه بر عهده گرفت. در دوره ریاست رومانی بر اتحادیه اروپا علاوه بر مراحل خروج انگلیس از اتحادیه، انتخابات پارلمان اروپا از ۲۳ تا ۲۶ ماه ‘می’ ( ۲ تا ۵ خرداد ماه) و ساختار جدید کمیسیون اروپا تشکیل گردید.

همچنین در نهم می سال ۲۰۱۹ ( ۱۹ اردیبهشت) نیز اجلاس اتحادیه اروپا در شهر سیبیو رومانی برگزار و در آن نشست اهداف اتحادیه در اجرای اصلاحات مورد بررسی قرار گرفت.

از مهمترین وقایع سال۲۰۱۹ سقوط دولت در رومانی بود؛ دولت رومانی در مهر ماه ۱۳۹۸ در پی ناکامی در اخذ رأی اعتماد پارلمان، سقوط کرد.

«ویوریکا دانسیلا» نخست وزیر سوسیال دموکرات رومانی با دریافت ۲۳۸ رأی عدم صلاحیت از مجموع آرای ۴۶۵ نماینده و سناتور پارلمان رومانی از تشکیل دولت باز ماند.

عدم رای اعتماد نمایندگان مجلس به نخست وزیر رومانی موجب هموار شدن تشکیل دولت انتقالی تا انتخابات پارلمانی در اواخر سال ۲۰۲۰ شد.

هنچنین برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، موضوع مهم دیگری بود که رومانی با آن مواجه بود.

کلاوس یوهانیس رئیس جمهور رومانی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری که در آذر ماه برگزار گردید با کسب ۶۶.۵ درصد آرای رای دهندگان برای دومین بار متوالی به عنوان رئیس جمهور رومانی انتخاب شد.

یوهانیس در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رومانی با اکثریت آرا بر ویوریک دانچیلو نخست وزیر پیشین این کشور از حزب سوسیال دموکراتیک غلبه کرد.

رئیس جمهور رومانی در سخنرانی خود پس از اعلام پیروزی اش در انتخابات متعهد شد که اصلاخات در قوه قضایی را ادامه می دهد.

ضعف در اقدامات ضد فساد مالی و همچنین قوه قضائیه رومانی موجب شد که این کشور مورد انتقاد اتحادیه اروپا قرار بگیرد.

رومانی، کشوری است در جنوب شرقی اروپا و پایتخت آن  بخارست است. این کشور از غرب با مجارستان و صربستان و از شمال شرقی و شرق با مولداوی و اوکراین و از جنوب با بلغارستان همسایه است.

رومانی در ۲۹ مارس ۲۰۰۴ به ناتو و در ۱ ژانویه ۲۰۰۷ به اتحادیه اروپا پیوست.