با انتشار جزییات بودجه آموزش و پرورش برای سال ۹۹، مشخص شد که بودجه سال آینده وزارت آموزش و پرورش در مقایسه با سالهای گذشته تفاوتهایی هم دارد، به عنوان مثال با جزییات بیشتری همراه است و به جای دستگاهها به برنامهها بودجه داده شده است. اما انتقاداتی نسبت به این بودجه وجود دارد؛ چرا که برخی از کارشناسان معتقدند در بخش های کیفیت بخشی آموزش و پرورش ممکن است دچار چالش هایی شود.
این کارشناسان معتقدند: بودجه های کیفیت بخشی، توسعه فعالیت های پرورشی و تربیت بدنی، فعالیت های گروهی، مناسبت ها و تشکل ها کاهش یافته است و منابع مالی برای این فعالیت ها کافی نیست.
در لایحه بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۹ که از سوی حسن روحانی رئیس جمهوری در صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه شد، بودجه وزارت آموزش و پرورش شامل ۵۱ هزار و ۵۸۰ میلیارد و ۹۷۵ میلیون و ۸۵۳ هزار تومان اعتبارات واحدهای زیرمجموعه این وزارتخانه و سه هزار و ۶۲ میلیارد و ۳۸۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای است.
بر اساس این لایحه پیشنهادی، بودجه واحدهای زیرمجموعه آموزش و پرورش در بخش های مختلف مشخص شده است؛ به گونه ای که برای ارتقای سلامت دانشآموزان ۱۳۷ میلیارد و ۴۴۱ میلیون تومان، برنامه تربیت بدنی دانشآموزان ۲۷۰ میلیارد تومان، برنامه آموزش ابتدایی ۲۳ هزار و ۳۳۳ میلیارد و ۸۷۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، برنامه آموزش استثنایی یک هزار و ۳۱۸ میلیارد و ۴۲۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، برنامه آموزش پیش از دبستان ۵۲ میلیارد تومان و برنامه آموزش دوره متوسطه اول ۱۵ هزار و ۵۱۴ میلیارد و ۲۵۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
همچنین در این لایحه برنامه آموزش دوره متوسطه دوم ۹ هزار و ۲۲ میلیارد و ۸۷۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، برنامه حمایت از فرهنگیان ۶۱ میلیارد و ۲۳۷ میلیون تومان، برنامه تامین کتابهای درسی، مواد آموزشی و کمک آموزشی ۶۳ میلیارد و ۲۴۵ میلیون تومان، برنامه راهبری توسعه مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی ۴۵ میلیارد و ۵۰۶ میلیون تومان، برنامه راهبری نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور ۲۸ میلیارد و ۲۱۳ میلیون تومان، برنامه آموزش و پرورش دانشآموزان سرآمد ۴۱ میلیارد و ۲۲۳ میلیون تومان تعیین شده است.
در لایحه بودجه سال آینده، برنامه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دانشآموزان ۳۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، برنامه پرورشی، امور تربیتی و توانمندسازی دانشآموزان ۲۰۳ میلیارد و ۹۹۰ میلیون تومان، ارتقای حرفهای معلمان ۸۲ میلیارد و ۷۴۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، برنامه آموزش دوره متوسطه دوم فنی و حرفهای دو هزار و ۳۰۵ میلیارد و ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و برنامه آموزش دوره متوسطه کاردانش سه هزار و ۱۷۹ میلیارد و ۹۷۶ میلیون تومان اعتبار پیشنهاد شده است.
علی الهیار ترکمن معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش پیشتر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بودجه پیشنهادی این وزارتخانه برای سال آینده را ۷۴ هزار میلیارد تومان عنوان کرده و گفته بود: اگر بودجه با رقم امسال ۵۴ هزار میلیارد تومان بسته شود در درجه اول ۲۰ درصد از پوشش تحصیلی در معرض خطر قرار میگیرد. به همین منظور وزارت آموزش و پرورش گزارش کاملی را مبتنی بر نیازهای این وزارتخانه، الزامات سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و حداقل نیازهای اعتباری مشخص کرد که رقم آن ۷۴ هزار میلیارد تومان است.
آیا بودجه ۹۹ کفایت لازم برای اجرای سند تحول بنیادین را دارد
رضا مددی مشاور وزیر و رئیس ستاد اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در این باره در گفت و گو با خبرنگار حوزه دانشگاه و آموزش ایرنا افزود: اجرای سند تحول بنیادین به منابع بیشتری نیاز دارد و برنامه های سند تحول با مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش باید از نظر اعتباری بیشتری تامین شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در دستور کار وزارتخانه است و برنامه های آن توسط شورای عالی آموزش و پرورش و این وزارتخانه مصوب و ابلاغ شده است تا در طول برنامه ششم توسعه؛ بخشی از سند با مصوبات تصویبی شورای عالی اجرایی شود، این سوال پیش می آید که آیا بودجه ۹۹ پاسخگوی اجرای سند تحول خواهد بود؟
مددی ادامه داد: باید گفت برنامه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که به تصویب وزارت آموزش و پرورش رسیده است، بودجه سال ۹۹ پاسخگوی اجرای سند تحول نیست؛ چون ماموریت اصلی این دستگاه اجرای سند تحول بنیادین است و اجرای آن به منابع مالی زیادی نیاز دارد. آیا این منابع مالی ۹۹ پاسخگوی اجرای سند تحول خواهد بود یا نه، باید جواب داد که خیر.
مشاور وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد: وزارت آموزش و پروش تکلیفی جز اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ندارد و یکی از ملاک های ارزیابی اینکه بودجه مناسب است یا نه این است که آیا وزارت آموزش و پرورش می تواند وارد فاز اجرای این سند شود.
وی خاطرنشان کرد: باید این مساله به خوبی مورد توجه قرار گیرد که اگر بودجه آموزش و پرورش در حد مورد نیاز آن تامین نشود؛ حتما اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با چالش های جدی مواجه خواهد شد و دستگاه تعلیم و تربیت نمی تواند به وظیفه قانونی خود در راستای اجرای دقیق این سند عمل کند.
رییس ستاد اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در پاسخ به این سوال که چه میزان بودجه برای اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در سال ۹۹ در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: این بودجه مشخص است، اما جوابگوی نیاز این سند نیست.
رییس جمهوری، صبح روز یکشنبه ۱۷ آذرماه لایحه بودجه ۴۸۴ هزار میلیارد تومانی سال ۹۹ را به مجلس ارائه کرد.
بودجه سال ۹۹ کل کشور از نظر منابع حدود ۱۹ میلیون و ۸۸۷ هزار و ۳۷۰ میلیارد و ۹۱۰ میلیون ریال و مصارف بودجه نیز معادل همین رقم تعیین شده است.