«حسن هانی زاده» در گفت وگو با ایرنا در خصوص حمله هوایی آمریکا به مواضع حشد الشعبی و اعتراضات مردمی به این اقدام در اطراف سفارت آمریکا در عراق اظهارداشت: بعد از حمله اخیر آمریکا به پایگاه حشدالشعبی در الانبار که منجر به شهادت ۲۵ نفر از رزمندگان این نیروی مردمی شد، اوضاع عراق کاملا تغییر کرد و این حمله نشان داد که توطئه سازمان یافته جدیدی علیه تمامیت ارضی و استقلال عراق از سوی آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان در حال اجراست.
وی با اشاره به تظاهرات گسترده مردم عراق در دوماه اخیر، افزود: حمله آمریکا به مواضع حشدالشعبی، شرایط را دگرگون کرد و مردم عراق دریافتند آمریکا در تلاش است تا امنیت کشورشان را مختل کند و یک جنگ داخلی را در عراق سازماندهی کند بنابراین به صورت خودجوش در برابر سفارت آمریکا در بغداد اجتماع کردند که منجر به برخورد با تظاهرکنندگان و حتی به پرواز درآمدن هلیکوپترهای آمریکایی شد که این موضوع خشم و نفرت از ایالات متحده را بیشتر کرد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه الان شرایط برای آمریکا بسیار دشوار شده و دیگر امکان حضور گسترده نیروهای آمریکایی در این کشور وجود ندارد، تصریح کرد: آمریکاییها تصور نمیکردند حمله به رزمندگان حشدالشعبی، انسجام داخلی مردم عراق را افزایش دهد اکنون به فرافکنی روی آورده اند و ایران را متهم میکنند.
هانی زاده، با طرح این موضوع که آمریکا برخلاف موازین بین المللی به پایگاهی در خاک عراق حمله کرده و این اقدام یک تجاوز و نقض قوانین بین المللی است، گفت: از نظر دولت عراق، حشدالشعبی یک نیروی منضبط و تابع قوانین نیروهای مسلح عراق است، بنابراین حمله به رزمندگان این نیرو در واقع حمله به ارتش و نیروهای مسلح این کشور محسوب میشود و همه طیفهای سیاسی عراق، حتی مخالفین آن هم به این حمله واکنش تندی نشان داده و آن را محکوم کردند.
وی پیش بینی کرد تظاهرات علیه آمریکا در عراق هر روز گستردهتر شود و گفت: آمریکاییها هدفشان این است که روابط ایران و عراق را تحت تاثیر قرار دهند و به همین دلیل ایران را متهم به بسیج عوامل خود علیه سفارت آمریکا کردهاند ولی در هر حال، واشنگتن با این حمله نظامی، امکان ادامه حضور خود در عراق را با یک چالش جدی مواجه کرد.
عراقیها در دفاع از حشدالشعبی متحد هستند
همچنین علیرضا زرگر در خصوص تحولات اخیر عراق به خبرنگار ایرنا گفت: ژئوپلیتیک سیاسی وامنیتی حوزه مقاومت که شامل ایران، عراق، سوریه، لبنان، یمن و فلسطین میشود، الان به شکلی است که کوچکترین اقدامی در این حوزه جغرافیایی حساس، بازتابهای سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی گستردهای برای تمام بازیگران دارد.
وی با بیان اینکه در روزهای آینده باید منتظر پیامدهای این اقدام ایالات متحده باشیم، گفت: پاسخگویی، حق مشروعی است و باید دید نیروهای حشدالشعبی هم در حوزه اجتماعی و سیاسی و هم در حوزه امنیتی و نظامی چه حرکتی در پاسخ به این اقدام واشنگتن انجام خواهند داد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه، هدف از حمله به مواضع نیروهای حشدالشعبی را تضعیف گروههای مقاومت ارزیابی و تاکید کرد: ساختار اجتماعی عراق قومیتی است و قومیتهای مختلف با هم اختلافاتی دارند ولی در شرایط حمله یک قدرت خارجی، متحد می شوند و حمله اخیر آمریکا علیه مواضع حشد الشعبی خط ضد استکباری را در عراق تقویت کرد.
زرگر، حمله آمریکا را موقعیتی مناسب برای تقویت انسجام ملی و جریانی بین گروههای سیاسی این کشور و همچنین گروههای مقاومت ارزیابی کرد و با اشاره به تشییع باشکوه شهدای حشدالشعبی گفت: اقدام آمریکا در حمله به نیروهای حشدالشعبی، احساسات مردم را جریحه دار کرده و این سئوال را در ذهن عراقیها ایجاد کرده که آمریکاییها از مردم عراق چه می خواهند.
همزمان با تشییع شهدای حمله هوایی آمریکا به مراکز الحشد الشعبی در شهر قائم در استان الانبار، شمار زیادی از مردم عراق روز سه شنبه، با حضور در مقابل سفارت آمریکا در بغداد، خواستار اخراج سفیر این کشور از عراق شدند.
از سوی دیگر، وزارت دفاع آمریکا بامداد روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای تفنگدار دریایی برای حفاظت از دیپلماتهای آمریکایی وارد بغداد شدهاند.
اعتراض مردمی و حمله به سفارت آمریکا پس از آن صورت گرفت که هواپیماهای آمریکایی یکشنبه شب مقر نیروهای تیپهای ۴۵ و ۴۶ الحشد الشعبی در منطقه القائم در غرب استان الانبار را بمباران کردند که در نتیجه آن، ۲۵ نفر شهید و ۵۱ نفر زخمی شدند.