به گزارش پایگاه اینترنتی «فیز»، یافتههای پژوهش جدیدی که به سرپرستی انجمن تحقیقات فضایی دانشگاهها (USRA) انجام شد، نشان میدهد که تنها چند سال از عمر جریانهای گدازهای جاری در زهره میگذرد؛ به این معنا که ممکن است سامانه آتشفشانی موجود در این سیاره امروز نیز فعال باشد. این امر زهره را به تنها سیاره موجود در منظومه شمسی تبدیل میکند که چون زمین فوران آتشفشان را تجربه میکند.
تصویربرداریهای راداری فضاپیمای ماژلان ناسا در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی نشان داد که زهره، سیارهای که در همسایگی زمین قرار دارد، جهانی از آتشفشانها و جریانهای گدازهای گسترده است. در دهه ۲۰۰۰ میلادی، مدارگرد ونوس اکسپرس آژانس فضایی اروپا با اندازهگیری میزان نور مادون قرمز ساطع شده از بخشی از سطح زهره در شب، اطلاعات جدیدی را در مورد فعالیتهای آتشفشانی در این سیاره آشکار کرد. این دادههای جدید به دانشمندان اجازه داد تا جریانهای گدازهای تازه در سطح زهره را از جریانهای تغییر یافته تشخیص دهند. با این حال تا همین اواخر و پیش از این مطالعه اخیر، سن گدازهها و آتشفشانها در این سیاره مشخص نشده بود زیرا نرخ تغییر گدازههای تازه به دقت تعیین نشده نبود.
جاستین فیبرتو و همکارانش در انجمن تحقیقات فضایی دانشگاهها (USRA) جو گرم و سوزان سیاره زهره را در آزمایشگاه شبیهسازی کردند تا چگونگی واکنش و تغییر مواد معدنی موجود در این سیاره را در گذر زمان بررسی کنند. نتایج این پژوهش نشان داد که کانی الیوین که در بازالت به فراوانی یافت میشود، به سرعت با این جو واکنش داده و طی چند هفته با ترکیبات معدنی اکسید آهن - مگنتیت و هماتیت- پوشانده میشود.
محققان همچنین دریافتند که تغییراتی که توسط ونوس اکسپرس مشاهده شده بود تنها ظرف چندسال اتفاق میافتد. به این ترتیب، نتایج این مطالعه جدید نشان میدهد که جریانهای گدازهای موجود بر روی زهره بسیار جوان هستند به این معنا که این سیاره هنوز آتشفشانهای فعال دارد.