مسعود الماسی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه شخم زمستان سالانه در حدود ۷۵ درصد از اراضی شالیزای استان گیلان معادل ۱۷۸ هزار هکتار انجام می شود، افزود: انجام شخم زمستانه، اولین گام در کشت علمی برنج است بنابراین باید شالی کاران به این مهم توجه داشته باشند.
وی با تشریح مزایای شخم زمستانه و لزوم توجه کشاورزان به این مهم اظهار داشت : افزایش حاصلخیزی خاک، صرفه جویی در میزان مصرف آب و کاهش جمعیت برخی آفت های برنج و غنی سازی خاک از جمله مزایای شخم زمستانه مزارع برنج است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان افزود : شخم زمستانه موجب از بین رفتن پناهگاه زمستانی آفت ها به خصوص کرم ساقه خوار برنج می شود و علاوه بر آن سبب ذخیره رطوبت، افزایش محصول، استفاده بهینه از نزولات جوی و سلامت محصول خواهد شد.
وی اضافه کرد: در فصل پاییز و زمستان و اصولا پس از سرد شدن هوا، هم شالی کار زمان و فراغت دارد و هم این که به دلیل بارش های فصلی، آب کافی در اختیارست که فرایند شخمزنی را تسهیل می کند که این اقدام، لاروها و حشراتی را که برای زمستان گذرانی به لایه عمقیتر خاک رفتهاند، در معرض هوای سرد قرار می دهد و از بین می برد و یا آفات نباتی نظیر کرم ساقه خوار برنج با این روش مکانیکی کنترل می شوند.
وی اظهار داشت: ممکن است بنا به شرایط جوی در فصل بهار شاهد بروز کمآبی باشیم، در حالیکه شخم زمستانه می تواند پشتوانهای برای تسهیل شخم بهاره محسوب شود و با اندک میزان آب در اختیار کشاورز شالی کار بتواند زمین خود را برای انتقال نشاء آماده کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان خاطر نشان کرد: با توجه به محدودیت های چند سال اخیر از لحاظ منابع آبی و لزوم استفاده و مصرف بهینه و به موقع از این منابع بهره گیری از نزولات جوی در خارج از فصل زراعی در انجام عملیات شخم اولیه همواره مورد تاکید است.
وی با بیان اینکه همه ساله کشاورزان گیلان با بهره گیری از نزولات جوی و منابع آبی خارج از سد سپیدرود معادل ۷۵ درصد اراضی شالیزاری استان را مورد شخم اولیه قرار می دهند، اضافه کرد: کشاورزان هر سال از نزولات جوی و منابع آبی داخلی برای شخم زمستانه استفاده کرده و عمده ذخیره سد سپیدرود در انجام عملیات نشاء کاری و آبیاری در مراحل رشد رویشی و زایشی برنج استفاده می شود.
استان گیلان دارای ۲۳۸ هزار اراضی شالیزاری است.