سید داور سیادت روز سه شنبه در مراسم سمپوزیوم یک روزه میکروبیوم از تحقیقات علوم پایه تا کاربردهای بالینی در سالن همایش دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: ارتباط بیماریهایی مانند افسردگی، پارکینسون، آلزایمر و استرس تا بیماریهایی مانند کبدچرب، کلیوی و کیستهای کلیوی، بیماریهای ریوی و سرطانها اثبات شده است.
وی به پنج کشور پیشرو در حوزه تحقیقات میکروبیوتها و میکروبیوم اشاره کرد و گفت: بیشترین تحقیقات و گرنتها در این حوزه در کشورهای آمریکا، چین، انگلیس، کره جنوبی و فرانسه انجام میشود.
سیادت به تحقیقات در این زمینه در کشور ما اشاره کرد و گفت: کمتر از یک دهه در کشور ما هم تحقیقات در حوزه پزشکی آغاز شده و در حوزههایی مانند کشاورزی و دامی سابقه بیشتری دارد.
وی ادامه داد: انستیتو پاستور ایران و دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و تبریز در این زمینه فعال تر هستند و به عبارتی پیشرو در این زمینه در کشور هستند.
دبیر علمی سمپوزیوم میکروبیوم اظهار داشت: پروژه میکروبیوم انسانی پس از اتمام پروژه تحولی بسیار عظیم در حوزههای مختلف علوم پزشکی، بیولوژی و رشتههای وابسته در پی داشت.
وی افزود: بسیاری از مناطق آناتومیکال بدن که قبلا نواحی استریل محسوب میشدند همانند ریهها و مثانه، امروزه جایگاه جمعیت های باکتریایی متعددی میباشند. در این بین میکروبیوتای دستگاه گوارش نقش کلیدی در تنظیم فیزیولوژی میزبان ایفا میکند.
جمعیت میکروارگانیسم های بدن، بیش از ۱۰۰ برابر ژنوم انسانی است
رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: جمعیت عظیم میکروارگانیسم های ساکن در مناطق مختلف بدن شامل دهان، مجرای گوارشی، مجاری تنفسی، واژن و پوست، مجموعه ای تحت عنوان میکروبیوم را تشکیل میدهد که بیش از ۱۰۰ برابر ژنوم انسانی می باشد.
دکتر باقر لاریجانی افزود: نتایج مطالعات دو دهه اخیر نشان دادهاند که اختلال در تنوع و ترکیب میکروبیوتای روده با بیماریهای متعددی از جمله اختلالات غدد درون ریز شامل دیابت، چاقی، پوکی استخوان و همچنین بیماری گوارشی مانند کبد چرب، اختلالات کلیوی، بیماری قلبی - عروقی و به علاوه بیماری های سیستم عصبی از جمله افسردگی، اوتیسم، پارکینسون و آلزایمر همراه است.
وی گفت: پس از پروژه ژنوم انسان و تعیین توالی کل ژنوم انسان، پروژه میکروبیوم انسانی از سال ۲۰۰۷ میلادی آغاز و طی ۲ فاز با صرف هزینه های چند صد میلیون دلاری تا سال ۲۰۱۶ میلادی انجام شد که اهمیت این حیطه را از دیدگاه علوم پزشکی تایید می کند.
لاریجانی افزود: شناسایی دقیق عوامل تاثیرگذار بر میکروبیوتا و مطالعه تغییرات ترکیب و عملکرد میکروبیوتا در بیماری های مختلف، راه را برای رسیدن به روش های درمانی جدید از طریق تعدیل ترکیب آنها باز کرده است.