بر اساس گزارشی که امروز سه شنبه دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین اعلام کرده است، «ولادیمیر پوتین» و «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیه ای وی در جریان مذاکرات خود، درخصوص مسائل مهم بین المللی از جمله مساله سوریه و بحران لیبی نیز گفت و گو میکنند.
خط انتقال گاز 'جریان ترک' ظرفیت انتقال ۳۱.۵ میلیارد مترمکعب گاز روسیه به ترکیه و اروپا را دارد و در دو مسیر جداگانه احداث شده که خط و مسیر اول آن از طریق بستر دریای سیاه گذر کرده و قرار است ۱۵.۷۵ میلیارد متر مکعب گاز روسیه را به ترکیه منتقل کند.
خط دوم 'جریان ترک' نیز گاز روسیه را از طریق خاک ترکیه به کشورهای اروپایی منتقل می کند و روسیه با برخی کشورهای اروپایی برای عبور این خط لوله از آن کشورها مذاکره می کند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه پیشتر از توسعه خط لوله جریان ترک و استفاده مصرف کنندگان اروپایی گاز روسیه از ان استقبال و آمادگی مسکو را برای مذاکره با طرف های اروپایی اعلام کرده بود.
گفت وگو درباره اقدامات شرورانه آمریکا در بغداد
سفر پوتین به ترکیه همزمان با اقدامات شرورانه آمریکا در منطقه و ترور شهید قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام می گیرد که بر اثر حمله روز جمعه آمریکا به منطقه ای در نزدیکی فرودگاه بغداد به شهادت رسید.
انتظار می رود این مساله و اشغالگری آمریکا در عراق که به رغم درخواست پارلمان این کشور برای خروج نیروهای آمریکایی با خارج سازی نیروهای خود مخالفت می کند در دستور کار مذاکرات باشد.
روسیه و ترکیه از اقدام جنایتکارانه آمریکا در به شهادت رساندن سلیمانی و همراهانش انتقاد کرده و آن را خلاف موازین و معیارهای بین المللی دانسته اند.
مقامهای روسیه نیز مانند ترکیه از حضور نیروهای آمریکایی در عراق رضایت ندارند و از حضور نظامیان این کشور انتقاد کرده اند.
همکاری روسیه و ترکیه در مساله سوریه
روسیه و ترکیه به همراه ایران در فرمت مذاکرات آستانه برای حل مسائل سوریه مشارکت می کنند.
این سه کشور تاکنون ۱۴ دور مذاکرات با فرمت استانه برگزار کرده و سعی دارند مسائل سوریه از طریق مذاکره و با تلاش های دیپلماتیک با شرکت طرف های درگیر بحران این کشور حل و فصل شود.
در گزارش کاخ کرملین خاطرنشان شده است که مساله سوریه در دستور کار مذاکرات سران روسیه و ترکیه قرار دارد و دو طرف اخرین اوضاع سوریه را بررسی خواهند کرد.
گفت وگو درباره لیبی
روسیه و ترکیه سعی دارند در روند حل مسائل لیبی نقش ایفا کنند و در حالی که مسکو با دو طرف درگیر در لیبی تماس هایی را دارد و بیشتر از خلیفه حفتر فرمانده ارتش دولت شرق لیبی حمایت می کند، ترکیه از دولت وفاق ملی لیبی پشتیبانی می کند.
پارلمان ترکیه روز پنجشنبه لایحه ای را تصویب کرد که اعزام نیروهای نظامی این کشور به لیبی مجاز شمرده می شود.
و بر اساس گزارش رسانه های روسی، نخستین گروه از نظامیان ترکیه به لیبی اعزام شدند.
گفتنی است رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه روز ۵ دی ماه اعلام کرده بود، کشورش به درخواست دولت وفاق ملی لیبی ماه آینده به آن کشور نیروی نظامی اعزام خواهد کرد.
مقامهای روسیه از اعزام نیروهای ترکیه به لیبی ابراز نگرانی کرده و خواستار خودداری آنکارا از این اقدام شده بودند.
انتظار می رود در دیدار فردا سران روسیه و ترکیه درباره مسائل مهم خاورمیانه باتوجه به تنش افرینی آمریکا در این منطقه گفت وگو کنند اما مذاکره درخصوص توسعه همکاریهای اقتصادی باتوجه به اعلام اولویت مسکو و آنکارا برای رساندن حجم مبادلات اقتصادی و بازرگانی به سقف ۱۰۰ میلیارد دلار نیز بخش مهمی از گفت وگوهای دو طرف را تشکیل خواهد داد.