مسکو- ایرنا- سرگئی لاوروف کفیل وزارت امور خارجه روسیه در نشست خبری با تشریح اقدامات سه کشور اروپایی درباره برجام و سیاست‌های تنش‌زای آمریکا در منطقه، تصریح کرد که پس از حمله موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکا در عراق، بامداد همان روز ۶ فروند جنگنده اف-۳۵ آمریکایی در نزدیکی مرزهای ایران پرواز می‌کردند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سرگئی لاوروف امروز جمعه(۲۷ دی) دو روز بعد از آنکه دمیتری مدودیف نخست‌وزیر روسیه در روز چهارشنبه (۲۵ دی) پس از سخنرانی ولادیمیر پوتین مبنی بر لزوم تغییرات اساسی در این کشور، استعفا کامل دولت را به رئیس جمهوری تقدیم کرد، در یک نشست خبری در وزارت امور خارجه روسیه به جمع‌بندی نتایج اقدامات این وزارتخانه در سال ۲۰۱۹ پرداخت.

وی درباره وضعیت برجام گفت: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در شورای امنیت تایید شده و قطعنامه ای نیز برای تایید آن صادر شده است. اما با این وجود آمریکا نه فقط آن را اجرا نمی کند بلکه کشورهای دیگر را از اجرای آن منع می کند.
وی افزود: آمریکا و ترامپ می‌گوید که برجام بدترین سند در تاریخ است اما در همین حال از ایران می خواهد که آن را بطور کامل اجرا کند.

کفیل وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اقدام سه کشور اروپایی شامل فرانسه، المان و انگلیس که اعلام کرده اند ساز و کار حل و فصل اختلافات در چارچوب برجام را راه اندازی می کنند، اظهار داشت: این وعیت نگران کننده است. اوضاع پیرامون برجام سیر خطرناک دارد.

وزیران سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه عضو برجام روز سه‌شنبه با صدور بیانیه‌ای از آنچه فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در این توافق بین‌المللی خوانده اند، خبر دادند.

لاوروف افزود: سه کشور اروپایی به نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجه نامه فرستاده و از تصمیم خود برای آغاز ساز و کار حل و فصل اختلافات برجام خبر داده اند.
وی ادامه داد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بارها هشدار داده است که اروپایی ها در یک مرحله ای از وضعیت پیرامون ایران استفاده می کنند تا این کشور را مقصر بدانند.

کفیل دستگاه دیپلماسی روسیه خاطرنشان کرد: ایران برخی تعهدات هسته ای را در چارچوب برجام بطور داوطلبانه برعهده گرفت و تمام فعالیت های هسته ای این کشور در دسترس و شفاف است. این کشور در سطح جهانی بیشتر از همه کشورهای دیگر مورد بازرسی های هسته ای انجام می گیرد.

وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی بر اجرای تعهدات ایران در برجام تاکید دارند، اظهار کرد: اروپا از آمریکا بخاطر خروج از برجام انتقاد کرده اما از ایران هم می خواهد بطور کامل این توافق را اجرا کند.  
لاوروف به این نکته نیز اشاره کرد که سه کشور اروپایی تحت فشار و تهدید آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه ۲۵ درصدی برای خودروهای وارداتی آمریکا از اروپا، موضع خود در قبال برجام را سخت کرده اند.

وی تصریح کرد: آمریکا می خواهد برجام را فسخ کند و بجای این توافق که در دوره اوباما عقد شده توافق دیگری به اسم ترامپ امضا کند و به همین خاطر اعضای اروپایی برجام را برای خروج از ان تحت فشار قرار داده است.  
لاوروف در پاسخ به این سوال که روسیه چه اقداماتی را در چارچوب برجام انجام می دهد، گفت: ما معتقدیم که آنچه درباره برجام رخ می دهد غیرقابل قبول است.
وی افزود: وضع برجام به گونه ای بود که ایران تعهداتی را در عرصه غنی سازی اورانیوم، درباره موجودی اب سنگین در این کشور و محدودیت غنی سازی اورانیوم تا حدود ۴ درصد بطور داوطلبانه برعهده گرفته بود.

کوتاهی کشورهای اروپایی در تعهدات خود در برجام
کفیل وزیر امور خارجه روسیه گفت: ایران تعهداتی را برعهده گرفت که بیش از تعهدات معمول در عرصه بین المللی در زمینه فعالیت های هسته ای است و در ازای آن باید محدودیت های تجاری این کشور برطرف شود اما چنین نشد.
وی ادامه داد: کشورهای اروپایی اندکی تلاش کردند و سپس ایجاد سازوکار تجارت با ایران (اینستکس) را ایجاد کردند که این اقدامات یک سال بطول انجامید. این ساز و کار صرفا برای تجارت کالاهای غیرمشمول کالاهای تحریم شده از سوی آمریکا بود.
لاوروف خاطرنشان کرد: اما در چارچوب این سازوکار فقط یک مورد تجارت انجام گرفت که شامل فروش ۱۰ میلیون دلار دارو به ایران بود که آن هم هنوز بطور کامل انجام نگرفته است.
وی افزود: ما معتقدیم کشورهای اروپایی می‌توانند اقدامات بیشتری را در مورد برجام انجام دهند. از این موضوع اطلاع داریم که شرکت‌هایی وجود دارند که از تهدیدهای امریکا برای تجارت با ایران نمی‌ترسند و و واشنگتن نمی‌تواند به آنها آسیب وارد کند.
به گفته لاوروف، مقام‌های روسی و معاونان وزیر خارجه این کشور برای حل مسائل در این عرصه تلاش می کنند.

لزوم برگزاری دیدار کمیسیون مشترک برجام
کفیل دستگاه دیپلماسی روسیه گفت: شرکای ما و مقام‌های اروپایی می‌گویند که اقدامات آنها در مورد ایران برای نجات برجام صورت می گیرد. اما شاهدیم که بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس به تازگی گفته باید توافق برجام را که با تلاش اوباما امضا شد لغو و توافق هسته ای با ایران در دوره ترامپ منعقد کرد.
لاوروف گفت، باید نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح مدیران سیاسی وزارتخانه های امور خارجه کشورهای عضو برجام برگزار و وضعیت کنونی پیرامون این توافق در آن بررسی شود.

پاسخ سنجیده ایران به ترور سردار سلیمانی
لاوروف اقدام آمریکا در به شهادت رساندن قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را اقدامی متناقض معیارهای مناسبات بین المللی خواند و افزود: پاسخ ایران به این اقدام امریکا سنجیده و حساب شده بود.

وی گفت، پس از حمله موشکی ایران به پایگاه های آمریکا در عراق، ۶ فروند جنگنده آمریکایی اف-۳۵ در نزدیکی مرزهای ایران پرواز می کردند.
وی ادامه داد: پرواز این هواپیماها تا مدت اندکی پیش از سرنگونی هواپیمای بوئینگ اوکراینی در نزدیکی تهران نشانگر وضعیت متشنج و پرتنش بود. اطلاعاتی وجود دارد که بیانگر آن است که ایرانی‌ها منتظر یک حمله دیگر آمریکا بودند و نمی‌دانستند که این حمله چگونه خواهد بود زیرا این تعداد هواپیمای اف-۳۵ در حال پرواز بود؛ این اطلاعات نیاز به راستی آزمایی دارد.

به گفته کفیل دستگاه دیپلماسی روسیه، سرنگونی هواپیمای اوکراینی یک سیگنال و پیام بود که تنش ها در منطقه گسترش می یابد.
وی با بیان اینکه آمریکا در همه مسائل کشورهای منطقه ایران را مقصر می داند، اظهار کرد: اگر آمریکا به این رویکرد خود ادامه دهد بعید بنظر می رسد که وضعیت بهبود بیابد.

لزوم پیوستن ایران به مذاکرت صلح افغانستان
لاوروف در بخش دیگر سخنانش خاطرنشان کرد آمریکا در مساله افغانستان از بازیگران اصلی است و با طالبان مذاکره می کند و ما از این مذاکرات و دستیابی به توافق حمایت می کنیم.
وزیر خارجه روسیه در پاسخ به سوالی درباره تاثیر وضعیت متشنج پیرامون ایران بر حل مساله افغانستان نیز تصریح کرد که در وضعیت کنونی منطقه خاورمیانه، هیچ مساله‌ای حل نخواهد شد.
 وی همچنین بر لزوم پیوستن ایران به مذاکرات بین‌المللی برای حل مساله افغانستان تاکید کرد.

ضرورت گفت‌وگو بین ایران و کشورهای منطقه خلیج فارس
لاوروف در ادامه با اشاره به وجود اختلاف میان برخی کشورهای عربی منطقه خلیج فارس با ایران گفت: ما معتقدیم که این اختلافات باید پشت میز مذاکره بررسی و حل شود.
وی با یادآوری تلاش‌های ایران برای حل مسائل با برخی کشورهای عربی منطقه خاطرنشان کرد که ایران به کشورهای منطقه خلیج فارس پیشنهاد توافقنامه عدم تعرض را ارائه کرد.
وی افزود: ایران همچنین طرح تنگه هرمز را پیشنهاد کرده که این اقدامات نشانگر تلاش تهران برای حل و فصل سیاسی مسائل و اختلافات است.
 
ادامه کار لاوروف در کابینه دولت روسیه
کفیل دستگاه دیپلماسی روسیه در پاسخ به سوالی در مورد ادامه کار خود در کابینه جدید دولت این کشور نیز خطاب به خبرنگار سوال کننده گفت: به نظر می رسد شما مدتهاست به کار خبرنگاری می‌پردازید و خودتان این وضعیت را درک می‌کنید.
وی گفت: سه روز پیش از من خواستند به عنوان کفیل مقام وزیر امور خارجه به کار خود ادامه بدهم و من وظایفم را انجام می دهم.

واکنش به فشار استونی بر خبرگزاری اسپوتنیک
کفیل وزارت خارجه روسیه همچنین درباره وضعیت خبرگزاری اسپوتنیک گفت: آنچه که دولت استونی در مورد این خبرگزاری روسیه انجام می دهد کاملا با موازین بین المللی و اصول خبرنگاری مغایرت دارد.
وی ادامه داد: اتحادیه اروپا این فشارها و اقدامات غیرقانونی دولت استونی در مورد خبرگزاری اسپوتنیک را تحمل و درباره آن سکوت می کند که مایه شرمساری و لکه ننگی بر دامن اتحادیه اروپاست.
کفیل وزارت امور خارجه روسیه گفت: روسیه در سطوح مختلف مساله فشار استونی بر اسپوتنیک را مطرح می کند و تاکنون سازمان امنیت و همکاری اروپا به آن واکنش نشان داده است.

روسیه خواهان تمدید پیمان استارت۲
لاوروف درباره پیمان استارت۲ نیز گفت: روسیه خواهان تمدید این پیمان با آمریکاست اما بدون هرگونه پیش شرط.
پیمان استارت-۲ یا پیمان کاهش تسلیحات تهاجمی راهبردی پیمان دو جانبه میان آمریکا و روسیه است.
دمیتری مدودف و باراک اوباما رئیسان ‌جمهوری وقت روسیه و آمریکا روز هشتم آوریل سال ۲۰۱۰ در پراگ پایتخت جمهوری چک با هم دیدار و پیمان استارت-۲ برای کاهش زرادخانه‌های هسته‌ای دو کشور را امضا کردند. واشنگتن و مسکو تحت این قرارداد جدید، اجازه دارند حداکثر یک هزار و ۵۵۰ کلاهک را مستقر کنند که حدود ۳۰ درصد کمتر از محدودیت اعمال شده در سال ۲۰۰۲ است و اعتبار این پیمان در سال ۲۰۲۱ به پایان می‌رسد.

لهستان حقایق جنگ دوم جهانی را تحریف می‌کند
لاوروف دربخش دیگری از سخنان خود لهستان را متهم کرد که حقایق جنگ دوم جهانی را تحریف می کند.
وی تصریح کرد: دولت لهستان تلاش می کند کشورهای غربی را برای پیشبرد موضع ورشو در مورد رویدادهای جنگ دوم جهانی متقاعد کند.

استیضاح ترامپ
خبرنگار آمریکایی نظر لاوروف رادرباره استیضاح دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا جویا شد.
کفیل وزارت خارجه روسیه گفت: من نمی دانم استیضاح در کشور شما چگونه رخ می‌دهد؛ شما زن آمریکایی هستید و از اوضاع بهتر مطلعید.
 
واکنش روسیه به استقرار پایگاه‌های آمریکایی در ژاپن
وزیر خارجه روسیه درباره رویکرد مسکو به اقدام واشنگتن در استقرار پایگاه‌ در ژاپن نیز گفت که روسیه به طور حتم به استقرار پایگاه‌های نظامی امریکا و تسلیحات جدید در این کشور پاسخ مناسب خواهد داد.

تکمیل  خط لوله گاز جریان شمالی۲
لاوروف درباره تلاش های آمریکا برای جلوگیری از تکمیل طرح خط لوله گاز جریان شمالی ۲(نورد استریم۲) نیز گفت: این تلاش ها نمونه بارز رقابت ناسالم است.
وی تصریح کرد: کمبود اعتماد در سیاست و اقتصاد جهانی با استفاده گسترده از شیوه هایی همچون رقابت ناسالم و وضع تحریم های یکجانبه و حمایت بی رویه از اقتصاد خود و جنگ های تجاری تشدید می شود.
کفیل دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: مسکو با وجود تحریم های کاخ سفید علیه خط لوله جریان شمالی۲ این طرح را تکمیل خواهد کرد.
این خط لوله که از منطقه ویبورگ در شمال غرب روسیه از طریق دریای بالتیک به آلمان کشیده می شود بخش قابل توجهی از گاز صادراتی روسیه را به این کشور منتقل و از آنجا به برخی کشورهای دیگر اروپایی ترانزیت خواهد کرد.
2023