به گزارش سازمان جنگلها، ابوالقاسم حسین پور "آب سبز" را ذخیره رطوبتی خاک در منطقه غیراشباع تعریف کرد که میتواند مورد استفاده گیاه قرار گیرد.
وی، نفوذ آب باران و سیلاب به درون زمین را از مهمترین کارکردهای آبخیزداری و آبخوانداری در شرایط کنونی کشور عنوان کرد و افزود: اجرای عملیات آبخیزداری ضمن کاهش سیلخیزی مناطق مختلف کشور، بهبود وضعیت آب آبی از طریق تغذیه آبخوان چاهها، چشمهها و قنوات، کاهش تبخیر و افزایش ذخیره سازی آب سبز را به دنبال دارد.
مدیرکل کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها با اشاره به اینکه آب سبز بیش از ۶۵ درصد منابع آبی ما را تشکیل میدهد بر ضرورت توجه بیشتر به این ظرفیت در کشور و پرداختن به آن تاکید کرد.
وی گفت: هر هکتار آبخوانداری بیش از ۱۰۰۰ مترمکعب در هکتار در سال، آب را به زمین نفوذ میدهد و با توسعه این گونه طرحها در سطح کشور، میتوان ذخیره آب سبز کشور را ارتقا داد.
حسین پور اضافه کرد: با توسعه اقدامات ذخیره سازی و نفوذ آب سبز، ظرفیتهای احیای پوشش گیاهی جنگلی و مرتعی کشور و همچنین تولید کشاورزی بویژه در اراضی دیم کاری و زراعت سیلابی افزایش مییابد که این امر منجر به صرفه جویی در مصرف آب آبی و همسو با اهداف توسعه آب اندوز در کشور است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری با تاکید بر ظرفیتهای فراوان توسعه سامانههای سطوح آبگیر باران در قالب طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در سطح کشور تصریح کرد: هوتکها، دگارها، خوشابها، دربندها، کش بندها، بندسارها، تیربندها، سکوها، تراسها، بانکتها، فاروها، چالههای فلسی، آبگیرهای هلالی و نظایر آن بر پایه دانش بومی از جمله سامانههای کارا در زمینه ذخیره سازی آب سبز در کشور به شمار میروند.
وی افزود: تحقق اهداف مدیریت آب سبز مستلزم مشارکت مردم، خیرین و بخش خصوصی در گسترش زیرساختهای لازم در سطح حوزههای آبخیز، اراضی کشاورزی و همچنین در پهنههای شهری و روستایی کشور و بهرهمندی ذینفعان از انتفاع آن در چارچوب قانون است که در نهایت افزایش بهرهوری نزولات آسمانی، کاهش سیلاب، احیای پوشش گیاهی عرصههای منابع طبیعی، توسعه فضای سبز، حفظ خاک و رونق تولید کشاورزی را به دنبال خواهد داشت.
براساس این گزارش، "دستورالعمل تشویق اقدامات ذخیرهسازی و نفوذ آب سبز" بر اساس مصوبه کمیسیون ویژه حمایت از تولید مجلس شورای اسلامی از سوی وزارت جهاد کشاورزی با همکاری ارگان های ذیربط در حال تدوین است.