ابوالقاسم حسين پور روز سه شنبه در حاشيه بازديد از طرح هاي آبخيزداري شهرستان انديمشك در گفت وگوي اختصاصي با ايرنا بيان كرد: اين طرح ها كه هم اكنون در دست اجراست، شامل 42 نوع فعاليت آبخيزداري و آبخوان داري در قالب اقدامات حفاظتي و مديريتي، بيولوژيك، بيومكانيك و بيولوژيك مكانيك است.
وي گفت: عمده طرح هاي سازه اي و مكانيكي تا پايان آذر به بهره برداري مي رسد و بخشي كه در حال اتمام و يا تكميل شده بود در سيلاب اخير آبگيري شد كه خوشحالي مردم و كشاورزان را در پي داشت.
حسين پور با اشاره به اعتبار مصوب 200 ميليون دلاري از صندوق توسعه ملي براي اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري در كشور، افزود: تاكنون 50 درصد از اين اعتبارات اختصاص، و ميان استان ها توزيع شده است.
وي همچنين بيان كرد:در بارش هاي اخير، سازه هاي آبخيزداري توانست بيش از 900 ميليون مترمكعب سيلاب را در كشور مهار كند كه با شرايط كشور، اين حجم استحصال آب مي تواند به حل مشكلات خشكسالي و پايداري منابع آب و آبدهي چاه ها و چشمه ها و قنات ها كمك كند.
حسين پور تامين رطوبت خاك را نيز از ديگر مزاياي سيلاب هاي اخير دانست و افزود: اين مساله در خوزستان بسيار حايز اهميت است زيرا باعث كاهش گرد و غبار و پايداري تعادل آبي درسطح منطقه مي شود.
** بيش از يك هزار و 210 ميليارد ريال اعتبار آبخيزداري خوزستان
مديركل دفتر كنترل سيلاب و آبخوانداري سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور در ادامه از اختصاص بيش از 210 ميليارد ريال در مرحله اول از صندوق توسعه ملي به خوزستان خبر داد و گفت: امسال در 11 حوزه آبخيز خوزستان در 9 شهرستان از محل صندوق توسعه ملي طرح هايي در اين بخش اجرا مي شود.
وي افزود: بر اساس تفاهم نامه ميان رييس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور و استاندار خوزستان، 500 ميليارد ريال از منابع ملي به سهم استاني اضافه مي شود، با احتساب اينكه 500 ميليارد ريال نيز اعتبارات استاني به اين بخش اختصاص يابد.
حسين پور خوزستان را به دليل شرايط محيطي مناسب، جزو استان هاي فعال در زمينه آبخيزداري بيان كرد و گفت: طرح هاي خوزستان پيشرفت فيزيكي خوبي دارند و با رعايت زمانبندي در اجرا، در بارش هاي بعد به بهره برداري مي رسند.
وي هدف از سفر به خوزستان را بازديد از طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري اين استان دانست و افزود: در اين راستا از انديمشك و شوش بازديدهايي انجام و از نظر كارشناسان استفاده شده است.
حسين پور با اشاره به اجراي سازه آبخيزداري RCC از نوع بتن غلطكي در انديمشك، اضافه كرد: اجراي اين نوع سازه در كشور جديد است و خوزستان از نظر سازه هاي آبخيزداري از نوع بتن غلطكي در كشور صاحب تجربه و پيشرو است.
به گفته وي، هم اكنون طرح هاي كنترل سيلاب در بهبهان و اميديه در خوزستان حال اجراست و نيز برخي طرح هاي خوزستان حدود 70 درصد پيشرفت فيزيكي دارند كه تا 1.5 ماه آينده به بهره برداري مي رسند.
* بندهاي آبخيزداري عامل گرد و غبار نيست
وي تاثير بندهاي خاكي آبخيزداري در ايجاد كانون هاي گرد و غبار را در خوزستان رد كرد و گفت: با بررسي انجام شده مشخص شده برداشت آب در آن منطقه باعث گرد و غبار شده و بندهاي خاكي تاثير مثبتي و نه منفي داشته اند.
وي توضيح داد: سازه هاي آبخيزداري سازه هايي هستند كه در برابر سيل مقاومت مي كنند و دبي (حجم) بزرگي از سيلاب را تبديل به حجم آب كوچكي مي كنند و ادامه آزادسازي جريان آب را دارند.
حسين پور افزود: با اجراي طرح هاي آبخيزداري، آب هايي (سيلاب) كه در مدت كوتاهي از منطقه خارج مي شوند، چندين ساعت يا چندين روز و يا ماه به منطقه بازمي گردند، به عبارت ديگر در آبخيزداري ذخيره و نگهداشت آب را نداريم و حقابه زمين ها و آبخوان هاي پايين دست يكي از اصول آبخيزداري است.
وي تاكيد كرد: جامع نگري در حوزه هاي آبخيز، از سياست هاي سازمان جنگل هاست و با اين رويكرد همه مسايل مربوط به حوزه هاي بالادست و پايين دست از جمله حقابه تالاب ها و بهره برداران پايين دست رعايت مي شود.
حسين پور گفت: آبخيزداري به معني نگهداشت و ذخيره آب در سازه مخزني آبي نيست و ماهيت و رسالت آبخيزداري، تاخير در عبور سيلاب است تا فرصت نفوذ در زمين را داشته باشد.
وي افزود: طرح هاي آبخيزداري از نوع مديريتي در سطح حوزه هاي آبخيز هستند و با اجراي اين طرح ها پايداري آب و خاك حفظ مي شود بنابراين اگر در خوزستان به دنبال پايداري منابع آب و خاك هستيم بايد به دنبال آبخيزداري باشيم تا سيلاب هايي كه با سرعت از حوزه خارج مي شود را نگهداري ، و مشكلات پديده گرد و غبار هم كاهش يابد.
به گفته وي، در سيلاب اخير خوزستان ديديم كه در مناطقي كه طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري اجرا شده خسارات سيل در حداقل بوده، و از ظرفيت سيلاب هم به عنوان فرصتي براي جبران كم آبي مناطق و افزايش توان محيطي در مقابل خشكسالي، حفظ خاك، احياي پوشش گياهي، پيشگيري از خسارت سيل و تغذيه آبخوان هاي زيرزميني استفاده مي شود.
حسين پور همچنين با تاكيد بر ضرورت تعمير و نگهداري سازه هاي آبخيزداري گفت: با توجه به اينكه اين سازه ها در معرض جريان سيلاب قرار دارند و مقاومت مي كنند، طبيعي است كه پس از چند سال با اشكالات جزيي رو به رو ، و به نگهداري و مرمت مستمر داشته باشند؛ براين اساس سالانه رديف اعتبار مشخصي براي اين منظور اختصاص مي يابد.
وي درباره تعمير نشدن برخي از بندهاي خاكي خوزستان كه دچار آسيب هايي شده اند، بيان كرد: مشكلي از بابت تامين اعتبار وجود ندارد و در صورت پيشنهاد، تعمير آنها در دستور كار قرار مي گيرد.
حسين پور ادامه داد: حفظ سرمايه گذاري انجام شده در بخش آبخيزداري در اولويت است و تدام اثربخشي و كارآيي اين پروژه ها از اهداف سازمان جنگل هاست.
9754/ 6037
اهواز - ايرنا - مديركل دفتر كنترل سيلاب و آبخوان داري سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور گفت:عمليات آبخيزداري و آبخوان داري در 6 هزار نقطه كشور در 350 شهرستان آغاز شده است.