استان‌ها- ایرنا- چه مهربان هستند دستان کوچک اما قلب‌های بزرگ که هر آنچه دارند در سبد اخلاص گذاشته و برای همکلاسی های خود در سیستان و بلوچستان پیش کش کرده اند، چه صادقند کودکانی که تلاش می کنند با سیل مهربانی، سیل اشک را از دیدگان همسالان خود پاک کنند.

سیل همیشه هم بد نیست به ویژه اگر از جنس مهربانی و ایثار و از نوع کودکانه باشد، این روزها بچه های سیستان و بلوچستان حال خوشی ندارند، خانه هایی که زیر آب رفته، وسایل زندگی که خراب شده و مدرسه ای که دیگر جای مناسبی برای درس خواندن نیست، تمامی اینها دغدغه کسانی است که درگیر سیل شدند و نگاهشان در انتظار یاری است، آنها مهربانی و بخشش را در لابلای این سختی ها به خوبی درک کرده اند، چشم انتظارند چرا که نوع دوستی و کمک به هموطن را در حوادث مختلف این دیار و دیگر نقاط این سرزمین بسیار به نظاره نشسته اند.

برای آنان غریبه نیست این فضای شور و شعور و دلشوره هایی که خواب را از چشمان هموطنانشان در گوشه دیگری از این کشور ربوده است، آنها بارها همراهی و همدلی ها را دیده اند، در کنار تمامی این دلواپسی ها چه زیباست همت دانش آموزانی که نگران همکلاسی های خود هستند، نگران داشتن سرپناه، کلاسی برای آموختن و وسایلی برای نوشتن و یادگرفتن، و به واقع این دغدغه را از هر سو که نگاه کنی سراسر معرفت است و مهربانی.

دانش آموزانی که پابه پای بزرگترها وارد میدان شده اند تا ثابت کنند که هر آنچه در کلاس درس، مشق دانایی و کمک به هم نوع کرده اند در وادی عمل به ثمر نشسته است و باشکوه تر آنکه پویشی به راه انداخته اند به وسعت ایران تا هر کس بنا به توان خود دستی در این راه و کار خیر داشته باشد و جاری کند سیل مهربانی اش را به سمت بچه هایی که این روزها به غیر از چشم دوختن به الطاف الهی منتظرند تا سقف ریخته آنها و فرو رفتن وسایل زندگی شان در گل و لای با کمک هموطنان دوباره برپا شود و حماسه ای دیگر بر دفتر ایثار و فداکاری مردمان این سرزمین خلق و در تاریخ ماندگار شود.

باران سیل آسا در جنوب شرق کشور که از ۱۹ دی آغاز شد، استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان را تحت تاثیر قرار داد و سبب جاری شدن سیلاب در این استان‌ ها شد و خسارت های بسیاری به بار آورد که البته با همدلی و همراهی قشرهای مختلف مردم از سراسر کشور از آلام مرردم این دیار کاسته شد.

بر اساس آمار مدیر کل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان اکنون ۷۹۹ هزار و ۹۱۴ دانش آموز در ۶ هزار و ۸۲۸ واحد آموزشی مشغول به تحصیل هستند  و در مناطق سیل‌زده ۵۶ مدرسه با ۲۰۰ کلاس درس تخریب شده که برای بازسازی آنها به اعتباری حدود ۴۰ میلیارد تومان نیاز است و ۲۸۶ مدرسه با برآورد حدود ۱۰ میلیارد تومان در این مناطق به تعمیرات اساسی نیاز دارد.

در کنار آحاد جامعه و دانش آموزان، مسوولان وزارت آموزش و پرورش نیز تلاش کرده اند تا با مدیریت این پویش سراسری، کمک های دانش آموزی را به دست سیل زدگان برسانند و وزیر آموزش و پرورش نیز قول مساعد داده تا برای کاهش محرومیت های آموزشی سیستان و بلوچستان تمامی امکانات را به کار گیرد و در راستای استاندارد سازی فضای آموزشی، افزایش سرانه‌های این استان و هدف گذاری لازم برای ارتقای کیفیت آموزشی، گام های اساسی برداشته شود.

محسن حاجی میرزایی این مطلب را نیز گفته است که گروهی به طور خاص در وزارت آموزش و پرورش تشکیل و فردی به عنوان نماینده به مناطق سیل‌زده برای بررسی شرایط اعزام شده و در حال جمع‌آوری اطلاعات هستیم تا پس از آن برای کمک به مناطق آسیب‌دیده به میدان بیاییم.

گوشه ای از این همدلی را دانش آموزان و متولیان امر آموزش در فروردین ماه و به هنگام سیل لرستان، گلستان و خوزستان به نمایش گذاشتند آنجا که یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان کمک‌های نقدی جمع آوری و به فرهنگیانی که ۲۰ تا ۳۰ درصد منازلشان آسیب دیده بود، داده شد و ۱۸۰ کامیون وسایل مورد نیاز و کمک‌های غیرنقدی به مناطق آسیب دیده اهدا شد.

اعزام ۲۰۰ مشاور، ۶۰ کامیون کمک‌های غیرنقدی و یک میلیارد تومان کمک‌های نقدی به لرستان، احداث مدرسه ۹ کلاسه شیبان اهواز به نام شهدای فرهنگی تهران، بخش دیگری از یاری فرهنگیان و دانش آموزان بود که در قالب سیل مهربانی همکلاسی‌ها و با شعار هر مدرسه یک پایگاه همدلی اجرا شد.

اکنون نیز موج دوم این پویش به حرکت درآمده تا آلام روحی و روانی هموطنانی که در جنوب شرقی کشور دچار سیل شده اند را تسکین دهد، دانش آموزان این بار هم سیل همدلی را چاشنی آموخته های خود کرده اند. 

طرح سیل مهربانی ۲ با مشارکت شورای‌های دانش‌آموزی، بسیج دانش‌آموزی و اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان، دانش‌آموزان عضو سازمان جوانان هلال‌احمر و اعضای تشکیلات دانش‌آموزی پیشتازان سازمان دانش‌آموزی در سراسرکشور آغاز شده و بنا دارد همانند مرحله اول که در پی بارندگی‌های ابتدای سال جاری در استان‌های ایلام، لرستان و خوزستان به کمک سیل زدگان رفت این بار هم نقش خود را در ایجاد فضای همدلی، همراهی و نوع‌دوستی به خوبی ایفا کند.

۲ هزار و ۹۰۰ کد مدرسه استان البرز همگام با دیگر مدارس کشور برای همدلی به پا خاسته اند و با برگزاری برنامه نمادین سیل مهربانی و برپایی چادر های کمک به هموطنان سیل زده در استان سیستان و بلوچستان در نواحی و مناطق هشتگانه و اداره کل آموزش و پرورش استان البرز ، پیام تشکل های دانش آموزی را به گوش همکلاسی های خود رساندند و هدایای نقدی و غیر نقدی خود را تقدیم دانش آموزان و فرهنگیان استان سیستان و بلوچستان کردند.
برخی از دانش آموزان البرز نیز اقدام به برپایی بازارچه صنایع دستی و غذاهای سنتی استان های مختلف کشور کرده و تعدادی از دانش آموزان نیز قولک های پس انداز و پول جیبی هفتگی خود را به دانش آموزان اهدا کردند.

رییس اداره فرهنگی هنری اداره کل آموزش و پرورش البرز هم گفت: ستاد استانی سیل مهربانی ۲ همکلاسی ها در این استان با شعار هر مدرسه یک پایگاه همدلی تشکیل شده و برای جمع آوری کمک های مردمی در بخش جامعه هدف آموزش و پرورش اقدامات مختلفی در قالب تشکل های دانش آموزی در این استان برنامه ریزی و در دستور کاری قرار گرفته است.
جواد محمدی یادآورشد: موج مشارکت دانش آموزان و فرهنگیان استان البرز در کمک به مردم سیل زده استان سیستان و بلوچستان از اول بهمن آغاز شده و تا هفتم همین ماه ادامه دارد.

سیل مهربانی در ادامه مسیر جمع آوری کمک های دانش آموزی به سه هزار و ۸۰۰ مدرسه شهری و روستایی استان کردستان رسید تا کمک های نقدی و غیرنقدی دانش آموزان را به دست مردم سیستان و بلوچستان برساند.

دانش آموزان تهرانی نیز با پیوستن به پویش سیل مهربانی با بدرقه کاروانی از اقلام مورد نیاز از جمله پتو، بخاری، پوشاک، مواد خوراکی و ضروری وظیفه انسان دوستی خود را انجام دادند تا خودسازی و ازگذشتگی را تمرین کرده و برای زندگی آینده آماده شوند.

مدیر کل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران در این رابطه توضیح داد: خاطر نشان کرد: تلاش برای آبادانی و توسعه کشور وظیفه همگان بوده و دانش آموزان نیز باید بیاموزند تا در مواقع ضروری و نیاز به هم‌نوعان خود یاری برسانند.

محمد صیدلو  اضافه کرد: کمک‌های دانش‌آموزان و فرهنگیان آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران در دو مرحله انجام می گیرد.

گیلانی ها نیز با شرکت در پویش سیل مهربانی برای زدودن اندوه و غم ناشی از خسارت های سیل سیستان و بلوچستان تلاش کردند با اهدای کمک های نقدی و غیرنقدی خود سهمی در این کار خیر و همدلی ملی داشته باشند

به همین خاطر مراسم نمادین اجرای طرح سیل مهربانی "۲" با مشارکت شورای‌ های دانش‌آموزی، بسیج دانش‌آموزی و اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان، دانش‌آموزان عضو سازمان جوانان هلال‌احمر و اعضای تشکیلات دانش‌آموزی پیشتازان سازمان دانش‌آموزی در سراسر کشور در دبستان شاهد سمیه ناحیه یک رشت به همراه ۱۴ مدرسه دیگر این کلانشهر برگزار و کمک های نقدی و غیرنقدی دانش آموزان ۱۴ مدرسه رشت به دبستان سمیه رشت انتقال داده شد.

اما دانش آموزان خراسان جنوبی نیز از این کاروان همدلی و همراهی عقب نماندند و اقدام به برگزاری دومین سیل مهربانی همکلاسی ها در ۲ هزار و ۷۰۰ آموزشگاه در ۱۲ منطقه آموزشی کردند و مراسم نمادینی در دبستان شاهد پسرانه بیرجند برگزار شد تا کمک های نقدی و غیرنقدی دانش آموزان جمع آوری و به مناطق سیل زده ارسال شود.

به گفته رییس سازمان دانش آموزی استان خراسان جنوبی به اولین سیل مهربانی همکلاسی ها هم  اشاره کرد و گفت: در این اقدام انسان دوستانه که اوایل سال جاری در جریان سیل استان گلستان برگزار شد دبیران، اولیا و دانش آموزان ۱۵۰ میلیون تومان به مناطق سیل زده کمک کردند.

محمدرضا با اطمینان افزایش مهارت‌های اجتماعی، نوع دوستی، مهارت اجتماعی، همدلی، کمک به دیگران و آشنایی دانش آموزان با انفاق و ایثار را از مهمترین اهداف این حرکت بیان کرد.

پویش سیل مهربانی در شیراز نیز فعال شده تا علاوه بر یاری رسانده به سیل زدگان، اقدامی فرهنگی و اجتماعی به اجرا درآورد تا تمامی دانش آموزان درس مهربانی، همدلی و همیاری بیاموزند.

رییس سازمان دانش‌آموزی فارس در این رابطه اعلام کرد: کمک‌های نقدی و غیر نقدی دانش‌آموزان و معلمان فارس در مدارس جمع‌آوری و تا روزهای ۵ و ۶  بهمن‌ به مرکز استان تحویل می‌شود و سپس در روز ۸ بهمن‌ماه برای هموطنان سیل زده در استان سیستان و بلوچستان ارسال خواهد شد.

محسن کلاری اقلام مورد نیاز سیل زدگان استان سیستان و بلوچستان را شامل پوشاک، پتو، زیرانداز، مواد خوراکی و غذای بسته‌بندی شده با تاریخ مصرف مدت دار، انواع لوازم بهداشتی و نوشت افزار عنوان کرد و افزود: مربیان و دانش‌آموزان پیشتاز سازمان دانش‌آموزی با حضور فعالانه خود در این پویش، منش‌های تشکیلاتی را مرور می کنند و درس زندگی می‌آموزند.

در اصفهان نیز آیین نمادین زنگ سیل مهربانی در راستای جمع‌آوری کمک‌های فرهنگیان و دانش‌آموزان اصفهانی برای سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان در دبیرستان دخترانه طاهرزاده این شهر برگزار شد تا این استان به عنوان استان معین مسوولیت ارسال کمک های مردمی به شهرستان های سرباز و نیک شهر را بر عهده بگیرد و قرار است کمک ها در دو نوبت هشتم و بیستم بهمن ماه به این مناطق ارسال شود.

اکبر بیات رییس اداره پشتیبانی اداره‌کل آموزش و پرورش اصفهان گفت: استان اصفهان نزدیک به ۹۰۰ هزار دانش‌آموز در دوره‌های تحصیلی گوناگون در پنج هزار و ۳۰۰ آموزشگاه دارد که در همه حوادث این جامعه فرهنگی و دانش‌آموزی استقبال خوب و چشمگیری در اهدای کمک‌های نقدی و غیرنقدی به هموطنان داشته‌اند.

اما محموله کمک های دانش آموزی هرمزگان در قالب پویش مهربانی به شهرستان جاسک ارسال شد تا به دست دانش آموزانی برسد که در حادثه سیل اخیر کتاب و نوشت افزارشان از بین رفته است به دانش آموزان سیل زده شهرستان جاسک ارسال شد.
موسی دادی زاده سرخایی مدیرکل آموزش وپرورش هرمزگان گفت: در سیل جاسک ۱۵ کلاس درس تخریب و۵۲ کلاس نیز آسیب جدی وارد شده، سقف برخی مدرسه های آسیب دیده نیاز به بازسازی دارد و برخی مدارس نیز نیازمند مقاوم سازی و رنگ آمیزی هستند.
همچنین طبق اعلام اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس هرمزگان، سیلاب ۲۸۰ میلیارد ریال به فضای آموزشی شهرستان جاسک خسارت زده است.

پویش مهربانی در مدارس استان خراسان رضوی نیز به راه افتاده تا کمک های دانش آموزان، اولیا و فرهنگیان به صورت هدفمند و منظم به دست هموطنان سیل زده استان سیستان و بلوچستان برسد.

معاون پرورشی و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی در این رابطه اعلام کرد: به منظور جمع‌آوری و ارسال هدفمند کمک‌های دانش‌آموزان، اولیا و فرهنگیان برای هموطنان سیل‌زده سیستان و بلوچستان این پویش فرهنگی و اجتماعی در تمام مدارس استان برگزار شده است.
علیرضا مالک اشرفی افزود: در این ارتباط ستاد کمک به سیل‌زدگان در ادارات آموزش و پرورش تشکیل می‌شود که مشارکت سایر دستگاه‌ها و نهادهای مربوطه در این ستاد مورد نظر است، همچنین از ظرفیت شورای هماهنگی تشکل‌های دانش‌آموزی و انجمن اولیا و مربیان نیز استفاده می‌شود.

دانش آموزان کهگیلویه و بویراحمد نیز با دیدن آلام و غم همکلاسی های خود در سیل اخیر سیستان و بلوچستان دست به کار شدند تا همزمان با سراسر کشور چراغ پویش سیل مهربانی را در سه هزار و ۲۰ مدرسه این استان روشن کنند. 

هادی زارع پور مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه بر اساس این پویش کمک های نقدی و غیرنقدی دانش اموزان و معلمان جمع آوری و برای هموطنان سیل زده در استان سیستان و بلوچستان ارسال می شود، گفت: این پویش مهم فرهنگی و اجتماعی با محوریت سازمان دانش ‌آموزی کهگیلویه و بویراحمد اجرا شده است.

لرستانی ها نیز با پیوستن به این پویش و همدلی با دانش آموزان جنوب شرق کشور تلاش دارند تا حس نوع د وستی خود را به همکلاسی هایشان به اشتراک بگذارند از این رو در بیش از سه هزار مدرسه استان کمک های فرهنگیان و دانش آموزان جمع آوری و به مناطق سیل زده ارسال می شود.

رضا زینی وند مقدم مدیرکل آموزش و پرورش لرستان گفت: این روزها که استان سیستان و بلوچستان و برخی شهرهای جنوب شرق کشور درگیر سیل شده اند دانش آموزان لرستان نیز با کمک های خود از سر مهربانی و نوعدوستی، به مردم نشان می دهند که آنها تنها نیستند.

وی اظهار داشت: دانش آموزان مانند دیگر اقشار مردم در این سیل مهربانی با کمکی هرچند ناچیز ، حس نوعدوستی خود را به هموطنانشان نشان می دهند تا همدلی و همراهی خودشان را در مدارس به نمایش بگذارند.

در راستای کمک به سیل زدگان سیستان و بلوچستان مدیر سازمان دانش‌آموزی آموزش و پرورش کردستان نیز با اشاره به اینکه پویش سیل مهربانی با شعار «هر مدرسه یک پایگاه همدلی» به مدارس استان نیز رسید و دانش‌آموزان کمک‌های نقدی و غیرنقدی خود را برای همدردی با سیل‌زدگان جمع‌ می‌کنند، گفت: این طرح در بیش از سه هزار و ۸۰۰ مدرسه شهری و روستایی استان کردستان آغاز شده است.

احمد عبداللهی اظهار داشت: در این طرح هر کدام از دانش‌آموزان در حد توان کمک‌های نقدی وغیر نقدی خود را به مسوولان مدارس تحویل می‌دهند ضمن اینکه کمک‌های نقدی جمع‌آوری شده از طریق شماره حسابی که از سوی وزارت آموزش و پرورش ابلاغ شده برای سیل‌زدگان ارسال می‌شود.

وی با اشاره به اینکه اجرای این طرح تأثیر تربیتی زیادی در دانش آموزان دارد، اضافه کرد: بی شک با اجرای اینگونه طرح‌ها و اهدای کمک‌های انسان دوستانه و هر چند کوچک روحیه نوع دوستی و کمک به همنوع در دانش آموزان تقویت می‌شود.

شاید کلمات و واژه ها قاصر باشند از به نگارش درآوردن این حجم از سیل مهربانی آحاد جامعه به ویژه دانش آموزان که تلاش دارند در حد توان از هموطنان و همکلاسی های گرفتار در سیل سیستان و بلوچستان دلجویی کنند و تنها در توصیف و تفسیر این همه ایثار و همدلی می توان گفت که مردم ایران! دستمریزاد که باز هم سنگ تمام گذاشتید در خوبی، بخشش و کمک به هم نوع..

گزارش از مریم جلوداران