«طلعت فاروق» در مقاله ای با عنوان "ایران و رقابت بزرگ قدرت" که در روزنامه پاکستانی "اکسپرس تریبیون" منتشر شد، افزود: اقدامات جبر و قهری آمریکا باعث شده تا ایران، چین و روسیه برای مقابله با اینگونه فشارها در کنار هم همکاری کنند.
وی اظهار داشت: میزان نفوذ آمریکایی ها در منطقه کاهش یافته و چین و روسیه با مشاهده این اوضاع به دنبال افزایش نفوذ خود در آسیای غربی البته با مشارکت ایران هستند.
طلعت فاروق با اشار به حوادث اخیر در خاورمیانه، گفت: بدیهی است که بروز هرگونه جنگ دیگری در منطقه حتی پیامدهای بسیار فراتر از خاورمیانه خواهد داشت و هرگونه رویارویی مستقیم میان ایران و آمریکا نیز پیامدهای سنگینی برجای می گذارد.
وی که دارای دکترای سیاست و روابط بین الملل از دانشگاه لستر انگلستان است، افزود: در این برهه مسکو و پکن می توانند به نام حفاظت از منافع راهبردی خود در منطقه تعادل قدرت را محک زده و سطح تحرکات تفنگداران آمریکایی را کاهش دهند.
این کارشناس پاکستانی اظهار داشت: چین و روسیه به عنوان بازیگران منطقی و عضو دائم شورای امنیت باید از جایگاه خود برای تنش زدایی در خلیج فارس استفاده کرده و پاسخی محاسبه شده به جنون ترامپ بدهند.
ایران، بازیگر اصلی جنگ قدرت در خاورمیانه
مشاور ارشد اندیشکده پژوهش های سیاسی اسلام آباد (IPRI) معتقد است: ایران به بازیگر اصلی رقابت بر سر قدرت در خاورمیانه تبدیل شده، رقابتی که رزمایش مشترک نظامی ایران، روسیه و چین در اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی نشان میدهد در حال گسترش به اقیانوس هند است.
وی ضمن اشاره به راهبرد امنیت ملی ترامپ، افزود: آمریکا، چین را به دلیل تلاش برای نفوذ در اقیانوس آرام و روسیه را به دلیل تلاش برای گسترش نفوذ در مرزهای جغرافیایی، دو خطر بالقوه برای امنیت ملی خود میداند. مقامات امنیتی و نظامی آمریکایی معتقدند واشنگتن باید رقابت با این دو کشور در غرب آسیا را جایگزین مبارزه با تروریسم کند.
پژوهشگر دانشگاه بیرمنگام گفت که ایران به همراه روسیه و چین، نظم آینده غرب آسیا را شکل میدهد و آمریکا به دلیل خروج از برجام و بازگرداندن تحریمها و اروپاییها به دلیل تبعیت از تحریمهای یکجانبه ترامپ، نقش خود را در آینده خاورمیانه کمرنگ کردهاند. در این میان، روسیه و چین به دلیل روابط دیرینه و راهبردی با ایران، در آینده به بازیگران منطقه غرب آسیا تبدیل خواهند شد.
به اعتقاد وی، جنگ قدرت در خاورمیانه در آینده نزدیک به اقیانوس هند نیز کشیده میشود. در حال حاضر نیز جنگ جدی قدرت در این منطقه بین چین از یک سو و آمریکا و هند از سوی دیگر در میان است. روسیه نیز حضور جدیتر در این منطقه را در دکترین دریانوردی ۲۰۲۰ خود جای داده است. از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران نیز به طور طبیعی یکی از بازیگران اصلی این منطقه است. در مقابل، آمریکا تلاش دارد با همراه کردن هند و ژاپن با خود، محور مقابل ایران، روسیه و چین را تشکیل دهد.
طلعت فاروق گفت: مشکل اصلی آمریکاییها این است که ژاپن و هند حاضر به همراهی کامل با واشنگتن نیستند، برای مثال، ژاپن با این که قصد دارد ناوگان نظامی خود را به خاورمیانه اعزام کند، ولی در عین حال به طور رسمی اعلام کرده که این نیرو به صورت مستقل عمل میکند نه تحت رهبری آمریکا. دلیل این رفتار هند و ژاپن هم روابط دیرینهشان با تهران است.