سمیناری با عنوان "پیامدهای شعله ور شدن نظامی گری در خلیج فارس" با حضور کارشناسان و اندیشمندان پاکستانی امروز (دوشنبه) در اندیشکده سیاسی اسلام آباد برگزار شد.
شرکت کنندگان تلاش های عمران خان نخست وزیر پاکستان و دولت وی برای کمک به حل مسائل منطقه را مثبت ارزیابی کرده و گفتند: اسلامآباد به طور جدی خواهان کاهش تنش ها است.
«مسعود محمد زمانی» رایزن مطالعاتی سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد، دکتر «نذیر حسین» استاد بخش سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه قائد اعظم، «علی سرور نقوی» نماینده پیشین پاکستان آژانس بین المللی انرژی اتمی، «ریاض بخاری» سفیر پیشین پاکستان در ازبکستان و «سید سجاد بخاری» رئیس اندیشکده سیاسی اسلام آباد از سخنرانان اصلی این برنامه بودند.
سخنرانان با تاکید بر اینکه تحولات اخیر منطقه مربوط به تبعات یک حادثه نیست بلکه به وقایع و اقدامات در گذشته ربط دارد، افزودند: تنش ها زمانی به اوج خود رسید که ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به طور یکجانبه از برجام، توافقی که بعد از ۱۲ سال تلاش دیپلماتیک به دست آمده بود، خارج شد.
به عقیده آنان، سردار سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس یک مقام نظامی معمولی نبود به همین دلیل ایرانیان واکنش شدیدی نسبت به ترور وی نشان دادند و متعاقب آن اقدام مقابله جویانه جمهوری اسلامی برای هدف قرار دادن پایگاه ها آمریکا در عراق مشاهده شد.
رایزن مطالعاتی سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاکستان گفت: سردار سلیمانی مرد بزرگی بود زندگی خود را صرف منطقه و جهانی بهتر و امن تر کرد اما آمریکایی ها با ترور این مقام ارشد نظامی ایران باعث شدند تا منطقه و جهان شاهد واکنش های شدیدی به این قبیل اقدامات تروریستی باشد.
«مسعود محمد زمانی» افزود: آمریکا با حمله تروریستی به فرمانده هان مقاومت بار دیگر به دنیا نشان دادند که آنان هیچ احترامی به قوانین بین الملل، حاکمیت کشورها و استقلال آنان قائل نیست.
وی تاکید کرد: آمریکایی ها امروز مسیر ناامنی، جنگ و خونریزی را در منطقه درپیش گرفته اند اما به رغم حوادث اخیر و استمرار خوی تروریستی رژٰیم آمریکا، جمهوری اسلامی ایران همچنان به عنوان مجری صلح، امنیت و توسعه در منطقه عمل خواهد کرد.
استاد بخش سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه قائد اعظم در این سمینار در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت: تمام هدف خنثی سازی تنش ها در منطقه است زیرا بروز هرگونه درگیری، مانع پیشبرد روند صلح در افغانستان خواهد شد که این به ضرر پاکستان خواهد بود.
«نذیر حسین» همچنین طی سخنانی در این سمینار گفت: آمریکایی با ترور سردار سلیمانی دست به اقدامی خشونت آمیز زدند که حتی در داخل این کشور نیز مخالف شدیدی به دنبال داشت.
وی با ابراز تاسف نسبت به نگاه برخی از کشورها به دلیل عدم طرح ترور سردار سلیمانی در شورای امنیت سازمان ملل، افزود: ایران همسایه راهبردی پاکستان است که روابط محکمی میان دو کشور وجود دارد بنابراین بروز هرگونه درگیری احتمالی در منطقه منجر به نگرانی عمیق اسلام آباد خواهد بود.
«ریاض بخاری» سفیر پیشین پاکستان در ازبکستان نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت: تداوم بی ثباتی در منطقه مغایر با منافع پاکستان است به همین دلیل این کشور مصمم به انجام تلاش های جدید برای کمک به حل مسائل است. در حقیقت صلح باید در منطقه احیا شود و این هدف اصلی پاکستان است.
«سید باقر سجاد» خبرنگار ارشد روزنامه داون پاکستان گفت: هنوز مشخص نیست که آمریکایی ها با ترور سردار سلیمانی به چه چیزی دسته یافته اند. بیم آن می رود که ترامپ علاوه بر تداوم جنگ اقتصادی علیه ایران، به سمت درگیری مستقیم با این کشور حرکت کند.
«سید سجاد بخاری» رئیس اندیشکده سیاسی اسلام آباد نیز ترور فرمانده شهید نیروی قدس به دست آمریکا را اقدام ضداخلاقی و مغایر با قوانین بین الملل دانست و افزود: ترامپ با اتخاذ این تصمیم بسیار خطرناک به فکر نجات از استیضاح و غلبه بر مشکلات داخلی آمریکا است.
به دنبال حوادث بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس و تعدادی از همرزمان وی در حمله تروریستی آمریکا در خاک عراق و پاسخ انتقام جویانه جمهوری اسلامی ایران به عملیات تروریستی آمریکا، نخست وزیر و فرمانده ارتش پاکستان از آمادگی این کشور برای کمک به تنش زدایی در منطقه خبر دادند.
نخست وزیر پاکستان هفته گذشته اعلام کرد که وی از ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش این کشور خواسته است تا با فرمانده های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، عربستان و آمریکا ارتباط برقرار کرده و پیام صریح اسلام آباد مبنی بر آمادگی برای کمک به صلح منطقه ای و ملحق نشدن به درگیری ها را ابلاغ کند.
«عمران خان» با ابراز نگرانی عمیق نسبت به اوضاع کنونی در خاورمیانه و خلیج فارس گفت: جنگ به نفع هیچ کس نیست و باید اقدامات فوری برای تنش زدایی در منطقه به کار گرفته شود.
نخست وزیر پاکستان همچنین با هدف پیشبرد تلاش های این کشور برای کمک به تنش زدایی در منطقه از «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه خود خواست تا به ایران سفر کند.
قریشی روز گذشته برای رایزنی درباره تحولات منطقه و تلاش برای تنش زدایی، به ایران سفر کرد. وی طی دیروز و امروز با حجتالاسلام والمسلمین «حسن روحانی» رئیسجمهوری و «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه پاکستان در دومین مرحله از ماموریت خود برای کمک به تنش زدایی در منطقه، ساعاتی پیش تهران را به مقصد ریاض پایتخت عربستان ترک کرد.
نظر شما