تهران- ایرنا- محققان دانشگاه شهید باهنر کرمان نوعی کود بیولوژیک تولید کردند که راندمان گیاه را در تنش خشکی، شوری و کمبود عناصر غذایی افزایش می‌دهد و تحقیقات آن‌ها بر روی باغات پسته مثبت بوده است.

به گزارش معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، کم بودن میزان تولید در هکتار باغ‌های پسته، استفاده زیاد از کودهای شیمیایی و پایین بودن کارایی آن‌ها پژوهشگران دانشگاه شهید باهنر کرمان را به سمت تولید این کود بیولوژیک پیش برد.

مهدی سرچشمه پور درباره این پروژه که با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شده است، گفت: در این کود از قارچ میکوریز دارای بالاترین راندمان استفاده شده است. این قارچ همزیست ریشه گیاه است و از سویی مقاومت گیاه مقابل تنش‌های شوری، خشکی و کمبود عناصر غذایی را افزایش می‌دهد.

وی بیان کرد: در این پژوهش محققان کشور گونه‌هایی از این قارچ که هم زیستی بالایی با ریشه گیاه دارند را پس از غربالگری، ارزیابی کردند و پس از جداسازی بهترین نمونه از آن برای تولید کود مدنظر بهره بردند.

سرچشمه پور ادامه داد: در این پژوهش سه نوع از بهترین و کاراترین کودهای بیولوژیک که شرایط رشد و تغذیه‌ای گیاه پسته را بهبود می‌بخشد، تهیه شد و سپس تاثیر آن‌ها در شرایط گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. هر سه کود راندمان گیاه را افزایش دادند، در این کودعلاوه بر قارچ میکوریز،کرم‌های خاکی بومی (برای تولید ورمی کمپوست) و نوعی قارچ مولد تولید کمپوست نیز وجود دارد.

وی اظهارکرد: بنابراین تولید این کود علاوه بر کاهش هزینه‌های تولید و کاهش واردات کود، موجب کاهش آلودگی‌های زیست محیطی مواد زائد و گام برداشتن در مسیرکشاورزی و توسعه پایدار می‌شود. قارچ‌های تولید کننده کمپوست، کرم‌های خاکی بومی موثر در تولید ورمی کمپوست و قارچ‌های میکوریز بومی موثر بر رشد گیاه در این کود از جمله مهترین و کاراترین آن‌ها هستند.

سرچشمه پور یادآور شد: این پژوهش گام موثری در رفع برخی مشکلات به ویژه تسریع تولید کمپوست با استفاده از قارچ‌های کارا در تجزیه بقایای گیاهی‌، ورمی کمپوست و تولید مایه تلقیح موثر و تولید کود ارگانیک است و جایگزین مناسبی را برای کودهای شیمیایی پرهزینه و کارایی پایین ارائه می‌دهد.

این پژوهشگر گفت: با توجه به اینکه تحقیقات ما بر روی باغات پسته مثبت بوده است، اما می‌توان از این کود برای سایر گیاهان نیز استفاده کرد و اثرات مخرب زیست محیطی را کاهش داد.