به گزارش پایگاه خبری ساینس دیلی، محققان کار خود را با تخمهای بارور شده مار کبرای کیپ کورال آغاز کردند و نطفههای در حال رشد را از درون تخمها خارج کردند. سپس از بافت غدههای زهرساز آنها نمونهبرداری کرده و نمونهها را درون نوعی ژل حاوی فاکتور رشد قرار دادند. پس از گذشت مدت کوتاهی، سلولهای بنیادی موجود در نمونه بافتها به شکل اندامکهایی رشد کردند که عملکردی مشابه غدههای تولیدکننده زهر مار دارند. در واقع سرعت رشد این اندامکها به اندازهای سریع بود که محققان توانستند تنها در طول یک هفته هر اندامک را تقسیم کرده و چندین اندامک جدید را با استفاده از آن رشد دهند. به این ترتیب در یک دوره دو ماهه صدها نمونه از این اندامکها تولید شد.
تمام این اندامکها فعال بوده و در برگیرنده ساختارهایی شبیه به کیسههای حاوی زهر در غدههای تولیدکننده زهرمار هستند. پپتیدهای تولید شده توسط این ساختارها از لحاظ زیستی فعال بوده و شباهت بسیار زیادی به اجزای زهر مارهای زنده دارند. در واقع زهر تولید شده توسط این اندامکها عملکرد مشابهی با زهر مار طبیعی دارد و فرایندهای تحریک عصبی درون سلولها را مسدود میکند. نکته قابل توجه این که محققان با دستورزی فاکتور رشد توانستند ویژگیهای زهر تولید شده توسط اندامکها را نیز تغییر دهند. این قابلیت، امکان تولید انواع زهر را بر اساس نیاز محققان فراهم میکند.
با وجود این که زهر مار معمولا آثار مخربی بر سلامت دارد، این ماده برای تولید پادزهر و انواع داروها مورد استفاده قرار میگیرد. اکنون زهر موردنیاز برای مصارف دارویی و پزشکی، در یک فرایند دشوار و خطرناک از مارهای زنده جمعآوری میشود اما نتایج این تحقیقات امکان تولید سریع زهر موردنیاز را با حداقل ریسک فراهم میکند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Cell منتشر شده است.
تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۱
تهران- ایرنا- محققان دانشگاه اوترخت هلند توانستند نمونههای کوچکی از اندامهای مار را در آزمایشگاه رشد دهند که قابلیت تولید زهر را دارند.