«سید محمد علی حسینی» سفیر تام الاختیار و فوق العاده جمهوری اسلامی ایران در پاکستان که از اواسط آذرماه امسال فعالیت رسمی دیپلماتیک خود را در اسلام آغاز کرد، در اولین حضورش در جمع اندیشمندان و کارشناسان پاکستانی سیاست های نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران را در خصوص توسعه روابط با همسایگان از جمله پاکستان، تحولات اخیر منطقه ای و موضوعات مختلف بین المللی تشریح کرد.
پیشرفت قابل توجه در همکاری های دوجانبه مرزی
سفیر ایران در سمینار همکاری های امنیتی ایران و پاکستان در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا در ارتباط با سطح فعلی همکاری های امنیتی و اقدامات دو کشور برای تقویت امنیت مرزهای مشترک، گفت: طی دیدار اخیری که با وزیر کشور پاکستان انجام شد، ما گفت وگوهای سازنده ای درخصوص همکاری های امنیتی از جمله تلاش های دو کشور در حوزه مرزی را مورد بررسی قرار دادیم.
وی افزود: ایران و پاکستان بر استمرار این همکاری ها و مبادله هیات ها در این زمینه تاکید کردند.
حسینی تاکید کرد: مرزهای مشترک ایران و پاکستان باید مرز صلح، دوستی و ثبات باشد، موضوعی که مقام های دو کشور بر آن اصرار و توافق دارند. همکاری های ما در حال حاضر به مراتب بهتر از گذشته است که بیانگر نتیجه تعاملات سازنده مقام های ایران و پاکستان است.
لزوم تلاش مضاعف علیه تهدیدهای مشترک
سفیرایران با تایید ایده ای که از سوی یکی از اعضای سمینار مبنی بر تشکیل کارگروه امنیتی میان تهران و اسلام آباد مطرح شد، گفت: ایران و پاکستان دارای تهدیدها و دشمنان مشترک هستند، عناصر تروریستی مرز، ملیت و دین نمی شناسند و هیچ ارزشی برای خواسته های ملت ها و جان و مال و ناموس مردم بی دفاع قائل نیستند.
وی تاکید کرد: هرچه روابط و همکاری های دو کشور نزدیک تر و قوی تر باشد به همان اندازه در زمینه تولید امنیت و حفاظت از منافع خود در منطقه موفق تر خواهیم بود که نتیجه آن ناکامی گروه های تروریستی و بدخواهان ملت های ایران و پاکستان نیز خواهد بود.
حسینی اظهار داشت: ما نه تنها باید مراقب سرزمین های خود باشیم تا علیه یکدیگر استفاده نشود بلکه فضای مناسب را جهت تحکیم بیشتر روابط و مبارزه با تهدیدهای مشترک مهیا سازیم.
تهران آماده مذاکره با همسایگان در خلیج فارس
«سید محمد علی حسینی» در پاسخ به پرسش یکی از شرکت کنندگان گفت: ایران خواهان گفت وگو با همه همسایگان خود در منطقه خلیج فارس است و طرح هایی را نیز در این خصوص ارائه کرده است.
وی افزود: ایران طرح های خود رابه طور مستقیم و غیرمستقیم به کشورهای خلیج فارس ارائه کرده اما نحوه برخورد و تعامل این کشورها با این طرح ها متفاوت بوده است.
حسینی اظهار داشت: همزمان با رویکرد صلح جویانه جمهوری اسلامی ایران، برخی از کشورها از جمله پاکستان و آقای عمران خان نخست وزیر این کشور نیز برای تنش زدایی در منطقه وارد صحنه وساطت و میانجیگری شدند که تهران از این تلاش خیرخواهانه استقبال کرده است.
وی افزود: ما در جریان سفر عمران خان به تهران، آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای عملی کردن ابتکار تنش زدایی اعلام کردیم و این را نیز به طور واضح گفتیم که آماده پیشبرد این تلاش ها چه در تهران و چه در ریاض یا اسلام آباد هستیم.
سفیر ایران در پاکستان اظهار داشت: با وجود برخورد مثبت مقام های ایران با این ابتکار عمران خان، طرف پاکستانی هیچ پاسخ سازنده و مثبتی از طرف دیگر دریافت نکرده است. البته ما ناامید نیستیم و به دولت اسلام آباد نیز گفته ایم که اگر آنان خواستار ادامه دادن به تلاش های خود هستند، ایران نیز به همکاری خود در این زمینه ادامه خواهد داد.
سید محمد علی حسینی اظهار داشت: دولت عمران خان در پاکستان و دولت ایران به ریاست آقای دکتر روحانی پیشبرد روابط دوجانبه را مدیریت کرده و می کنند.
وی همچنین آمادگی جمهوری اسلامی ایران را نیز برای همکاری با پاکستان تحت پروژه مشترک اقتصادی موسوم به طرح «سی پک» و همکاری های سه جانبه و چندجانبه اعلام کرد.
حمایت از صلح افغانستان مطابق با خواسته مردم این کشور
حسینی درخصوص اوضاع افغانستان و مشارکت تهران و اسلام آباد در این خصوص گفت: ایران از فرآٰیند صلح افغانستان مطابق با خواسته ملت این کشور حمایت کرده و دولت کابل را نیز محور این فرآیند می داند.
وی تاکید کرد: ایران مخالف دخالت و تداوم نظامی گری های آمریکا در افغانستان است. تهران اخیرا میزبان نشست دبیران امنیت ملی کشورهای منطقه شامل همسایگان افغانستان بود که هدف اصلی آن تقویت تلاش های جمعی برای کمک به صلح و ثبات در این کشور همسایه بود.
سفیر ایران چنین تصوری که گفته شده تهران حافظ منافع طرف سوم در افغانستان است، را قاطعانه رد کرد و افزود: ما حامی منافع مردم افغانستان هستیم که این سیاست ما شامل احترام به حفظ حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور می شود.
وی رویکرد پاکستان در قبال افغانستان و کمک به برقراری صلح در این کشور را موثر خواند و افزود: تهران و اسلام آباد در زمینه صلح و ثبات در افغانستان با یکدیگر در تماس و رایزنی می کنند.
حضور آمریکایی در هر مذاکره ای، شک برانگیز است
سفیر ایران در پاکستان در پاسخ به پرسش دیگری درخصوص دیدگاه جمهوری اسلامی نسبت به گفت وگوها میان واشنگتن و طالبان در قطر گفت: از نظر ما حضور آمریکایی ها در هرگونه مذاکره و یا فرآیندی برای حل مسائل و مناقشات، شک برانگیز است و می توان معامله قرن را یک مثال روشن درخصوص کارشکنی های واشنگتن و دستبرد به حقوق دیگر ملت ها توصیف کرد.
وی افزود: جای پای شیطان بزرگ در هر مجمع و فرآیندی باشد نباید به صلح، آرامش و ثبات در کشورها امید داشته باشیم.
ایران آماده توسعه مناسبات اقتصادی با پاکستان
سید محمد علی حسینی گفت: جمهوری اسلامی ایران تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری با پاکستان را به نفع مردم دو کشور می داند و به همین دلیل ما آماده توسعه این همکاری ها در همه سطوح هستیم.
وی درخصوص تحریم های یکجانبه آمریکا نیز گفت: ما با تحریم هایی مواجه هستیم که دیگر کشورها از جمله پاکستان نیز تحت فشار ناشی از این تحریم ها قرار دارند.
سفیر ایران تاکید کرد: باید با تلاش و مشارکت یکدیگر راه برون رفت و فائق آمدن بر موانع در مسیر همکاری ها و خنثی سازی تحریم ها را پیدا کنیم.
نظامی گری آمریکا و مداخله خارجی دلیل خونریزی ها در منطقه
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان گفت: مداخله خارجی از جمله ماجراجویی های نظامی آمریکا امروز دلیل اصلی خونریزی ها و ناآرامی ها در منطقه است جایی که این قدرت ها به طور مستقیم در به وجود آوردن گروه های تروریستی نظیر داعش که در گذشته نیز به آن اعتراف کرده بودند، نقش داشته و این عناصر وحشی و دشمن بشریت را به جان ملت های مظلوم در عراق و سوریه انداختند.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر خواسته خود جهت حل مسالمت آمیز مسائل در سوریه، یمن و عراق تاکید کرده و ما خواستار لزوم احترام به حاکمیت این کشورها هستیم.
حسینی افزود: ایران برای مبارزه با گروه های تروریستی داعش و جبهه النصره نقش مستشاری نظامی را برای کشورهای درگیر ایفا کرد و سردار قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس نیز ماموریت مستشاری را به نحو بی نظیری در منطقه دنبال می کرد، اما این ملت های عراق و سوریه بودند که مبارزه اصلی را علیه داعش به سرانجام رساندند.
دفاع از حرم محدود به ایران نیست
سید محمد علی حسینی در واکنش به ادعای استفاده ایران از نیروهای نیابتی در منطقه و تشویق نیروهایی از جمله در پاکستان برای دفاع از حرم اهل بیت علیهم السلام گفت: ایران هرگز اتباع هیچ کشوری را برای حضور در میدان مبارزه و نبرد با تروریست ها جهت دفاع از حرم تشویق نکرده است. ملت های منطقه از جمله در ایران، پاکستان و افغانستان و سایر کشورهای اسلامی دلباخته اهل بیت هستتد و احترام ویژه ای برای اهل بیت علیهم السلام قائل هستند.
وی تاکید کرد: ایران به دفاع از حرم اهل بیت علیهم السلام ادامه می دهد و در صورت هرگونه خطر آماده دفع آن است. ما با جمعیت هشتاد میلیون نفری و انبوه مشتاقان در کشور برای دفاع از حریم اهل بیت نیازی به تشویق و یا اجبار دیگران برای این امر نداریم و بدون نیاز به حمایت از دیگران، قدرت کافی را برای دفاع از حرم را داریم.
ایران قلب مسلمانان منطقه
«آصف یاسین ملک» سپهبد بازنشسته ارتش پاکستان و همچنین معاون سابق وزارت دفاع این کشور نیز با ابراز اطمینان از تلاش و اراده قوی مقام های های ایران و پاکستان برای تقویت روابط دوجانبه، افزود: اسلام آباد حامی توافق هسته ای تهران با قدرت های غربی است اما متاسفانه دونالد ترامپ به صورت یکجانبه از این قرارداد خارج شد.
وی با اشاره به رویکرد خصمانه آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی از بازیگران منطقه ای که هدف آنان تحت فشار قراردادن جامعه مسلمان است، گفت: پاکستان هرگز به هیچ قیمتی وارد جبهه ضدایرانی نشده و به هیچ تلاشی که منافع جمهوری اسلامی ایران را تحت الشعاع قرار دهد، ملحق نخواهد شد.
این ژنرال سابق ارتش پاکستان با قدردانی از مواضع نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از ملت های مظلوم، مسلمانان منطقه از جمله مسلمانان کشمیر، از دولت ایران خواست تا برخی از تلاش های در جنوب آسیا برای سرکوب مسلمانان و نادیده گرفتن حقوق جامعه اسلامی در این مناطق را نیز زیر نظر داشته باشد.
وی جمهوری اسلامی ایران را قلب مسلمانان در منطقه توصیف کرد و افزود: پاکستان خواهان مشارکت ایران در طرح های اقتصادی در منطقه از جمله کریدور مشترک اقتصادی پاکستان و چین است که می تواند علاوه بر پاکستان برای ایران و افغانستان نیز سودمند باشد.
همکاری های تهران-اسلام آباد الگوی مناسبات امنیتی در منطقه
«سجاد بخاری» مدیراجرایی پژوهشکده سیاسی اسلام آباد نیز در سخنرانی در این همایش گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران و پاکستان تحت تاثیر فضای منطقه ای، سیاسی و جغرافیایی بوده است.
وی با استناد به تصمیم های پاکستان در گذشته مبنی بر ملحق نشدن به جنگ یمن و تلاش ها برای میانجیگری در منطقه، افزود: دو کشور در گذشته همکاری های بسیار مهمی درخصوص صلح و امنیت انجام داده و می توان این همکاری ها را برای تقویت مناسبات امنیتی با سایر کشورهای منطقه الگو قرار داد.
این اندیشمند پاکستانی تاکید کرد: همکاری های امنیتی تهران-اسلام آباد قادر به اشتراک گذاری با سایر بازیگران منطقه ای جهت رفع نگرانی های مشترک و تقویت مناسبات چندجانبه است.