ویروس کرونا که از اواخر دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه امسال) در شهر ووهان چین شروع شد، یک بیماری تنفسی مرگبار است که تاکنون ۲۴,۵۵۸ نفر را مبتلا کرده و ۴۹۳ قربانی گرفته است.
هنوز هیچگونه درمان یا واکسنی برای این ویروس که دانشمندان گمان میبرند از خفاشها ناشی شده است، وجود ندارد. بنابراین با توجه به این که مردم در سراسر جهان تشنه جوابی ساده برای مقابله با انتشار این ویروس جدید و ناشناخته هستند، برخی افراد اطلاعات نادرست و جعلی را در مورد منشاء این ویروس و درمان آن منتشر میکنند. این روزها این مشکل چنان برجسته شده که سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای اشاره به آن از لفظ اینفودمیک (infodemic) یا انتشار اطلاعات اشتباه یاد کرده است.
انتشار و انتقال اطلاعات دقیق و درست در مهار کرونا حرف اول را میزند. در همین راستا تارنمای بیزینس اینسایدر در مقالهای به ۱۰ مورد از عجیبترین ادعاها و فرضیات نادرست و غیرعلمی که این روزها اینترنت را پر کردهاند، پرداخته است.
آنتی بیوتیکها کرونا را درمان نمیکند
لازم است بدانید که هنوز هیچ درمان یا دارویی برای این بیماری وجود ندارد و از آن جایی که این بیماری ویروسی بوده و باکتریایی نیست، در نتیجه مصرف آنتی بیوتیکها بیفایده است. درمان این کروناویروس شباهت زیادی به درمانهای تجویز شده برای آنفولانزا دارد. به بیماران توصیه میشود استراحت کنند و مایعات فراوان بنوشند. در موارد شدیدتر، افرادی که در تنفس مشکل دارند ممکن است به اکسیژن درمانی نیاز پیدا کنند. تا به این جای کار، افراد مسن نسبت به جوانان زیر ۱۵ سال در برابر این ویروس آسیبپذیرتر بوده و بیشتر تلفات بین سالمندان و بیماران بوده است. هنوز هیچ واکسنی برای کرونا وجود ندارد.
از خوردن گوشت یا تماس با حیوانات خانگی کرونا نمیگیرید
اگرچه باور بر این است که ویروس کرونا از خفاشها به انسان منتقل شده است، اما هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط میان خوردن گوشت یا تماس با حیوانات خانگی و ابتلا به این ویروس وجود ندارد. ذرات ویروس معمولاً تا شعاع حدود شش پا (۱.۸۲ متری) از یک فرد آلوده پخش میشوند، بنابراین تماس نزدیک با فرد مبتلا باعث انتقال ویروس میشود. اما هیچ مدرکی دال بر امکان آلوده شدن گربه ها و سگ ها به این ویروس، موجود نیست.
درست است که دانشمندان گمان میکنند این ویروس احتمالاً از یک بازار ترهبار در چین نشات گرفته است که در آن افراد در محیطی شلوغ با حیوانات مرده و زنده در تماس هستند، اما نمیتوان گفت که بروز این ویروس به خوردن گوشت ارتباط دارد، ادعایی که از طرف انجمن رفتار اخلاقی با حیوانات (پتا) در انگلستان مطرح شده است.
کرونا از محصولات وارداتی منتقل نمیشود
برخی از مردم نگرانند که مبادا از کالاهای وارداتی که توسط افراد آلوده در کشورهای دیگر بسته بندی شدهاند، کرونا بگیرند. اما آن طور که کارشناسان بهداشت عمومی میگویند، این ویروس در خارج از بدن انسان بسیار آسیب پذیر است؛ بنابراین تنها چند ساعت روی سطوح سخت باقی میماند و تنها راه انتقال آن از فرد به فرد از طریق تماس نزدیک است. به عنوان مثال اولین مورد از انتقال فرد به فرد کرونا در آمریکا بین زن و شوهری اتفاق افتاد که با هم زندگی میکردند. موارد دیگر از این دست نیز بین بیماران و پزشکان در بیمارستانهای چین روی داده است.
ذرات کروناویروس بسیار سنگین هستند و معمولاً به جای اینکه در هوا معلق بمانند، در اطراف فرد آلوده به زمین می افتند. این امر باعث میشود تا این ویروس کمتر از ویروسهای دیگر چون سرخک مسری باشد.
اپیدمولوژیستهایی که بر روی کرونا مطالعه کردهاند، دریافتند که یک فرد آلوده مثل آن چه در آنفولانزای فصلی رخ میدهد، بیماری خود را تنها به یک تا سه نفر دیگر منتقل میکند.
تاکنون مثل پرونده سارس، کودکان در برابر این ویروس از خود مقاومت نسبی نشان دادهاند. براساس گزارشها، یک مادر باردار مبتلا به کرونا نوزادی کاملاً سالم به دنیا آورده است. به علاوه در مطالعه جدید منتشر شده در مجله لنست، میانگین سنی مبتلایان به کرونا حدود ۵۵ سال گزارش شده است.
از "محلول معدنی معجزه آسا (MMS)" برای درمان کرونا استفاده نکنید
"محلول معدنی معجزه آسا" که در فضای آنلاین به عنوان درمانی برای کرونا معرفی شده است، محتوی محلول سدیم کلریت ۲۸٪ در آب مقطر است. این ماده نه تنها کرونا را درمان نمیکند بلکه برای سلامت انسان نیز خطرناک است و میتواند باعث استفراغ شدید، اسهال، افت فشار و نارسایی حاد کبد شود. با این وجود، برخی از سفید کنندهها برای تمیز کردن سطوح از ذرات ویروس مفید هستند.
به نقل از سازمان بهداشت جهانی، استفاده از ضدعفونی کنندههای مبتنی بر سفید کننده یا کُلُر، حلالهای اتری، اتانول ۷۵٪، پراستیک اسید و کلروفرم، روش خوبی برای از بین بردن ویروس کرونا از روی سطوح است. این نهاد بینالمللی اما هشدار داده است که استفاده از این مواد شیمیایی بر روی پوست و قرار دادن آنها در نزدیکی بینی یا در داخل دهان، خطرناک است و نمیتوان از آنها برای درمان کرونا استفاده کرد.
جلبک کرونا را درمان نمیکند
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جلبکهای قرمز دریایی ممکن است ویروسهای خاصی چون آنهایی که باعث ایجاد تبخال میشوند را غیرفعال کنند. اما شواهدی دال بر تاثیر جلبکها در درمان کرونا وجود ندارد. به تازگی درمانگری به نام گابریل کوزینز در ایمیلی به طرفدارانش توصیه کرده بود تا از جلبکهای قرمز برای جلوگیری و درمان بالقوه کرونا استفاده کنند، با این حال هنوز هیچ دانشمندی در مورد اثر جلبکهای قرمز بر روی این ویروس تحقیق نکرده است.
مصرف سیر و روغن کنجد کمکی به رفع این ویروس نمیکند
سیر حاوی ترکیبات ارگانوسولفور است که به عملکرد صحیح قلب، مغز و رودهها و پیشگیری و مبارزه با سرطان کمک میکند. به گفته سازمان بهداشت جهانی این گیاه همچنین از خواص ضدمیکروبی نیز برخوردار است اما هیچکدام از این خاصیتها بدان معنا نیست که سیر میتواند ویروس کرونا را از بین ببرد. به علاوه برخلاف آنچه در شبکههای اجتماعی گفته میشود، مصرف روغن کنجد نیز به درمان کرونا کمکی نمیکند.
شستشوی بینی با محلول نمک و قرقره دهانشویه از شیوع کرونا جلوگیری نمیکند
درست است که برخی از دهانشویهها میکروب های موجود در دهان شما را از بین میبرند و شستشوی بینی بخصوص زمانی که از بیماری کیپ شده، حس خوبی به شما میدهد اما هیچکدام از این روشها از شیوع ویروس کرونا جلوگیری نخواهند کرد.
با شستشوی مرتب دستها با آب و صابون، تزریق واکسن آنفولانزا، فاصله گرفتن از افراد بیمار و مشکوک و استراحت در صورت بیمار شدن، میتوان از شیوع بیشتر ویروس کرونا جلوگیری کرد. به علاوه به خاطر داشته باشید که استفاده از ماسکهای تنفسی تنها در صورتی موثر است که توسط افراد آلوده مورد استفاده قرار گیرد. ماسکهای جراحی که این روزها اغلب افراد از آنها استفاده میکنند، برای جلوگیری از پخش و انتشار ذرات ویروس از خود فرد طراحی شدهاند نه برای این که از وی در برابر افراد آلوده حفاظت کنند.